Ulkomaat

Putin varoittaa: Jos länsi iskee uudestaan Syyriaan, maailma suistuu kaaokseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyria
Putin ja Iranin presidentti Ruhani olivat sunnuntaina yhtä mieltä siitä, että lännen iskut tekevät poliittisen ratkaisun löytämisen Syyrian tilanteeseen entistä vaikeammaksi.
Suurvaltojen välit ovat kiristyneet entisestään Syyrian lauantaisen iskun jälkeen. Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli sunnuntaina puhelimessa Iranin presidentin Hasan Ruhanin kanssa Yhdysvaltain ja sen liittolaisten lauantaina tekemästä ohjusiskusta Syyriaan sekä viikko sitten Dumaan tehdystä kaasuiskusta.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putin sanoi Ruhanille, että lännen uudet ohjusiskut Syyriaan suistaisivat maailman ja kansainväliset suhteet kaaokseen.
  • Yllä olevalla videolla Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti arvioi, että luvassa on jonkinlainen ”loppupeli”.
Venäjä ja Iran ovat molemmat Syyrian hallinnon liittolaisia ja maiden johto tuomitsi jo lauantaina Yhdysvaltain ja sen liittolaisten iskun Syyriaan jyrkästi.


Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin ja Ruhani olivat sunnuntaina yhtä mieltä siitä, että lännen iskut tekevät poliittisen ratkaisun löytämisen Syyrian tilanteeseen entistä vaikeammaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Putin korosti erityisesti, että jos YK:n peruskirjan vastaiset toimet jatkuvat, se tulee johtamaan kaaokseen kansainvälisissä suhteissa, Kremlin lausunnossa sanottiin uutistoimisto RIA:n mukaan.

Ilmaiskujen oikeutus puhutti myös Britanniassa ja Ranskassa

Myös Yhdysvaltain liittolaismaissa Britanniassa ja Ranskassa käytiin sananvaihtoa ilmaiskujen oikeutuksesta. Britanniassa konservatiivipääministeri Theresa May sai ryöpytystä siitä, ettei hän konsultoinut brittiparlamenttia ennen päätöstä.

– Pommit eivät pelasta henkiä eivätkä tuo rauhaa. Tämä laillisesti kyseenalainen toimi voi kiihdyttää jo valmiiksi tuhoisaa konfliktia entisestään, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi.


Myös liberaalidemokraattien johtaja Vince Cable syytti Mayta ”epävakaan Yhdysvaltojen presidentin” vanavedessä kulkemista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

May kiisti jo lauantaina, että ohjusiskussa olisi ollut laillisesti mitään kyseenalaista.

Samankaltaista väittelyä käytiin myös Ranskassa, vaikka presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, ettei Syyrian hallinnon osuudesta iskuun ollut epäilystäkään. Hän oli jo aiemmin uhannut vastatoimilla, jos hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley puolestaan varoitti sunnuntaina maansa aikovan määrätä uusia pakotteita Venäjälle sen Syyrian hallinnolle antaman tuen takia. Haleyn mukaan pakotteet aiotaan kohdistaa yhtiöihin jotka ovat olleet tekemisissä presidentti Bashar al-Assadin ja kemiallisten aseiden kanssa.