Venäläisekonomisti jatkaa Fortum-painostustaan: vertaa Troijan hevoseen, esittää jopa pakkolunastusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisekonomisti jatkaa Fortum-painostustaan: vertaa Troijan hevoseen, esittää jopa pakkolunastusta

Ekonomisti Mihail Deljagin vaatii uudessa kirjoituksessaan, että Venäjä-pakotteita säätäneiden maiden yritysomistuksia olisi pakkomyytävä tai jopa pakkolunastettava ilman korvausta Venäjällä.

17.4.2018 10:39

Venäjällä toimivaa energiayhtiö Fortumia vastaan hyökännyt venäläinen ekonomisti Mihail Deljagin jatkaa uudessa kirjoituksessaan suomalaisen valtionyhtiön arvostelua kovin sanoin.

Delyagin.ru-sivuilla julkaistussa kirjoituksessa Deljagin myöntää alkuperäisestä kirjoituksestaan virheelliseksi vain sen kohdan, joka koski Fortumin hallituksen väitettyä kokoonpanoa.

Deljagin tulee kuitenkin uudessa kirjoituksessaan johtopäätökseen, että Suomen vallanpitäjien paheksunta Fortumin hallituksen kokoonpanoa koskevia virheitä kohtaan todistaa itse asiassa siitä, että hän oli alkuperäisessä kirjoituksessaan muilta osin oikeassa.

– Suomen vallanpitäjien kunniaksi on sanottava, ainakin jos jotain voi päätellä Helsingin Sanomissa olleista kirjoituksista, että he eivät kiistä niitä itsestään selviä faktoja, jotka ovat minun kirjoitukseni perussisältönä, Deljagin päättelee.

Deljaginin mukaan länsimainen bisnes on täysin alisteista länsimaiden hallitusten politiikalle, vaikka venäläisille on tähän mennessä kerrottu satuja bisneksen ja politiikan erottamisesta.

Yhtenä esimerkkinä tästä Deljagin pitää suomalaista valtio-omisteista Fortumia, jonka hän arvioi olevan Venäjälle sisäinen turvallisuusuhka sekä energia-alalla että laajemminkin. Hänen mukaansa läntisiin valtioihin kytköksissä olevan bisneksen pääsy merkittävään asemaan Venäjän elintärkeillä talouden osa-alueilla pitäisikin estää.

– Hetkenä minä hyvänsä siitä voi tulla Troijan hevonen, joka suuntaa meitä kohtaan iskun, joka voi olla kuolettava, Deljagin perustelee.

Deljaginin mukaan Fortum kuuluu Suomen valtiolle, joka ”ei ole irtisanoutunut lännen Venäjää vastaan käynnistämästä taloussodasta”. Hän näkee epäilyttävänä myös sen, että Venäjällä Fortumin tytäryhtiötä johtaa hänen mukaansa Venäjän ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen. Lisäksi hän syyttää, että Fortumin hintapolitiikka ”on johtanut Venäjän kansalaisten elintason laskuun”.

Deljagin kehottaakin ottamaan mallia taannoisesta laista, jolla Venäjä rajoitti sallitun ulkomaalaisen omistusosuuden tiedotusvälineissä maksimissaan 20 prosenttiin. Hänen mukaansa länsimaat eivät välitä talouspakotteita säätäessään venäläisten yritysten tappioista, joten myöskään Venäjän ei pidä välittää ulkomaalaisten yritysten mahdollisista tappioista.

Uuden kirjoituksensa huipennukseksi Deljagin toistaa saman omaisuudenjakoehdotuksen, joka hänellä oli myös alkuperäisessä Rossiiskaja gazetan mielipidekirjoituksessaan.

– Järkevien aikarajojen puitteissa (puoleen vuoteen asti) ulkomaalaisten omistajien täytyy löytää osuuksilleen ostajat joko Venäjältä tai niistä maista, jotka eivät osallistu Venäjän vastaisiin pakotteisiin, Deljagin visioi.

– Tai vaihtoehtoisesti heidän täytyy painostaa omat hallituksensa luopumaan pakotteista tai luopua liiallisista omistusosuuksistaan pakkolunastuksessa ilman korvausta, Deljagin jatkaa maalailuaan.

Deljagin on Venäjällä erittäin näkyvä talousasiantuntija, joka esiintyy usein haastateltavana valtiollisilla tv-kanavilla. Hänellä on myös internetissä useita omia sivustoja, joilla hän julkaisee kirjoituksiaan ja videoitaan.

Deljagin on vuosien varrella toiminut neuvonantajan tehtävissä muun muassa Venäjän hallituksen useille eri ministereille ja hänellä on arvonimi ”Venäjän federaation 2. luokan todellinen valtioneuvos”.

Delyagin.ru-sivuston kirjoituksessa Deljagin kiistää kuitenkin Suomen julkisuudessa esiintyneet maininnat, että hän toimisi presidentti Vladimir Putinin talousneuvonantaja. Hänen mukaansa hän ei ole koskaan ollut yhdenkään Venäjän presidentin neuvonantajana. Mielipiteitään hän kertoo esittävänsä ilman Venäjän valtion virallista lupaa tai siunausta.

– Hänen omaksi ikäväkseen hänen kantansa ei ole kytköksissä Venäjän viralliseen kantaan, Deljagin kirjoittaa tuoreessa kirjoituksessaan viitaten itseensä kolmannessa persoonassa.

Deljaginin Fortum-näkemyksistä kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Jarmo Mäkelä Helsingin Sanomissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?