Tiina Jauhiainen auttoi Dubain prinsessaa dramaattisella pakomatkalla – kertoo koko tarinansa: ”Hän oli paras ystäväni” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tiina Jauhiainen auttoi Dubain prinsessaa dramaattisella pakomatkalla – kertoo koko tarinansa: ”Hän oli paras ystäväni”

Julkaistu: 13.4.2018 17:05

Prinsessaa pakoyrityksessä auttanut Tiina Jauhiainen kertoo, että tapahtunutta on yhä vaikea käsittää.

Tiina Jauhiainen, 41, ei ole kuullut mitään ”parhaasta ystävästään” sheikha Latifa al-Maktoumista epäonnistuneen maastapaon jälkeen. Tiina uskoo, että Latifa on tällä hetkellä jossain eristettynä ulkomaailmasta.

– Luulen, että hän on lukittuna jossain ja luultavasti myös lääkittynä. Hänellä ei varmasti ole puhelinta eikä mitään yhteyttä ulkomaailmaan.

Jauhiainen kertoi IS:lle eilen Lontoossa, miten joutui mukaan erään maailman vaikutusvaltaisimman hallitsijan tyttären maastapaon järjestämiseen.

Tiina Jauhiainen kertoi Dubain prinsessan pakoyrityksen vaiheista tiedotustilaisuudessa Lontoossa torstaina.

Detained in Dubai -järjestön Lontoossa järjestämässä lehdistötilaisuudessa Tiina ja ranskalais-amerikkalainen ex-vakooja Hervé Jaubert kertoivat omin sanoin tapahtumaketjusta, jossa kaksikko katosi samanaikaisesti Dubain hallitsijan tyttäreksi esittäytyneen sheikha Latifa al-Maktoumin kanssa.

Nyt, vajaa kuukausi Suomeen paluunsa jälkeen Tiina kuvailee, että hänelle on edelleen ajoittain vaikea käsittää tapahtunutta; pakoa, sieppausta ja lähes kahden viikon vankeutta.

– Jotenkin tuntuu vielä siltä, että tapahtuiko se ollenkaan. Se oli niin uskomatonta, ja muutti elämäni täysin. En olisi koskaan uskonut, että tällaista olisi voinut tapahtua.

Hän kertoo voivansa tällä hetkellä hyvin, vaikka onkin huolissaan ystävänsä puolesta.

– Hän oli paras ystäväni.

 Kesällä 2017 hän pyysi minua auttamaan pakosuunnitelmassa Dubaista.

Tiina kertoo tutustuneensa sheikha Latifaan vuonna 2010. Latifa otti häneen yhteyttä, koska halusi oppia brasilialaista taistelulajia capoeiraa, jossa Tiina antoi tunteja. Kiinteistöalalla työskennellyt Tiina asui tuolloin Dubaissa mutta oli töissä Abu Dhabissa.

– Tutustuimme, kun hän otti minuun sähköpostilla yhteyttä tiedustellen yksityistunteja capoeiraan, jota halusi oppia. Menin tapaamaan häntä Dubaihin, ja annoin hänelle tunteja. Sitä kautta ystävystyimme.

Tiina kertoo, että naiset harrastivat yhdessä etenkin urheilua.

– Myöhemmin aloimme myös hypätä laskuvarjolla ja kaikkea muuta. Latifa oli kiinnostunut esimerkiksi joogasta ja meditaatiosta. Mutta hänellä oli myös paljon rajoituksia, esimerkiksi tiukat kotiintuloajat.

Tiina kertoo, että naiset ystävystyivät tuntemiensa vuosien aikana, mutta vasta myöhemmin Latifa uskaltautui avautumaan hänelle ja kertoi muun muassa koettelemuksistaan isänsä määräysvallassa. Aluksi Latifa oli ujo ja varautunut, mutta vuosien varrella hänestä tuli sosiaalisesti itsevarmempi.

Tiina Jauhiainen uskoo, että hänen ystävänsä sheikha Latifa al-Maktoum (kuvassa) on tällä hetkellä jossain eristettynä ulkomaailmasta.

Tiina sanoo Latifan kertoneen hänelle vuonna 2016, että oli yrittänyt karata isältään jo aiemmin. Tiina sanoo päättäneensä auttaa ystäväänsä tämän pakomatkassa, kun Latifa lopulta pyysi häneltä apua.

– Kesällä 2017 hän pyysi minua auttamaan pakosuunnitelmassa Dubaista.

Tiina ja sheikha Latifa lähtivät matkaan yhdessä ranskalais-amerikkalaisen ex-vakoojan kanssa helmikuun lopulla. Tiinan mukaan tarkoitus oli matkata Omanista vesiteitse Intiaan ja lentää sieltä Yhdysvaltoihin.

– Latifa olisi hakenut sieltä poliittista turvapaikkaa.

Myös Tiina oli valmis muuttamaan pakomatkan lopuksi pois Dubaista.

– Olin tyhjentänyt asuntoni, eikä minulla ollut minkäänlaista suunnitelmaa palata takaisin.

 Siellä oli vastassa intialaisia kommandoasuun pukeutuneita miehiä. He sitoivat kätemme, pakottivat meidät kannelle makaamaan ja uhkailivat ampua. Myöhemmin Latifa vietiin pois aluksesta.

Kahdeksan päivän merimatkan jälkeen seurueen pakoalukseen kuitenkin rynnäköitiin, ja Tiina sekä ranskalainen ex-vakooja Herve kuljetettiin takaisin Arabiemiraatteihin. Sheikha Latifan kohtalosta hän ei ole tuon hetken jälkeen kuullut.

– Sinä iltana 4. maaliskuuta olimme hytissä, koska ajattelimme, että voisimme nukkua vähän aikaa. Sitten kuulimme yläkannelta ääniä, jotka kuulostivat kuin aseen laukauksilta. Menimme peloissamme kylpyhuoneeseen ja halasimme toisiamme. Jossain vaiheessa hytti täyttyi savusta, ja jouduimme menemään yläkannelle, koska emme enää pystyneet hengittämään.

Tiinan kuvailee kannella käynnistynyttä tilannetta erittäin pelottavaksi.

– Siellä oli vastassa intialaisia kommandoasuun pukeutuneita miehiä. He sitoivat kätemme, pakottivat meidät kannelle makaamaan ja uhkailivat ampua. Myöhemmin Latifa vietiin pois aluksesta. Sitten Arabiemiraattien sotilaat ottivat aluksen haltuunsa. Seuraavana päivänä käännyttiin takaisin Arabiemiraatteihin.

Latifa pyysi Jauhiaista auttamaan paossa. Heidän avukseen tuli ranskalais-amerikkalainen ex-vakooja Hervé Jaubert (kuvassa vas.).

Tiinan mukaan hänet ja pakoaluksen omistaja Hervé Jaubert kuljetettiin Arabiemiraatteihin, jossa heitä pidettiin vangittuina lähes kaksi viikkoa.

– Saapuessa minulla oli silmät sidottuina, joten en tiennyt, missä päin olin.

Tiinan mukaan häntä kuulusteltiin useaan otteeseen ja useita tunteja putkeen.

– Minua pelotti tosi paljon. Kuulustelu jatkui läpi yön. Kuulustelijat olivat aggressiivisia ja tekivät pilkkaa naisten oikeuksista.

Tiina sanoo, että hänen on vieläkin vaikea puhua päivistä, jotka hän vietti vankeudessa.

– He sanoivat, että tekoni oli vähän kuin olisin puukottanut hallitsijaa selkään, koska autoin hänen tytärtään karkaamaan. Ensi alkuun uhkailtiin kuolemantuomiolla ja elinkautisella vankeudella.

Kun Tiina vihdoin pääsi vapaaksi, hänet kuljetettiin suoraan lentokentälle.

– He veivät minut lentokoneeseen asti. Luulen, että mediahuomio auttoi, koska jossain vaiheessa kuulusteluja heidän asenteensa muuttui, ja he esimerkiksi lopettivat puhumisen kuolemantuomioista. He olivat ystävällisempiä, mutta tämä oli varmaan siksi, etten puhuisi medialle.

Tiina lensi vapauduttuaan Arabiemiraateista Suomeen. Hän kertoo saaneensa vapaaksi päästyään useita uhkauspuheluita Arabiemiraateista.

– He muistuttivat siitä sopimuksesta, joka minut pakotettiin allekirjoittamaan. Ja sanoivat, että minut voidaan tuoda takaisin mistä tahansa, eli etten saa puhua kenellekään.

 Luulen, että tämä Latifan vapaustaistelu tulee viemään meidän puolelta aika paljon aikaa.

Tiina kuitenkin sanoo, ettei aio olla vaiti, koska toivoo, että kansainvälinen mediahuomio auttaisi hänen ystävänsä vapaaksi.

– Alussa minua pelotti, mutta sitten totesin, ettei hiljeneminen auta Latifaa.

– Kun asia tuli julkiseksi, ei minua pelota enää niin paljon. Minua on silti neuvottu, ettei kannata matkustaa EU-maiden ulkopuolelle. Lähi-itään en suunnittele enää meneväni.

Tiina sanoo, että hänen tulevaisuutensa ja tuleva asuinpaikkansa on tällä hetkellä auki. Hän aikoo toimia yhdessä Detained in Dubai -järjestön kanssa sheikha Latifan auttamiseksi.

– Suunnitelmat ovat auki. Asun ehkä virallisesti Suomessa, mutta saa nähdä miten seuraavien viikkojen aikana tämä tilanne muuttuu. Luulen, että tämä Latifan vapaustaistelu tulee viemään meidän puolelta aika paljon aikaa.

Torstaina Lontoossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa olivat mukana Tiina Jauhiainen, David Haigh, Toby Cadman, Radha Stirling ja Hervé Jaubert.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?