BBC: Skripalit myrkytettiin nestemäisellä aineella – kaikkiaan kahdeksan kohteen epäillään saastuneen Novitshokista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Skripalit myrkytettiin nestemäisellä aineella – kaikkiaan kahdeksan kohteen epäillään saastuneen Novitshokista

Puhdistukseen menee kuukausia.

Sergei ja Julija Skripal löydettiin tajuttomina puistonpenkiltä Salisburyssä maaliskuun alussa. Armeijan edustajat kävivät poistamassa penkin.­

17.4.2018 17:46

Ison-Britannian ympäristöviraston mukaan ex-agentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julija Skripalin myrkyttämiseen käytetty aine oli nestemäisessä muodossa, kertoo BBC.

Viranomaisten mukaan myrkyttämiseen oli käytetty vain pieni määrä ainetta.

Skripalit löydettiin tiedottomina Salisburyssä 4. maaliskuuta. Ison-Britannian mukaan Venäjä on myrkkyiskun takana, mutta Venäjä kiistää väitteen.

Skripalin talon lisäksi kahdeksan muun kohteen epäillään saastuneen tai tiedetään saastuneen myrkkyiskussa käytetystä Novitshok-hermomyrkystä. Kohteisiin kuuluu esimerkiksi ravintola ja pubi, jossa Skripalit viettivät aikaa, ennen kuin myrkky vaikutti heihin.

BBC:n mukaan Salisburyssä aloitetaan lähipäivinä puhdistusoperaatio, jossa saastuneet kohteet puhdistetaan myrkkyjäämistä. Puhdistukseen menee kuukausia, ja sen hinnaksi tulee miljoonia puntia.

BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hermomyrkky ei haihdu tai häviä ajan mittaan, ja siitä eroon pääsemiseen tarvitaan syövyttäviä kemikaaleja.

Esimerkiksi Maltings-nimisen ostoskeskuksen ympäristön julkisilta alueilta poistetaan ruohoa ja kiviä, ja kaikki saastunut aines poltetaan.

Lähes 200 armeijan työntekijää auttaa puhdistustyössä.

33-vuotias Julija Skripal pääsi sairaalasta aiemmin huhtikuussa, mutta hänen isänsä, 66-vuotias Sergei Skripal on edelleen sairaalahoidossa.

Skripalien myrkytys on vaikuttanut Venäjän ja länsimaiden väleihin. Esimerkiksi yli 20 länsimaata on karkottanut Venäjän edustajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?