Syyrialaiskomentaja: Tiistain vastaisen yön ohjusiskuväite oli väärä hälytys

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyrian viimeöinen väitetty ohjusisku oli väärä hälytys, kertoo Syyrian hallintoa tukevien joukkojen komentaja.
Väärä hälytys johti Syyrian ilmapuolustuksen laukaisemaan ilmatorjuntaohjuksia tiistain vastaisena yönä. Kyse ei ollut uudesta hyökkäyksestä Syyriaan, kertoi paikallisjoukkojen komentaja Reutersille.
  • Jutun päävideolla viime yönä julkaistu Syyrian valtiollisen televisiokanavan video tapahtumista.
Syyrian valtiollisen median mukaan ilmatorjunta oli ampunut alas ohjuksia, jotka saapuivat Syyrian ilmatilaan Homsin alueella. Hizbollah-järjestö väitti ohjusten kohteena olleen myös Damaskoksen läheinen lentotukikohta.

Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human rights -järjestön mukaan Homsin maakunnassa sijaitsevan Shayratin lentotukikohdan lähettyviltä oli kuultu räjähdyksiä.

Paikallisen komentajan mukaan kyse oli kuitenkin ilmavalvontajärjestelmän virheestä, joka aiheutui Israelin ja Yhdysvaltain Syyrian tutkajärjestelmään kohdistamasta ”hyökkäyksestä”.

Myös valtiollinen tietotoimisto Sana uutisoi tiistaina, ettei Syyriaan ole tehty iskua.

– Viime yönä annettiin väärä hälytys, että Syyrian ilmatilaan olisi tunkeuduttu, mikä johti hälytyssireeneiden soittoon ja usean ohjuksen laukaisuun, sotilaslähteet totesivat Sanalle.

Syyrian armeijan tukikohtiin Homsissa on hyökätty kahdesti runsaan viikon sisällä. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tulittivat lauantaina Homsia ja Damaskoksen ympäristöä ohjuksilla, ja runsas viikko sitten lentotukikohtaan Homsissa tehtiin isku, josta Syyria ja Venäjä syyttivät Israelia. Israel ei ole sen paremmin myöntänyt kuin kiistänyt tietoja.

Dumaan pääsy viivästyy

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat odottavat edelleen pääkaupunki Damaskoksessa pääsyä Dumaan Itä-Ghutaan, jonne tehtiin puolitoista viikkoa sitten kemiallinen isku. Yhdeksänhenkisen ryhmän piti päästä paikalle jo tänään, mutta Venäjä ilmoitti, että miinanraivaus ja alueen varmistaminen turvalliseksi vievät vielä aikaa, ja tarkastajat pääsevät Dumaan vasta huomenna.

Yhdysvallat on kertonut pelkäävänsä, että Venäjä on sotkenut tai vienyt pois todisteita Dumasta. Venäjän mukaan syytökset ovat "häpeämättömiä valheita".

Syyrian armeija valloitti koko Itä-Ghutan lopullisesti pian kaasuiskun jälkeen.