Ulkomaat

Lääkärit neuvottomia – rajua jälkeä tekevä lihansyöjäbakteeri leviää räjähdysmäisesti Australiassa

Julkaistu:

Australia
Buruli-haavaumaksi kutsuttujen tapausten määrä on kasvanut Victorian osavaltiossa 400 prosentilla viimeisen neljän vuoden aikana. Varoitus: Jutun lopussa oleva kuva voi järkyttää.
Australialaiset lääkärit ovat vaatineet välittömästi tutkimuksia siitä, miksi ja miten lihaa syövä bakteeri leviää Victorian osavaltiossa. Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan lääkärit luonnehtivat tilannetta ja pahenevaksi epidemiaksi.

Buruli-haavaumaksi kutsuttujen tapausten määrä on kasvanut Victorian osavaltiossa 400 prosentilla viimeisen neljän vuoden aikana. Ennätyksellisen paljon tartuntoja, 275 kappaletta, havaittiin viime vuonna. Se on 51 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Tautia esiintyy tavallisimmin Afrikassa.

Ensimmäisenä bakteerista kertoi Medical Journal of Australia, jossa tilannetta luonnehditaan niin ikään jo epidemiaksi. Erityisen kiperän tilanteesta tekee se, etteivät lääkärit tiedä, kuinka ehkäistä tautia, jota aiheuttaa kudoksiin pureutuva bakteeri. Lisäksi infektiot ovat infektiolääkäri Daniel O’Brienin mukaan olleet aiempaa rajumpia ja ne ovat levinneet uusille alueille.

Buruli-haavaumaa aiheuttaa mycobacterium ulcerans -niminen mykobakteeri. Bakteeri aiheuttaa kudoskuolemaa ja haavaumia esiintyy tavallisesti käsissä tai jaloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tartunnan jälkeen raajaan muodostuu tavallisesti pieni, hyönteisen puremaa muistuttava kyhmy. Jos diagnoosia ei tehdä heti, alkaa kyhmy hitaasti suurentua ilman antibioottihoitoa. Pahimmillaan tartunnat ovat Telegraphin mukaan johtaneet jopa amputaatioihin.

Victorian osavaltion terveysviranomaisten mukaan taudin tutkimiseen sekä kampanjoihin, jotka lisäävät tietoisuutta siitä on käytetty miljoona Australian dollaria, eli yli 600 000 euroa. Lääkärit ovat silti neuvottomia epidemian edessä.

– Kukaan ei ymmärrä mitä on meneillään ja mikä ruokkii epidemiaa. Se on mysteeri, O’Brien sanoi BBC:lle.

Varoitus: Alla oleva kuva ei välttämättä sovellu herkille.