Anssi, Anselmi

Ulkomaat

13-vuotias poika ja amatööriarkeologi löysivät yli tuhat vuotta vanhan aarteen Saksasta – kuului ehkä kuningas Harald Sinihampaalle

Julkaistu:

Saksa
Kaksikko luuli löytäneensä alumiinia, mutta kaivauksissa maasta paljastui muun muassa jopa 600 hopeakolikkoa, joista vanhin on peräisin vuodelta 713.
13-vuotias Lucas Malaschnitschenko etsi amatööriarkeologi Rene Schoenin kanssa aarteita metallinpaljastimien avulla tammikuussa Rügenin saarella Saksassa. Kun metallinpaljastimet hälyttivät, uskoi kaksikko ensin törmänneensä johonkin alumiiniseen. Tutkittuaan löytöään tarkemmin, kimmeltävä esine osoittautui kuitenkin hopeaksi.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, ettei kyseessä ole välttämättä mikä tahansa hopeinen esine. Sen sijaan löydön uskotaan johtavan jopa yli tuhannen vuoden taakse ja Tanskan kuninkaan Harald Sinihampaan jäljille.

Uutistoimisto AFP ja useat muut tiedotusvälineet kertovat, että arkeologeista koostuva tiimi aloitti viikonloppuna kaivauksen noin 400 neliömetrin alueella löytöpaikan lähellä. Paikalta paljastuikin kaivauksissa Torin vasara, helmiä, kaulakoruja, sormuksia sekä jopa 600 hopeakolikkoa. Vanhin rahoista on peräisin vuodelta 713.


– Löytö on suurin yksittäinen kolikkolöytö kuningas Sinihampaan ajoilta Itämeren eteläosissa, joten se on hyvin merkityksellinen, kommentoi johtava arkeologi Michael Schirren saksalaiselle DPA-uutistoimistolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Harald Sinihammas hallitsi Tanskaa vuosina 958–986 ja toimi osan ajasta samalla myös Norjan kuninkaana. Hänet muistetaan historiassa erityisesti siitä, että kuningas teki kristinuskosta Tanskan virallisen uskonnon sekä vei loppuun isänsä ja edeltäjänsä Gorm Vanhan tavoitteen tehdä Tanskasta yhtenäinen valtio.


Arkeologit arvioivat, että rahat on haudattu maahan 980-luvun lopulla, jolloin vallasta syösty Harald Sinihammas pakeni Saksan Pommeriin, missä hän myös kuoli vuonna 987.

Nykyisin viikinkiajalla syntynyt Harald Sinihampaan, englanniksi Harald Bluetoothin, nimi on monelle tuttu lähinnä muun muassa älypuhelimilla käytettävästä bluetooth-yhteydestä, joka on nimetty muinaisen kuninkaan mukaan.


Tanskalaisen Roskilden yliopiston emeritusprofessori Brian Patrick McGuire pitää hänkin löytöä, ja erityisesti Torin vasaraa, mielenkiintoisena. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei olemassa ole todisteita siitä, että esineet kuuluivat varmuudella Harald Sinihampaalle.

– Sen voimme kuitenkin todeta, että ne ovat osoitus Jellingin dynastian varallisuudesta, professori sanoi AFP:lle.

Artikkelia korjattu 17.4.2018 kello 16.44, korjattu kuvatekstistä Siniparta Sinihampaaksi.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

 2. 2

  Viime vuonna Tampereelta kadonnut nainen löytyi kuolleena

 3. 3

  Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

 4. 4

  Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

 5. 5

  Kylmä ilmamassa vaanii lähistöllä: Yksi kuva kertoo, kuinka lämpö karkaa Suomen yltä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Sivullinen epäili vanhempien tekevän karmeita asioita lapselleen – yritti saada kolmelta viranomaiselta apua: Tuloksena luuria korvaan ja vastuun väistelyä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

 6. Näytä lisää