Trump antoi ”siunauksensa” Koreioiden rauhansopimukselle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump antoi ”siunauksensa” Koreioiden rauhansopimukselle

Antoi myös "siunauksensa" Koreoiden mahdolliselle keskustelulle rauhansopimuksesta.

Donald Trump intoili keskiviikkona Twitterissä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajan, ulkoministeriehdokas Mike Pompeon ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisesta.

18.4.2018 21:39

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump intoili keskiviikkona Twitterissä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajan, ulkoministeriehdokas Mike Pompeon ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisesta. Trumpin mukaan Pompeo ja Kim tapasivat viime viikolla.

Miesten tapaaminen sujui Trumpin mukaan erittäin hyvin, ja hänen ja Kimin välistä huippukokousta valmistellaan parhaillaan.

– Ydinaseriisunta on hieno asia koko maailmalle ja myös Pohjois-Korealle, Trump sanoi tviitissään.

Trump sanoi aiemmin keskiviikkona Floridassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että hänen ja Kimin tapaaminen voisi tapahtua kesäkuun alussa tai jo sitä ennen, jos asiat etenevät hyvin.

Trumpin mukaan johtajien tapaamista varten on harkittu viittä eri paikkaa.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan tapaamispaikoiksi on kaavailtu Kiinaa, Etelä- tai Pohjois-Koreaa tai Panmunjomia Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Trump ja Valkoinen talo eivät paljastaneet Pompeon ja Kimin tapaamisen yksityiskohtia.

Tavoitteena aselevosta rauhantilaan

Asiantuntijoiden mukaan vielä ei ole ilmiselvää, että armeijan tuesta riippuvainen Kim on valmis luopumaan ydinaseista. Trump on kuitenkin kritiikittömästi puhunut ydinaseriisuntaa käsittelevästä keskustelusta.

Kuitenkin diplomaattisen aktiivisuuden lisääntyminen on nostattanut toiveita kahdesta mahdollisesta historiallisesta huippukokouksesta. Ennen Trumpia Kimin odotetaan tapaavan Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin ensi perjantaina. Neuvottelupöydällä on todennäköisesti maiden välinen rauhansopimus, jota ei ole solmittu, vaikka Korean sota päättyi vuonna 1953.

Varsinkin Etelä-Korea on ajanut virallista rauhansopimusta Koreoiden välisten vihollisuuksien lopettamiseksi. Tällä haavaa maiden välillä on vain aselepo.

Trump sanoi antavansa "siunauksensa" sille, että Pohjois- ja Etelä-Korea voisivat tapaamisessaan keskustella rauhansopimuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?