Paavi myöntää tehneensä ”vakavia virheitä” Chilen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan kriisin käsittelyssä

Paavi Franciscus on kutsunut hyväksikäytön uhreja Roomaan anteeksipyyntöä varten.

Paavi Franciscus kuvattiin Vatikaanissa 11. huhtikuuta 2018.

12.4.2018 2:13

Paavi Franciscus myöntää tehneensä virheitä Chilen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan kriisin käsittelyssä. Hän sanoo tunteneensa häpeää ja kutsuneensa hyväksikäytön uhreja Roomaan henkilökohtaista anteeksipyyntöä varten.

– Olen tehnyt tilanteen arvioinnissa ja tajuamisessa vakavia virheitä, erityisesti totuudenmukaisen ja tasapuolisen tiedon puutteen takia, paavi kirjoittaa kirjeessään chileläisille piispoille.

Paavi kirjoitti kirjeen sen jälkeen, kun yksi Vatikaanin kokeneimmista seksuaalisen hyväksikäytön tutkijoista, Maltan arkkipiispa Charles Scicluna, oli vieraillut Chilessä. Scicluna tutki piispa Juan Barrosiin kohdistuneita väitteitä ja toimitti paaville 2 300-sivuisen raportin.

Paavi sanoo, että Sciclunan raportin lukeminen aiheutti hänessä ”tuskan ja häpeän” tunnetta. Hän oli nimittänyt Barrosin tehtävään vuonna 2015, vaikka tämän väitettiin peitelleen mentorinsa alaikäisiin suorittamaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tammikuun vierailun aikana chileläinen toimittaja esitti paaville Barrosiin liittyvän kysymyksen.

– Puhun sinä päivänä, jolloin näen todisteita piispa Barrosia. Häntä vastaan ei ole ainuttakaan todistetta. Kyse on vain panettelusta, onko selvä, paavi vastasi.

Paluumatkalla Chilestä paavi kertoi toimittajille lentokoneessa, että hän uskoi piispan olevan syytön. Vain päiviä myöhemmin hän teki täyskäännöksen ja lähetti Sciclunan tutkimaan tapausta.

Lähde: Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?