”Kuka on seuraava?” – Entisen KGB-agentin mukaan Skripalien myrkytys liittyy vuonna 2010 murhatun brittivakoojan kuolemaan

Britanniaan 20 vuotta sitten loikannut entinen KGB-agentti Boris Karpitshkovin kertoi uutistoimisto Bloombergille pelkäävänsä henkensä puolesta.

Boris Karpitshkov kertoi maaliskuun lopussa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa pelkäävänsä Skripalien kohtalon jälkeen myös oman henkensä puolesta.

16.4.2018 8:11

Brittivakooja Gareth Williamsin, 31, alaston ruumis löydettiin vuonna 2010. Se oli tungettu munalukolla suljettuun kassiin, joka oli asetettu kylpyammeeseen miehen kotona Lontoon Pimlicossa.

KGB:n entinen työntekijä ja Williamsin kanssa samalla alueella asuva Boris Karpitshkov, 59, on väittänyt brittimedialle, että Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR olisi yrittänyt kiristämällä pakottaa miehen työskentelemään kaksoisagenttina.

20 vuotta sitten Britanniaan loikannut Karpitshkov sanoo kuulleensa SVR:ltä, että Williams olisi uhannut paljastaa venäläisen koodinimellä Orion toimineen kaksoisagentin, minkä vuoksi SVR olisi murhannut hänet korvaan pannulla myrkyllä.

Kuolinsyyntutkijan mukaan Williams kuoli todennäköisesti murhattuna, ja mahdollisesti myrkytettynä.

Todisteita SVR:n syyllisyydestä ei kuitenkaan koskaan löytynyt. Daily Mailin mukaan Williamsin asunnosta ei löydetty sormenjälkiä tai jalanjälkiä.

Viikonloppuna hän sanoi The Sunday People -lehden haastattelussa, että Williamsin tapauksen takana ovat todennäköisesti samat tahot, jotka myrkyttivät entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julian 4. maaliskuuta Britannian Salisburyssa.

Tiedustelupalvelu MI6:ssa työskennellyt Gareth Williams löydettiin kuolleena kotoaan elokuussa 2010. Vakoojan alaston ruumis löydettiin kylpyammeessa olleesta kassista.

– Venäjän turvallisuuspalvelut väittävät lopettaneensa tappamisen 1950-luvulla. Mutta tiedän, että KGB, myöhemmin FSB ja SVR ovat jatkaneet tappamista ja tekevät sitä vielä tänäkin päivänä. Ja heidän tavaramerkkinsä on myrkky, Karpitshkov sanoi lehdelle.

Brittitutkijoiden mukaan Salisburyn iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW ei nimennyt ainetta, mutta vahvisti torstaina Britannian tiedot. Brittitutkijat eivät pystyneet jäljittämään hermomyrkyn alkuperää Venäjälle. Myöskään OPCW ei kertonut raportissaan aineen alkuperästä.

Sergei Skripal, 66, on yhä sairaalahoidossa, mutta hänen tilansa ei ole enää kriittinen. Tytär Julia Skripal, 33, pääsi sairaalasta viime viikolla, mutta on kertonut kärsivänsä yhä hermomyrkyn aiheuttamista oireista.

Karpitshkov uskoo, ettei Williams ole ainoa venäläisvakoojien uhri viime vuosilta. Hän arvelee, että Gareth Williamsin kuolema ja Skripalien myrkytys liittyvät toisiinsa.

Karpitshkov antoi vuonna 2012 haastattelun Guardianille. Tuolloin hän yhtyi Britannian sisäisestä turvallisuudesta vastaavan MI5:n johtaja Jonathan Evansin arvioon, jonka mukaan venäläisten vakoojien määrä Lontoossa ei ole pienentynyt kylmän sodan päätyttyä.

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Britannian turvallisuuspalvelut keskittyivät taistelemaan ääri-islamistisia suuntauksia vastaan ja uskoivat, että Venäjä tekisi saman ja supistaisi operaatioitaan Britanniassa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Britannia on venäläisten tiedustelupalvelujen pääkohde, Karpitshkov totesi Guardianille.

Mies kertoo Sunday Peoplelle uskovansa, ettei Williams ole ainoa venäläisvakoojien uhri viime vuosilta. Yhdeksi esimerkkitapaukseksi hän nostaa Vladimir Putinia kritisoineen miljardöörin Leonid Rozhetskinin, joka katosi maaliskuussa 2008 Latvian Jurmalassa sijaitsevasta kartanostaan.

41-vuotias miljardööri löydettiin kuolleena metsästä vasta neljä vuotta myöhemmin ja Karpitshkov sanoo uskovansa, että FSB myrkytti miehen.

Karpitshkov kertoi Bloombergille saanensa helmikuussa vinkin venäläisten kahdeksan nimen ”iskulistasta”, jolla oli sekä Karpitshkovin että Sergei Skripalin nimi. Ex-agentti Skripal joutui hermomyrkkyiskun uhriksi Salisburyssa 4. maaliskuuta.

Hän kertoi jo kuusi vuotta sitten Guardianille saaneensa itsekin tappouhkauksia. Maaliskuun lopulla hän sanoi uutistoimisto Bloombergille saaneensa varoitussoiton Venäjän salaisessa palvelussa toimivalta ystävältään helmikuussa. Ystävän mukaan venäläisillä on kahdeksan nimen ”iskulista”, jolla oli paitsi Karpitshkovin niin myös Sergei Skripalin nimi.

Aiempien tappouhkausten takia Karpitshkov ei alkuun ottanut asiaa vakavasti. Maaliskuun 4. päivän jälkeen kaikki kuitenkin muuttui: ensin uutisoitiin Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksestä ja viikkoa myöhemmin kerrottiin Putinia kritisoineen venäläismiehen murhasta. Mies löydettiin kuolleena kotoaan Lontoossa.

Karpitshkov kertoo Bloombergille eläneensä sen jälkeen jatkuvan pelon vallassa. Hän nukkuu vain muutaman tunnin yössä ja on vuorannut kotinsa ympäristön turvakameroilla.

– Kuinka kauan tämä jatkuu? Kuka on seuraava?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?