Pilvi, Pälvi

Ulkomaat

Venäjän propagandasivut riemuitsevat Nord Stream 2 -luvista ”Suomen vallanpitäjät ymmärsivät, millaisia etuja he voivat saada…”

Julkaistu:

Kremlin politiikkaa tukevilla trolli- ja propagandasivuilla iloitaan avoimesti, että Suomen päätös myöntää luvat Nord Stream 2-kaasuputkelle oli Venäjän voitto ”Baltian tiikereistä” ja Ukrainasta.
Suomen päätös antaa hyväksyntä Nord Stream 2-kaasuputkelle oli ikävä yllätys Baltian maille. Näin otsikoi juttunsa Pietarin kuuluisaan trollitehtaaseen kytkeytyvä Fan-sivusto.

”Uutistoimistona” esiintyvä Fan-sivusto lainaa juttunsa Dmitri Solonnikovia, joka johtaa Nykyaikaisen valtiollisen kehityksen instituuttia.

– Asiantuntijan mukaan Suomen vallanpitäjät ymmärsivät, millaisia osinkoja ja etuja he voivat saada Nord Stream 2:sta ja sen vuoksi he päättivät olla kieltäytymättä siitä, sivusto kirjoittaa Solonnikovin analysoineen.

– Hän lisäsi, että suomalaiset lähestyivät projektia käytännönläheisesti. Huolimatta Euroopan unionin jäsenyydestään ja pienestä maa-alueestaan Suomi on vahva itsenäinen peluri, Fan-sivusto selostaa Solonnikovin analyysiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fan-sivusto kutsuu Viroa, Latviaa ja Liettuaa ”Baltian tiikereiksi”, joiden yritykset estää kaasuputken rakentaminen ovat nyt Suomen myönteisen päätöksen jälkeen ”hyödyttömiä”.

Pietarin trollitehtaaseen niin ikään kytkeytyvän Politexpert-sivuston mukaan Solonnikov kiittää Suomea siitä, että ”Venäjän pohjoisella naapurilla on taloudellisissa asioissa oma, itsenäinen mielipiteensä”. Sivusto otsikoi juttunsa ”Luopuivat politiikasta etujen vuoksi”.

– Kun kyse on eduista, politiikka menee taka-alalle. Onhan tunnettua, että nykyisin poliittiset teesit muuttuvat joka vuosi, mutta taloudellisia etuja voi laskea vuosikymmenien päähän. Tässä mielessä Suomi on hyvin looginen ja johdonmukainen, sivusto kirjoittaa.

Kolmas Kremlin-mielinen propagandasivusto News-front.info kirjoittaa, että Suomi päätti lopulta olla ryhtymättä solidaariseksi Baltian maille, Puolalle ja Ukrainalle. Näitä maita sivusto kutsuu ”itäeurooppalaisiksi Venäjän-vastustajiksi”.

– Jostain syystä suomalaiset päättivät olla tekemättä sitä, mikä on varmaankin mysteeri Itä-Euroopan sotaisille maille, News Front kirjoittaa.

Sivuston mukaan Suomen antama lupa Nord Stream 2:lle on siinä mielessä ratkaiseva, että tämän jälkeen putkella ”ei ole enää ylitsepääsemättömiä esteitä” valmistumiselleen. Jos Suomi ei olisi lupaa antanut eikä Virokaan, Itämerellä ei olisi ollut siinä kohtaa mitään muita vaihtoehtoisia reittejä mietittäväksi.

Putkelta puuttuu vielä virallinen lupa Venäjältä itseltään sekä Ruotsilta ja Tanskalta, joista Tanska on ollut putken kovin vastustaja. Kaasuputkiyhtiö on kuitenkin jo selvittänyt toista vaihtoehtoista reittiä, jolla se voisi kiertää Tanskan aluevedet.

Venäjän virallinen pääpropagandakanava RT kirjoittaa puolestaan, että Suomen antama lupa todistaa siitä, että ”Venäjän kaasuputkihanke vastaa kaikkia eurooppalaisia vaatimuksia”. Kanavan mukaan myös Euroopan unionissa ymmärretään tämän jälkeen varsin hyvin, että putki täyttää kaikki EU:n kriteerit.

– Poliittisesta tilanteesta huolimatta Saksa ja Suomi toimivat omien sääntöjensä ja osaamisensa puitteissa. Maat arvioivat yhtiön hakemuksen ja tulivat tulokseen, että se vastaa kummankin maan omaa lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia, energia-alan turvallisuusasiantuntija Aleksei Grivatsh sanoi RT:lle.

Nord Stream 2 -yhtiö on saanut nyt Suomesta kaikki tarvittavat hyväksynnät: luvan talousvyöhykkeen käyttöön ja vesilain mukaisen luvan. Yhtiö on saanut luvat myös Saksasta, mutta vastikään liittokansleri Angela Merkel antoi kuitenkin ymmärtää, että putkihanke ei silti etene, ellei Venäjä sitä ennen takaa Ukrainan roolia kaasun yhtenä siirtoreittinä.

Nord Stream 2 -hankkeella on taloudellinen kytkös myös Suomeen valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin kautta. Fortum on viimeistelemässä kauppaa noin 47 prosentin osuudesta saksalaisesta energiayhtiö Uniperista, joka on yksi Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen rahoittajista.

Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 2. 2

  Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

 3. 3

  Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

 4. 4

  Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

 5. 5

  Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 2. 2

  Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

 3. 3

  Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

 4. 4

  Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

 5. 5

  Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää