Yli sata ohjusta moukaroi Syyriaa – näihin kohteisiin iskettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yli sata ohjusta moukaroi Syyriaa – näihin kohteisiin iskettiin

Julkaistu: 14.4.2018 11:21

Iskut oli suunnattu Syyrian kemiallisiin aseisiin liittyviin kohteisiin. Venäjän tukikohtien lähelle ei isketty ja Venäjä ei käyttänyt ilmapuolustusjärjestelmiään.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset Britannia ja Ranska ampuivat Syyriaan perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa yli sata ohjusta. Kohteita oli kolme. Niistä kaksi oli lähellä Homsin kaupunkia ja kolmas kohde oli tutkimuskeskus Damaskoksen kaupungin lähistöllä.

  • Jutun alussa olevalla videolla näytetään, miten Britannian ilmavoimien hävittäjät nousivat ilmaan Kyprokselta.

1. Kemiallisten aseiden tutkimuskeskus Damaskoksessa

Ensimmäinen viime öisistä iskuista kohdistui Damaskoksen laidalla Barzehin kaupunginosassa sijaitsevaan tutkimuskeskukseen, jossa yhdysvaltalaisen kenraalin Joseph Dunfordin mukaan kehitettiin, valmistettiin ja testattiin kemiallisia ja biologisia aseita.

Myös Ranskan asevoimat vahvistivat, että yksi kohde oli tutkimuskeskus, Al-Jazeera kertoi.

Syyrian tv:n mukaan isku tuhosi tutkimuskeskuksessa rakennuksen, jossa sijaitsi laboratorio ja opiskelutiloja.

2. Asevarasto ja tuotantolaitos Homsin lähellä

Dunfordin mukaan toinen isku tehtiin varasto- ja tuotantolaitokseen Homsin lähellä. Syyrialaislähteiden mukaan keskus on Homsin lähellä Masyafissa, noin 170 kilometriä Damaskoksesta pohjoiseen.

Syyrian valtiollinen media kertoi, että ohjuspuolustusjärjestelmä pysäytti tai ohjasi sivuun iskun Masyafiin. Seurauksena kuoli kolme siviiliä.

Reutersin lähteiden mukaan Masyafista raportoitiin iskusta.

3. Johtokeskus ja varasto Homsin lähellä

Kolmas kohde oli johtokeskus ja kemiallisiin aseisiin liittyvän laitteiston varasto, joka sijaitsi lähellä Homsia ja toista iskun kohdetta, Dunford sanoi.

Damaskos ”absorboi iskun”, muotoili uutistoimisto Reutersin haastattelema vanhempi virkamieslähde, joka kuuluu Syyrian hallintoa tukevaan liittoumaan. Hän sanoi, että liittouma sai varoituksen Venäjältä ja sotilastukikohdat evakuoitiin muutama päivä sitten.

Yli sata ohjusta

Iskussa käytettiin kaksi kertaa enemmän aseita kuin vuosi sitten, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoi. Tuolloin syyrialaiselle sotilaskentälle ammuttiin 59 Tomahawk-ohjusta. Venäjän mukaan Yhdysvallat ampui Syyriaan yli sata ohjusta.

Tomahawk Risteilyohjus by PetriParkkinen on Sketchfab Venäjä ei käyttänyt ilmapuolustusjärjestelmiään lännen ilmaiskuja vastaan Syyriassa, kertoo puolustusministeriö venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjän mukaan Syyrian ilmapuolustus onnistui ampumaan alas ”merkittävän osan” ohjuksista. Ministeriön lausunnosta kertoi RIA Novosti.

Venäjän puolustusministeriö sanoi aiemmin, ettei yksikään ohjuksista osunut Venäjän tukikohtien lähelle.

Iskut oli suunnattu Syyrian kemiallisiin aseisiin liittyviin kohteisiin. Ranskan puolustusministeri Florence Parly kertoo Reutersille, että Ranskan ilmavoimien isku kohdistui kemiallisten aineiden tutkimuskeskukseen ja muihin laitoksiin.

Britannian kuninkaalliset ilmavoimat käytti iskuissa Storm Shadow -risteilyohjuksia. Ohjukset osuivat noin 24 kilometriä Homsin kaupungista länteen sijaitsevaan laitokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?