Asiantuntija: Pohjois-Korean ydinasekokeiden lopettaminen voi olla halpaa puhetta ja lännen palkintojen kalastelua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Pohjois-Korean ydinasekokeiden lopettaminen voi olla halpaa puhetta ja lännen palkintojen kalastelua

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un ilmoitti, että Pohjois-Korea lopettaa ydinaseiden ja ohjusten testaamisen 21. huhtikuuta.

Julkaistu: 21.4.2018 13:39

Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korealta ydinaseohjelman lopettamista päästäkseen samaan neuvottelupöytään. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Pohjois-Korea luopuisi aseistaan.

Pohjois-Korea julisti sulkevansa ydinaseiden testausalueen osoitukseksi siitä, että maa on sitoutunut lopettamaan ydinasekokeet.

Politiikan tutkija Mika Aaltola sanoo, että Pohjois-Korean ollut hyvin ketterä omissa lupauksissa ja niiden perumisessa aikaisempina vuosina.

– Sanoisin, että tämä menee verbaalisen lupauksen kategoriaan. Pohjois-Korea on aikaisemminkin lähtenyt myönnytyksiin, jotta saa taloudellista apua ja höllennyksiä sanktiopäätöksiin, minkä jälkeen se on jatkanut ydinohjelmaansa.

Seuraako maailmanrauha?

Kim Jong-unin julistus voi kelvata Yhdysvalloille, mutta Donald Trumpin hallinto on pyrkinyt estämään näennäismyönnytykset. Aaltola kysyykin, onko ydinaseohjelman lopettaminen varmennettavissa?

– Tekeekö Pohois-Korea jotain konkreettisia toimia? Tietenkin Yhdysvallat voi varmistaa satelliittikuvilla, onko esimerkiksi ydinaselaitoksia ja ohjuskoealuetta purettu.

Trumpin ansio vai poliittinen peli?

Trump twiittasi lauantaina odottavansa innolla tapaamista Pohjois-Korean johtajan kanssa.

– Tämä on erittäin hyvä uutinen Pohjois-Korealle ja maailmalle – suurta edistystä! Odotan innolla tapaamistamme, hän kirjoitti.

Aaltolan mukaan Trump on ollut edeltäjiään halukkaampi näkemään sotilaallisen ratkaisun mahdollisuuksia Pohjois-Koreassa.

– Trump haluaa näyttää, että hän on onnistunut saamaan myönnytyksiä aikaan nimenomaan oman kovemman linjansa kautta.

 

Pohjois-Korea on puolestaan pyrkinyt estämään ydinohjelmallaan sen, että sitä vastaan hyökättäisiin.

– On mahdollista, että Pohjois-Korea on säikähtänyt Yhdysvaltojen sotilaallisia ratkaisun keinoja ja lähtenyt myönnytyksiin mukaan sen takia.

– Pohjois-Korean johtajalla voi kuitenkin olla myös halu päästä televisiokuviin Trumpin kanssa ilman tahtotilaa luopua ydinaseohjelmastaan, Aaltola pohtii.

Huippukokous on Pohjois-Korealle itsessään mahdollisuus, sillä se nostaa Pohjois-Korean profiilia.

– Pohjois-Korean hallinto on taloudellisessa ahdingossa. Tekemällä myönnytyksiä Pohjois-Korea voi toivoa saavansa palkintoja ja taloudellista tukea lännestä.

Montereyn Middlebury -yliopiston tutkija Josh Pollack kommentoi CNN: lle, että uutinen ydinaseiden lopettamisesta on Kimin tapa ilmoittaa, että hänen maansa on ydinasekerhon täysin maksettu jäsen.

– Pohjois-Korea ei luovu oikeastaan mistään. He pitävät aseensa. Se on viesti, joka oli kääritty tähän näennäiseen myönnytykseen, mutta se ei oikeastaan ​​ole myönnytys. Jos he saavat itse päättää ydinasekokeista, he voivat alkaa tehdä niitä uudelleen.

Pohjois-Korea haluaa parantaa välejä

Pohjois-Korea ilmoitti luopuvansa ydinaseista vain viikkoa ennen Pohjois- ja Etelä-Korean johtajien tapaamista ensi perjantaina.

Johtajien suunniteltu kohtaaminen on seurausta maiden lämmenneistä suhteista. Etelä-Korea vahvisti aiemmin tällä viikolla neuvotelleensa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean viranomaisten kanssa rauhansopimuksesta.

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan rauhansopimuksen edellytys on, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?