Venäläinen ekonomisti piti Fortumia uhkana maan turvallisuudelle – julkaisi nyt kummallisen anteeksipyynnön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläinen ekonomisti piti Fortumia uhkana maan turvallisuudelle – julkaisi nyt kummallisen anteeksipyynnön

Ekonomisti Mihail Deljagin julkaisi nettisivuillaan kirjoituksen, jossa hän pyytää Fortumilta ja Suomen vallanpitäjiltä anteeksi piikittelyn lomassa ja puhuu itsestään kolmannessa persoonassa.

17.4.2018 9:56

Suomessa noussut Fortum-kohu on saanut ekonomisti Mihail Deljaginin julkaisemaan uuden kirjoituksen, jossa hän selittää aiemman mielipidekirjoituksensa taustoja ja pyytää anteeksi joitakin siinä olleita virheitä.

Kohu sai alkunsa Rossiiskaja gazetassa 11. huhtikuuta julkaistusta mielipidekirjoituksesta, josta Suomessa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Kirjoituksessaan Deljagin hyökkäsi voimakkaasti Venäjän strategisesti tärkeillä aloilla toimivia ulkomaalaisia sijoittajia vastaan ja nosti Fortumin esimerkiksi valtio-omisteisesta energiakonsernista, joka on hänen mukaansa uhka Venäjän turvallisuudelle.

Fortum reagoi kohuun tuoreeltaan ilmoittamalla, että Deljagin oli käyttänyt kirjoituksensa lähteenä epävirallisia venäläisiä sivustoja, joiden levittämien virheiden oikaisemiseksi Fortum aikoo ryhtyä oikeustoimiin. Esimerkkinä kirjoituksen virheistä mainittiin, että Fortumin hallituksen puheenjohtajana ei toimi puolustusministeri eikä Fortumin hallitukseen kuuluu Suomen ”poliittisen poliisin edustaja”, kuten Deljaginin kirjoituksessa oli mainittu.

Myöhään maanantai-iltana julkaisemassaan uudessa kirjoituksessa Deljagin myöntää viitanneensa virheellisesti Fortumin hallituksen kokoonpanoon. Hän kertoo ottaneensa nämä tiedot Obshtshaja gazetan vuodelta 2016 peräisin olevasta artikkelista, jota Compromat.ru-sivusto oli myös lainannut.

– Koska sen paremmin Fortum kuin sen omistajakaan – Suomen valtio – ei ollut kiistänyt näitä julkaistuja tietoja millään tavalla näyttävästi liki kahden vuoden kuluessa, minulla oli kaikki perusteet luottaa niihin ja tukeutua niihin, Deljagin selittää.

Deljaginin uusi kirjoitus on julkaistu hänen omaa nimeään kantavalla nettisivulla delyagin.ru.

– Tiedot Fortumin hallituksen kokoonpanosta eivät pidä paikkaansa. Pyydän sen vuoksi syvästi ja vilpittömästi anteeksi Fortumilta, Suomen puolustusministeriöltä ja turvallisuuspoliisilta, niiden johdolta ja kaikilta muilta henkilöiltä, jotka ovat tunteneet itsensä loukatuksi tämän kirjoituksen vuoksi. Ja tietenkin myös ministeri Mika Lintilältä, joka joutui reagoimaan, Deljagin kirjoittaa.

Deljaginin mukaan venäläisten toimittajien puolustukseksi on sanottava, että heidän tekonsa rinnastuvat Helsingin Sanomien kirjoitukseen, jossa häntä itseään tituleerattiin ”yhdeksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin talousneuvonantajista”.

– Riittää kun käyttää Yandexia, Googlea tai niiden eurooppalaista vastinetta (jos sellainen on olemassa), jotta voi vakuuttua, että minä en ole koskaan ollut Putinin enkä kenenkään muunkaan Venäjän presidentin neuvonantaja, Deljagin ilmoittaa.

Deljagin tarttuu myös elinkeinoministeri Lintilän huomautukseen siitä, että Suomen valtio ei ole Fortumissa operatiivinen toimija.

– En ole missään sanonut, että Suomen hallitus ohjaisi suoranaisesti energiakonsernin toimintaa. Mainitsemani Fortumin kautta harjoitettava Suomen valtion ”kontrolli” Venäjän alueiden elintärkeiden toimintojen ohjauksesta ei ole luonteeltaan operatiivista, vaan strategista – se ei liity päivittäiseen ohjaukseen, vaan omistussuhteisiin, Deljagin selittää.

Deljaginin mukaan Lintilän lausuma kertookin niistä ”tuplastandardeista”, joita lännessä on vallalla: samaan aikaan kun venäläisiä valtionyhtiöitä pidetään lännessä sopimattomina ja niitä yritetään painostaa yksityistämiseen, länsimailla voi itsellään olla Fortumin tapainen valtio-omisteinen energiayhtiö, jota pidetään täysin normaalina.

– Suomen hallituksen reaktio artikkeliin näyttää naurettavan hermostuneelta: ministeri Lintilä ilmoittaa, että siitä keskustellaan mahdollisesti Suomen ja Venäjän presidenttien välillä ja ryhtyy sitten pohtimaan Rosatomin rakentamaa Hanhikiven voimalaa. Ottaen huomioon, että Suomen viranomaiset eivät ole radio Svobodan mukaan antaneet vieläkään sille rakennuslupaa, vaikka ovat hyväksyneet Venäjältä miljardin euron investoinnit, tämä muistuttaa peittelemätöntä kiristystä, Deljagin kirjoittaa.

Deljaginin mukaan Suomessa ei myöskään näytetä ymmärtävän sitä, että Venäjällä hallituksen lehdessä voi ilmestyä muitakin kuin ”virallisen luvan saaneita” artikkeleita.

Deljagin esittää lisäksi epäilyksen, että mikäli Fortum vie asian suomalaiseen oikeuteen, Suomen oikeusjärjestelmän aiemmin tekemät ratkaisut esimerkiksi venäläisiin perheisiin ja heidän lapsiinsa liittyen ”eivät jätä jäljelle toivoa ratkaisun epäpoliittisuudesta”.

Kirjoituksensa lopuksi Deljagin kertoo lähettäneensä sähköposteja, joissa hän haluaa ”hälventää Suomen vallanpitäjien pelkoja siitä, että tämä kirjoitus heijastaa Venäjän virallista kantaa”. Muun muassa tässä yhteydessä Deljagin kirjoittaa itsestään kolmannessa persoonassa, vaikka jossain kohtaa kirjoitusta hän käyttää minä-muotoa:

– M. G. Deljagin lähetti elinkeinoministeri Mika Lintilälle ja Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaavalle johtajalle Esa Hyväriselle henkilökohtaiset kirjeet (käyttäen hyväksi sähköisten osoitteiden avoimuutta Suomessa). Niissä selitettiin perusteellisesti, että hänen omaksi ikäväkseen hänen kantansa ei ole kytköksissä Venäjän viralliseen kantaan. M. G. Deljagin pyysi tietenkin myös anteeksi asiavirhettä ja selitti sen syyn, Deljagin päättää tuoreen kirjoituksensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?