Trump: Pohjois-Korean ydinasekriisin ratkaisu vielä kaukana – ”Ehkä asiat järjestyvät, ja ehkä eivät” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Pohjois-Korean ydinasekriisin ratkaisu vielä kaukana – ”Ehkä asiat järjestyvät, ja ehkä eivät”

Julkaistu: 22.4.2018 18:17

Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeiden lopettamisesta on saanut kiitosta, mutta herättänyt samalla myös epäilyksiä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina, että Pohjois-Korean ydinasekriisi on kaukana päättymisestä. Trumpin kommentti oli seurausta Pohjois-Korean lauantaina tekemästä ilmoituksesta, jossa se lupasi lopettaa ydinkokeet.

Pohjois-Korean mukaan se aikoo keskeyttää ydin- ja ohjuskokeet ja purkaa ydinkokeisiin tarkoitetun alueen sekä keskittyä jatkossa talouskasvun ja rauhan edistämiseen Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa suunnitellun tapaamisen alla.

– Olemme kaukana ratkaisusta Pohjois-Koreassa, ehkä asiat järjestyvät, ja ehkä eivät – vain aika näyttää... Mutta se työ, jota teen nyt, olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten! Trump twiittasi sunnuntaina.

Useat maailman johtajista kiittelivät lauantaina Pohjois-Korean ilmoitusta, mukaan lukien Trump.

– Vau, emme ole antaneet periksi mitään ja he ovat suostuneet ydinaseriisuntaan (niin hyväksi maailmalle), koepaikan sulkemiseen ja testauksen lopettamiseen! Trump twiittasi tuolloin.

Pohjois-Korean ilmoitus on herättänyt myös epäluuloja, sillä maa on aiemminkin pettänyt ydinkokeisiin liittyviä lupauksiaan. Lauantaisessa ilmoituksessa ei luvattu tuhota jo olemassa olevia ydinaseita ja ohjuksia, ja on epäilty, suostuisiko maan johtaja Kim Jong-un luopuisi asearsenaalistaan, jota maassa on kehitetty vuosikymmenien ajan.

– Vaikka Pohjois-Korean ilmoitus on melko dramaattinen, maailmalle on luonnollista olla äärimmäisen herkkänä jokaisesta Kimin lausumasta sanasta, kommentoi Soulin yliopiston Pohjois-Korean tutkimuksen professori Nam Sung-wook asiasta uutisoineelle Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?