Väkivalta vyöryi suomalaisten suosimaan rantakohteeseen Meksikossa – viime viikolla 14 murhaa 36 tunnin sisällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väkivalta vyöryi suomalaisten suosimaan rantakohteeseen Meksikossa – viime viikolla 14 murhaa 36 tunnin sisällä

Cancun houkuttelee kävijöitä valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosilla merellä sekä vilkkaalla yöelämällä. Kuva viime lokakuulta, jolloin alueella odotettiin trooppisen hirmumyrskyn saapumista.

Cancun houkuttelee kävijöitä valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosilla merellä sekä vilkkaalla yöelämällä. Kuva viime lokakuulta, jolloin alueella odotettiin trooppisen hirmumyrskyn saapumista.

Julkaistu: 14.4.2018 20:46

Meksikossa Cancunin rantakohteessa tapahtuneiden murhien määrä on kaksinkertaistunut vuoden sisällä. Suomesta matkatoimistot lennättävät turisteja alueelle vain talvikaudella, mutta tilannetta seurataan silti tarkoin.

Meksikon suosituimpiin turistikohteisiin kuuluva Cancun on joutunut viime aikoina maassa vellovan huumeväkivallan jalkoihin, kertovat meksikolaiset ja kansainväliset tiedotusvälineet. Meksikolaisen Noticaribe -lehden mukaan Cancunissa tapahtui viime viikolla peräti 14 murhaa vain 36 tunnin sisällä.

Uhreista yhdeksän kuoli huhtikuun 4. päivänä, jonka kerrotaan olleen verisin yksittäinen päivä rantalomakohteessa yli vuosikymmeneen. Kuolemat liittyvät kuuteen erilliseen aseelliseen välikohtaukseen, joissa lisäksi haavoittui viisi.

New York Postin mukaan Cancunin murhalukemat ovat kaksinkertaistuneet vuodessa, ja tämän vuoden kuluessa ihmisiä on surmattu jo kaikkiaan 113. Huhtikuusta on hyvää vauhtia tulossa verisin kuukausi pitkiin aikoihin.

Ensihoitajat kuljettivat haavoittunutta miestä kahden Cancunissa tapahtuneen ampumavälikohtauksen jälkeen viime viikon keskiviikkona.

Ensihoitajat kuljettivat haavoittunutta miestä kahden Cancunissa tapahtuneen ampumavälikohtauksen jälkeen viime viikon keskiviikkona.

Suurin osa kuolemantapauksista kytkeytyy huumerikollisuuteen. Australialaisen 9News-uutiskanavan mukaan väkivaltaisuuksia on viime aikoina nähty kuitenkin myös turistien suosimilla alueilla, joita on aiemmin pidetty turvallisina.

Vaikka rikokset eivät kohdistuisi suoraan turisteihin, riski väkivaltaisuuksien tielle päätymisestä on kuitenkin olemassa.

Esimerkkinä kanavan artikkelissa mainitaan viime syksynä parin päivän sisällä sattuneet kaksi tapausta. Toisessa niistä ammuttiin rannalla työskennellyt 20-vuotias myyjä kirkkaassa päivänvalossa. Hän menehtyi alueen päärannalla sijaitsevan luksushotellin edustalle.

Vain muutamaa päivää myöhemmin paikallinen poliisikomentaja perheineen surmattiin ampumalla ostoskeskuksessa lauantai-illan ruuhkassa.

Alueen hallinnasta taistellutta huumejengiä johtanut nainen sai syytteet

Meksikon viranomaiset käynnistivät keskiviikkona oikeusprosessin järjestäytyneestä rikollisuudesta sekä huumeiden salakuljetuksesta epäiltyä Leticia Rodriguez Laraa, 48, vastaan. Naisen johtaman huumejengin kerrotaan hallinneen Cancunin aluetta viime aikoina.

Vuodesta 2012 lähtien etsittynä olleen ”Dona Letyn” johtama ryhmittymä on neljän vuoden ajan pyrkinyt saamaan Cancunin ja jonkin matkan päässä olevan Playa del Carmenin rantalomakohteen hallinnan itselleen kilpailevalta Los Zetas -kartellilta. Viime viikon väkivaltaisuuksista ainakin osan on arvioitu liittyvän kyseiseen kamppailuun.

On myös mahdollista, että naisen vangitseminen rauhoittaa väkivaltarikollisuutta alueella ainakin joksikin aikaa.

Ammuskelussa haavoittunutta siirrettiin ambulanssiin cancunilaisen baarin takapihalla tammikuussa.

Ammuskelussa haavoittunutta siirrettiin ambulanssiin cancunilaisen baarin takapihalla tammikuussa.

9Newsin mukaan huumejengit ovat myös ahdistelleet paikallisia yrittäjiä, joilta ne kiristävät rahaa väkivallan uhalla. Turismi on suuri tulonlähde alueella, ja kohteeksi ovat joutuneet erityisesti turismibisneksessä toimivat yrittäjät.

Playa del Carmenista pääsee lautalla läheiselle Cozumelin saarelle. USA Todayn mukaan raskaasti aseistautuneet poliisit ja pommikoirat ovat tätä nykyä vakituinen näky lautoilla ja niiden lähtö- ja tulolaitureilla. Varotoimet liittyvät helmikuussa yhdellä lautoista tapahtuneeseen räjähdykseen, jossa loukkaantui 24 ihmistä.

Loukkaantuneiden joukossa oli viisi yhdysvaltalaisturistia. Myös saman yhtiön toiselta lautalta löydettiin myöhemmin räjähteitä.

Matkatoimistot seuraavat tilannetta

Valkoisista hiekkarannoistaan tunnetut, turkoosin Karibianmeren rannikolla sijaitsevat Cancun ja Playa del Carmen ovat myös monelle suomalaiselle tuttuja matkakohteita. Tällä hetkellä kohteeseen järjestävät Suomesta talvikauden pakettimatkoja ainakin Tjäreborg ja TUI.

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen kertoo, ettei yrityksellä ole ollut enää muutamaan vuoteen tilauslentoja Cancuniin. Tjäreborgin kautta Cancuniin ja Playa del Carmeniin matkustavia omatoimimatkaajia on heitäkin ollut tänä talvena Virtasen mukaan vain kourallinen.

Poliisit työskentelivät Cancunissa sijaitsevan baarin takapihalla olleella rikospaikalla tammikuun lopulla. Takapihalla oli tapahtunut aseellinen hyökkäys.

Poliisit työskentelivät Cancunissa sijaitsevan baarin takapihalla olleella rikospaikalla tammikuun lopulla. Takapihalla oli tapahtunut aseellinen hyökkäys.

– Meidän paikan päällä olevat pohjoismaiset kollegamme ovat seuranneet tilannetta. Ja asiakkaisiin tietysti ollaan aina yhteydessä, jos on jotakin informoitavaa, kuten esimerkiksi silloin, jos jollakin alueella ei voi liikkua. Samoin olemme yhteydessä ulkoministeriöön, tosin sieltä ei ole tullut meille mitään sellaista ihmeellisempää tietoa, että aluetta pitäisi välttää, Virtanen kertoo.

Ulkoministeriön Meksikoa koskevassa matkustustiedotteessa kerrotaan usein väkivaltaisia piirteitä sisältävän rikollisuuden olevan yleistä koko maassa. Cancun kuuluu Quintana Roon osavaltioon, jota ei mainita turvallisuustilanteeltaan heikkoina pidettyjen osavaltioiden luettelossa.

– Matkailukeskuksissa ja suurkaupungeissa liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta. Yöllä kaupungilla liikkumista jalkaisin on syytä välttää, matkustustiedotteessa sanotaan.

Virtasen tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa Cancuniin tai Playa del Carmeniin matkanneet Tjäreborgin asiakkaat olisivat joutuneet kosketuksiin rikollisuuden kanssa.

Turistit nauttivat aurinkoisesta rantapäivästä Cancunissa viime joulukuun lopulla.

Turistit nauttivat aurinkoisesta rantapäivästä Cancunissa viime joulukuun lopulla.

TUI on lopettanut tilauslennot Suomesta Cancuniin tältä kaudelta, ja niiden on tarkoitus käynnistyä jälleen syksyllä. PR- ja viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen kertoo, ettei suomalaisasiakkaille ole tästä syystä tiedotettu asiasta.

Pajusen mukaan tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti, sillä TUI lennättää turisteja Cancuniin esimerkiksi Britanniasta myös kesäaikaan.

– Meidän kautta matkustaviin suomalaisiin asiakkaisiin asialla ei tällä hetkellä ole vaikutusta. Totta kai asiakkaille aina tiedotetaan, jos heidän matkoihinsa tulee muutoksia. Syyskausi käynnistyy syys-lokakuussa. Aika näyttää, mikä on sitten tilanne, Pajunen sanoo.

Myöskään hänen tietoonsa ei ole tullut tapauksia suomalaismatkaajien Cancunin seudulla kohtaamasta rikollisuudesta.