IS tavoitti Fortumia vastaan hyökänneen venäläisekonomistin – tyly sanoma: ”Suomi on aggressiivisempi kuin Venäjä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS tavoitti Fortumia vastaan hyökänneen venäläisekonomistin – tyly sanoma: ”Suomi on aggressiivisempi kuin Venäjä”

Ekonomisti Mihail Deljagin on usein käytetty asiantuntija Venäjän valtiollisilla tv-kanavilla. Kuva maaliskuulta 2017.

Julkaistu: 23.4.2018 7:02

Mihail Deljaginin mukaan Fortum on uhka Venäjälle ja yritys on käytännössä myöntänyt sen vaikenemisellaan.

Ekonomisti Mihail Deljaginin nimen tunnistaa Venäjällä liki jokainen televisionkatsoja.

Deljaginilla riittää monenlaisia mielipiteitä ja ne näyttävät sopivan hyvin myös Venäjän valtiollisten tv-kanavien toimituspolitiikkaan, joten häntä käytetään ahkerasti asiantuntijana.

Suomessa Deljagin nousi otsikoihin kuluneella viikolla, kun Helsingin Sanomat kertoi hänen mielipidekirjoituksestaan Venäjän virallisessa lehdessä Rossiiskaja gazetassa.

Kirjoituksessa Deljagin hyökkäsi Fortumia vastaan, väitti Suomen valtio-omisteisen yhtiön olevan uhka Venäjän turvallisuudelle ja esitti ratkaisuksi jopa ”liiallisen omaisuuden” pakkolunastusta.

IS tavoitti Deljaginin puhelimitse ja ehti puhua hänen kanssaan pari minuuttia ennen kuin mies mitä ilmeisimmin katkaisi puhelun itse. Uusiin soittoyrityksiin ja tekstiviestiin hän ei enää vastannut.

Deljaginin mukaan Fortum on uhka Venäjän turvallisuudelle.

Selväksi ehti tulla se, että Deljagin seisoo yhä edelleen sanojensa takana. Hän on myöntänyt julkisesti tehneensä tuoreessa artikkelissaan virheen vain Fortumin hallituksen kokoonpanoa kuvatessaan, mutta kaiken muun sanomisensa hän katsoo tulleen todistetuksi oikeaksi.

– Fortum ei ole kahteen vuoteen reagoinut aiempiin tietoihin, joten siitä voi tehdä johtopäätöksen, että tietoni ovat olleet oikeat, Deljagin sanoi IS:lle.

– Fortum on valtiollinen yritys, ja piste. Venäjä ei käy ketään vastaan taistelua talouspakotteilla, mutta Suomi käy. Suomen politiikka on siten pahempaa kuin Venäjän, se on aggressiivisempaa, Deljagin ilmoitti.

Viitatessaan kahden vuoden takaisiin tietoihin Deljagin tarkoitti muun muassa helmikuussa 2016 julkaistua artikkeliaan, jonka otsikkona oli ”Suomen valtio käynnisti kiristyksen Venäjällä”. Hän väitti tjumenilaisen Park72.ru-sivuston pohjalta, että Fortum on vaatinut Tjumenilta kiskurihintoja lämmönjakelusta.

 Venäjä ei käy ketään vastaan taistelua talouspakotteilla, mutta Suomi käy. Suomen politiikka on siten pahempaa kuin Venäjän.

Deljagin todisteli 2016 myös, että Fortumin toiminta on jatkoa Suomen ”venäläisvastaiselle politiikalle”. Hänen mukaansa se ilmenee ”Venäjää vastaan suunnatun Naton aseistuksen ja lentokoneiden sijoittamisena muodollisesti neutraalin maan maaperälle” ja ”hyökkäyksenä venäläisiä lapsia ja vanhuksia kohtaan”.

– Ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että Fortumia käytetään tuottamaan suoranaista vahinkoa Venäjälle, taloudellisen aggression instrumenttina, Deljagin maalaili jo 2016 ja ehdotti ratkaisuksi omaisuuden kansallistamista.

Deljagin tarkensi pari päivää sitten pietarilaiselle Fontanka-sivustolle, että hän epäilee Fortumin saattavan jättää tahallaan Uralin alueet ilman sähköä ja lämpöä, ”jos läntiset poliitikot käskevät sitä tekemään niin”.

Tuoreen puhelinkeskustelun aikana Deljagin antoi puolestaan ymmärtää IS:lle, että Fortum itse on tunnustanut oikeaksi hänen analyysinsä yhtiön poliittisesta roolista, koska suomalaisyhtiö ei ole lähtenyt sitä julkisesti kiistämään.

IS totesi tähän, että olisi varsin vaikeaa yrittää korjata erilaisia mielipideväittämiä, joita Venäjän mediassa liikkuu.

– Se ei ollut mielipidettä, se oli faktaa, Deljagin huomautti.

IS:n tietojen mukaan Fortum ei ole aiemmin ollut yhteydessä Deljaginiin. Tuoreen kohun myötä yhtiö pyrkii poistattamaan oikeusteitse virheitä niiltä venäläissivustoilta, joita myös Deljagin on lainannut.

Mihail Deljagilta löytyy kommentti moniin ajankohtaisiin aiheisiin, ohessa on niistä muutamia.

Sergei Skripalista:

Deljaginin mukaan Sergei ja Julia Skripalia ei yritetty myrkyttää hermomyrkyllä eikä taustalla ollut Venäjä. Hänen mukaansa kyseessä oli joko Britannian tai Yhdysvaltain järjestämä provokaatio. Heidät jätettiin henkiin, koska suostuivat yhteistyöhön näiden maiden tiedustelupalvelujen kanssa.

– Mitä ilmeisimmin yhteistyöhön suostui ensin tytär ja hän puhui ympäri isän. Ei ole siis poissuljettua, että näemme vielä petturi-isänkin ”ylösnousemuksen”, Deljagin sanoi viitaten Julian poispääsyyn sairaalasta.

Krimin valtauksesta:

Deljaginin mukaan länsi käytti Krimiä hyväkseen aloittaakseen kylmän sodan Venäjän tuhoamiseksi. Hänen mukaansa Venäjän pitäisi tehdä Krimistä erityistalousalue, jossa kaikkien talouspakotteita asettaiden maiden patentit ja tuotemerkkisuojat julistettaisiin mitätöidyiksi.

– Saamme luotua näin uuden Piilaakson Krimille puolessa vuodessa ilman kopeekkaakaan, hän visioi.

Malesialaiskoneesta:

Deljaginin mukaan malesialaista MH17-lentokonetta ei pudotettu venäläisvalmisteisella Buk-ohjuksella eivätkä asialla olleet Itä-Ukrainan venäläismieliset joukot. Hänen mukaansa tekijät olivat ukrainalaisia, jotka luulivat tähtäävänsä Vladimir Putinin lentokonetta.

– Amerikkalaiset sanoivat ukrainalaisille, että presidentti Putin lentää, pudottakaa hänet alas, ja he pudottivat, Deljagin kirjoitti blogissaan.

Yhdysvaltain vaaleista:

Huhtikuussa 2016 Deljagin vaati, että Venäjän pitäisi puuttua Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, estää Hillary Clintonin nousu presidentiksi ja auttaa Donald Trumpia voittamaan.

– Yhdysvaltain vaaleissa huonoa on se, ettei Venäjä osallistu niihin, hän sanoi.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että Venäjä pyrki vaikuttamaan vaalitulokseen juuri Deljaginin toivomalla tavalla.

Putinin 4. kaudesta:

– Putin törmää maan sisäiseen kriisiin, sillä hänelle järjestetään maidan. Sen tekevät häntä lähellä olevat ihmiset liberaalien klaanin joukosta, Delgajin ennusti 2017 tarkoittaen ”maidanilla” kapinaa tai kansannousua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?