Yonhap: Pohjois-Korea keskeyttää ydin- ja ohjuskokeensa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yonhap: Pohjois-Korea keskeyttää ydin- ja ohjuskokeensa

Julkaistu: 21.4.2018 1:08

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap uutisoi asiasta varhain lauantaiaamuna.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on päättänyt sulkea ydinaseiden testausalueen maan pohjoisosassa. Asiasta kertoo Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap, joka lainaa Pohjois-Korean valtiollista uutistoimisto KCNA:ta.

Kimin mukaan pohjoisosan ydinaseiden testausalue suljetaan osoitukseksi siitä, että maa on sitoutunut lopettamaan ydinkokeet.

Yonhapin lainaaman KCNA:n mukaan Pohjois-Korea laittaa ydinasekokeet ja ohjuslaukaisut jäihin 21. huhtikuuta eli tänään.

Päätöksestä kerrottiin Pohjois-Koreaa hallitsevan työväenpuolueen kokoontumisen jälkeen, BBC kertoo.

Kim Jong-un.

Kim ja Moon tapaavat ensi viikolla

Etelä-Korea vahvisti aiemmin tällä viikolla neuvotelleensa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean viranomaisten kanssa rauhansopimuksesta, joka muodollisesti päättäisi Korean sodan. Korean sota päättyi aselepoon vuonna 1953, mutta sotaa ei koskaan muodollisesti lopetettu.

Myös Yhdysvaltojen ja Kiinan pitää Koreiden ohella allekirjoittaa rauhansopimus, sillä Kiina ja Yhdysvallat solmivat aseleposopimuksen Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korea ei tuolloin suostunut allekirjoittamaan sopimusta.

Kiina taisteli sodassa Pohjois-Korean puolella ja Yhdysvallat Etelä-Korean puolella.

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan rauhansopimuksen edellytys on, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim on puolestaan sanonut, että Pohjois-Korea voi luopua ydinaseistaan, jos sen turvallisuus taataan. Pohjois-Korea on ilmoittanut, että rauhansopimus ja Yhdysvaltojen suhteiden normalisointi voisivat olla asioita, jotka voisivat osaltaan auttaa turvallisuuden takaamisessa.

Moonin ja Kimin on määrä tavata toisensa ensi viikolla. Myöhemmin Kimin on myös määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Moon Jae-in.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?