Yrjö, Jyrki

Ulkomaat

Suomesta viety 30 lasta sotatoimialueille – altistetaan Isisin propagandalle

Julkaistu:

Noin 20 naista ja 30 lasta on matkustanut sotatoimialueille Syyriaan ja Irakiin.
Syyrian ja Irakin taistelualueelle on matkustanut Suomesta parikymmentä naista, joista osa on ollut mukana Isisin propagandan tuottamisessa, kertoo tänään julkaistu sisäministeriön Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus.

Naiset ovat katsauksen mukaan yhä kiinnostuneempia esimerkiksi propagandan tuottamisesta ja aseellisista tehtävistä, vaikka heidän roolinsa taistelualueella keskittyykin pääosin kodin- ja lastenhoitoon. Yksi naisista on esittänyt uhkauksia Suomen shiiaväestöä kohtaan sosiaalisessa mediassa.

Syyriaan ja Irakiin lähteneet naiset ovat olleet verkostoituneita keskenään, ja katsauksen mukaan myös naisten kohdalla voidaan puhua vertaisvärväyksestä.

– Naisten oleskelu konfliktialueella on ollut pitkäkestoista, mikä tarkoittaa, että he ovat altistuneet väkivaltaiselle ideologialle pidempään ja heille on muodostunut laajempi kansainvälinen verkosto, katsauksessa sanotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyrian ja Irakin taistelualueelle on matkustanut Suomesta vuodesta 2012 lähtien kaikkiaan yli 80 viranomaisten tunnistamaa aikuista. Todellinen määrä on suojelupoliisin (supo) mukaan suurempi. Matkustaminen on viranomaisten tietojen mukaan tapahtunut lähinnä vuosina 2012–2016.

Konfliktialueilta Suomeen on palannut yhteensä noin 20 ihmistä, ja 15–25 ihmisen epäillään kuolleen. Katsauksen mukaan erityisesti miesten on vaikea päästä alueelta pois.

Noin 30 lasta konfliktialueelle

Osa naisista on ollut lähtiessään avioliitossa ja matkustanut taistelualueelle perheensä kanssa. Ilman miestä lähteneet ovat todennäköisesti avioituneet ja saaneet lapsia konfliktialueella, katsaus kertoo. Taistelualueelle lähteneiden naisten joukossa on suhteellisesti suurempi osuus Suomen kansalaisia ja käännynnäisiä kuin miehissä.

Katsauksen mukaan Suomesta on lähtenyt taistelualueelle myös lapsia. Noin 30 lapsesta puolet on tyttöjä ja puolet poikia. Osa lapsena lähteneistä on jo täysi-ikäisiä. Lisäksi konfliktialueella arvioidaan syntyneen jopa 20 lasta, joiden vanhemmilla on kytkös Suomeen. Katsauksen mukaan lapset altistuvat alueella väkivaltaiselle propagandalle ja heitä kannustetaan väkivaltaan.

– Lapset opetetaan rakastamaan aseellista taistelua näyttämällä heille väkivaltaisiakin mujahidin-videoita sekä seuraamalla aktiivisesti Daeshin (Isisin) kirjallista ja äänitettyä propagandaa, katsauksessa sanotaan.

Pojat ovat voineet saada taistelukoulutusta yhdeksänvuotiaasta asti. Tyttöjen taas on katsottu olevan yhdeksänvuotiaina valmiita avioliittoon.

Suojelupoliisi uskoo, että ainakin osa naisista pyrkii palaamaan lapsineen Suomeen. Supo seuraa, pyrkiikö Suomeen turvapaikanhakijoiden joukossa terroristijärjestöjen värväämiä lapsisotilaita tai terroristijärjestöjen johtajien puolisoita lapsineen.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

 2. 2

  Väkivaltatilanne Lohjalla – paikalla useita poliisipartioita

 3. 3

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 4. 4

  Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

 5. 5

  Herttuatar Catherinen synnytys on käynnistynyt – saapui sairaalaan prinssi Williamin kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

 2. 2

  Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

 3. 3

  Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

 4. 4

  Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

 5. 5

  Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

 6. Näytä lisää