Moottori räjähti kesken lennon – kylmähermoinen sankarikapteeni pelasti yli 140 ihmisen hengen

rac

Julkaistu:

Moottorin räjähdyksessä vaurioituneella matkustajakoneella onnistuneen pakkolaskun tehnyt lentokapteeni oli kokenut ex-hävittäjälentäjä.
Southwest Airlinesin lennon 1380 kapteenia on ylistetty ”sankariksi”, kun hänen onnistui kylmähermoisesti tehdä onnistunut pakkolasku vaurioituneella koneella.

Boeing 737-700 -matkustajakoneen matkustamon ikkuna rikkoutui räjähtäneen moottorin osista ja ikkunan vieressä istunut nainen lähes imeytyi ulos siitä. Nainen menehtyi vammoihinsa.

Koneen lentäjä Tammie Jo Shults teki tämän jälkeen onnistuneen pakkolaskun Philadelphiaan.

Shults, 56, on entinen F-18 Hornet -hävittäjäkoneen pilotti. Shults oli ensimmäisiä naisia Yhdysvaltain laivaston hävittäjälentäjänä. Hänet oli koulutettu laskeutumaan lentotukialuksen kannelle.

Kun Southwestin koneeseen tuli vika kesken lennon New Yorkista Dallasiin noin 10 000 metrin korkeudessa, ilmoitti Shults vakaalla äänellä lennonjohdolle, että osa hänen koneestaan on irti ja hän tarvitsee ambulansseja vastaan lentokentälle.

– Meiltä puuttuu osa lentokoneesta, joten joudumme hidastamaan vauhtia, Shults ilmoitti.

Koneessa olleista 144 matkustajasta useat ylistivät Shultsia, joka oli laskeutumisen jälkeen ovella kiittänyt matkustajia urheudesta.
– Lentäjämme Tammy Jo oli mahtava! Hänen onnistui laskea meidät turvallisesti Phillyyn”, kirjoitti Amanda Bourman Instagramissa.

Matkustajat kertoivat lennon jälkeen Shultsin olleen lentäjä, vaikka lentoyhtiö ei ole vielä halunnut nimetä lennon 1380 miehistöä.
Shults haaveili lentäjän urasta jo nuorena. Hävittäjäkoneblogi F-16.netin mukaan Shults oli kertonut pyrkineensä lentokouluun heti lukion jälkeen, mutta hänelle oli sanottu, ettei sinne oteta naisia.

Hän opiskeli lääketiedettä, jonka jälkeen pyrki ilmavoimiin. Häntä ei kuitenkaan hyväksytty pääsykokeisiin, mutta Yhdysvaltain laivasto hyväksyi.

Shults valmistui yhtenä ensimmäisenä naisena lentämään F-18 Hornet -hävittäjää, jota Suomenkin ilmavoimat käyttää. Shults toimi laivaston lennonopettajana kunnes 1993 alkoi Southwestin lentäjäksi.
Shults on vakaa kristitty, naimisissa lentäjäkollegan kanssa ja kahden lapsen äiti. Shults on kuvaillut, kuinka lentokapteenin penkillä istuminen ”antaa mahdollisuuden todistaa Kristuksesta lähes jokaisella lennolla”.

– Jumala oli lähettänyt enkelinsä kaitsemaan meitä, Instagramissa Shultsia ylistänyt Bourman kirjoitti.

Viranomaisten mukaan miehistö toimi koulutuksensa mukaan.

– He ovat olleet simulaattorissa ja harjoitelleet hätätilanteita, kuten moottorin menetystä. He tekivät työnsä, kuten koulutettujen lentäjäammattilaisten kuuluu tehdä, kommentoi Yhdysvaltain lentoturvallisuusviraston edustaja Robert Sumwalt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt