Kemiallisten aseiden tutkijat jumissa Damaskoksessa – turvaryhmää ammuttiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kemiallisten aseiden tutkijat jumissa Damaskoksessa – turvaryhmää ammuttiin

Tarkastajat ovat edelleen Damaskoksessa, eikä pääsystä Dumaan ole takeita.

18.4.2018 22:06

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat eivät keskiviikkonakaan päässeet mihinkään Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta, koska ryhmän turvallisuutta ei pystytty takamaan. Tarkastajat olivat keskiviikkona Damaskoksessa jo neljättä päivää.

YK kertoi keskiviikkona, että Dumaan Itä-Ghoutaan lähetettyä YK:n turvatiimiä kohti oli tiistaina avattu tuli, ja se joutui palaamaan Damaskokseen. Ryhmän oli tarkoitus varmistaa kaksi kohdetta Dumassa tarkastajia varten.

– Tällä hetkellä meillä ei ole mitään käsitystä siitä, koska tarkastajat voisivat päästä Dumaan, OPCW:n johtaja Ahmet Üzümcü joutui myöntämään.

Venäläiset sotilaat tutkivat rakennuksia Dumassa medialle järjestetyllä kierroksella.­

"Haudat ovat siellä"

Länsimaat ovat syyttäneet Syyrian hallitusta tarkastajien matkan vesittämisestä. Useiden asiantuntijoiden mukaan Dumaa hallitsevat Syyrian ja Venäjän joukot ovat mahdollisesti pyrkineet hävittämään todisteita kemiallisten aseiden käytöstä, tai sotkemaan ne niin pahoin, ettei tutkinta onnistu.

Syyrian YK-lähettilään Bashar Jaafarin mukaan Syyria on tehnyt kaiken voitavansa, jotta tarkastajat pääsisivät Dumaan, ja vastuu OPCW:n tarkastajien työn jatkumisesta on nyt YK:lla ja järjestöllä itsellään.

Pelastustöitä Dumassa hoitaneen Valkoiset kypärät -järjestön edustajan mukaan Syyrian hallinto pyrkii parhaansa mukaan hävittämään todisteet.

– Hallitus salaa todisteet. On elintärkeää, että tarkastajat pääsevät paikalle, koska kaikki todisteet löytyvät sieltä. Sinne on haudattu kaikki kemikaali-iskussa ja pommituksessa kuolleet, vakuutti järjestön edustaja Raed Saleh.

Tuhoutuneita rakennuksia Dumassa.­

Kymmenien ihmisten uskotaan kuolleen, kun Syyrian hallituksen helikopterit pudottivat kemiallisia aseita sisältäneitä säiliöitä Dumaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

Länsimaat iskivät ohjuksin Syyrian hallitusta vastaan viime viikonloppuna. Alla olevalla videolla asiantuntija kertoo, mitä iskuista voi seurata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?