Tapaavatko Trump ja Kim Jong-un Suomessa? – Bloomberg: Helsinki vaihtoehto huippukokouksen paikaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tapaavatko Trump ja Kim Jong-un Suomessa? – Bloomberg: Helsinki vaihtoehto huippukokouksen paikaksi

Uutispalvelu Bloombergin mukaan Suomea pidetään yhtenä mahdollisena paikkana Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien historialliselle tapaamiselle.

Kim Jong-unin ja Donald Trumpin on määrä tavata lähiaikoina.

19.4.2018 2:20

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaavat toisena lähiviikkoina, jos suunnitelma historiallisesta kohtaamisesta toteutuu. Toukokuuksi tai kesäkuun alkuun suunnitellussa huippukokouksessa on tarkoitus käsitellä ainakin ydinaseiden riisuntaa Korean niemimaalla.

Amerikkalaislehti Washington Post kertoi keskiviikkona CIA:n johtajan ja tulevan ulkoministerin Mike Pompeon tavanneen Kim Jong-unin pääsiäisviikonloppuna salaisissa neuvotteluissa, joissa tulevaa huppukokousta pohjustettiin. Yhdysvaltojen kerrotaan neuvotelleen pohjoiskorealaisten kanssa rauhansopimuksen solmimisesta Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välille. Maiden välinen sota päättyi aselepoon yli 60 vuotta sitten, mutta virallista rauhansopimusta ei ole vieläkään solmittu.

Tapaamisen paikkaa ei tiettävästi olla vielä päätetty. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Trump kertoi tiistaina harkinnassa olevan viisi paikkaa, mutta ei paljastanut mitä ne ovat. Trumpin kerrotaan kuitenkin sulkeneen vaihtoehtojen joukosta Pekingin, Pjongjangin, Soulin sekä Panjunmonin – paikan jossa Koreoiden välinen aseleposopimus tehtiin ja jossa Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapaa Pohjois-Korean Kimin ensi viikolla.

Bloombergin haastatteleman hallituslähteen mukaan Trumpin ja Kimin mahdollisia tapaamispaikkoja ovat Geneve Sveitsissä sekä useat kohteet Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa. Suomalaisittain on kiinnostavaa, että Bloomberg listaa mahdollisten kohteiden joukkoon myös Helsingin, jossa järjestettiin maaliskuussa korkean tason tapaaminen Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean ulkopoliittisten johtojen välillä.

Bloombergin mukaan Helsingissä keskusteluihin olisi osallistunut tuolloin myös Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho. Suomessa Rin vierailusta ei ole kerrottu, vaan hänen uutisoitiin osallistuneen Ruotsissa järjestettyihin neuvotteluihin. Suomen ulkoministeriön mukaan neuvottelut eivät liittyneet Trumpin ja Kimin tapaamiseen.

Muita mahdollisia isäntiä huippukokoukselle ovat Bloombergin mukaan Bangkok, Singapore, Tukholma, Oslo, Praha, Varsova ja Ulaanbaatar Mongoliassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?