Ulkomaat

Dubaissa kadonnut Tiina Jauhiainen puhui kokemuksistaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Detained in Dubai -järjestö tiedottaa maaliskuussa suurta huomiota saaneesta tapauksesta. Suomalainen Tiina Jauhiainen kertoi kokemuksistaan.
Britanniassa toimivan Detained in Dubai -järjestön järjestämä lehdistötilaisuus koski maaliskuussa tapahtunutta Dubain hallitsijan tyttären sheikha Latifa al-Maktoumin tapausta, jonka yhteydessä katosi myös Dubaissa asunut suomalainen Tiina Jauhiainen, 41.

Lehdistötilaisuudessa olivat paikalla itse Tiina sekä ranskalainen ex-vakooja Hervé Jaubert, joka niin ikään katosi samassa yhteydessä. Sheikha Latifa on edelleen kateissa.

Tallenteen Tiina Jauhiaisen lausunnoista näet yllä olevalta videolta.
  • IS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Seurantaa voit lukea alla.

Päätapahtumat

Lehdistötilaisuus päättyy

Toimittajilla kysymysvuoro

"Latifalla oikeus poistua maasta"

Radha Stirling puhuu

Ensimmäinen avunpyyntö Latifalta tuli jo kahdeksan vuotta sitten

Näytä lisää(6 kpl)

Lehdistötilaisuus päättyy

Cadman kiittää tapahtumaan osallistuneita. Hänen mukaansa tapauksen etenemisestä tullaan tiedottamaan lisää, kun uutta ilmenee.

IS kiittää seurannassa mukana olleita.

Intialaisten osuus esille

Intian viranomaisten osuus nousee esille. Strilingin mukaan intialaiset rynnäköivät alukselle ensimmäisenä. Hän muistuttaa, että Intia saattoi saada etua Arabiemiraattien avustamisesta, sillä mailla on läheiset välit.

Mediassa on spekuloitu sillä, että Arabiemiraatit olisi luovuttanut Intiaan Mumbain terrori-iskuista epäillyn miehen vain pari päivää kolmikon katoamisen jälkeen.

FBI tietoinen tapauksesta

Stirlingin mukaan Latifan, Jauhiaisen ja Jaubertin tapauksesta ovat tietoisia Suomen viranomaisten lisäksi myös Yhdysvaltain hallinto ja maan keskusrikospoliisi FBI, joka ilmeisesti selvittää asiaa jollakin tavoin.

Yksi toimittajista tiedustelee Stirlingiltä järjestön toimista.

Stirling kertoo työnsä alkaneen kymmenen vuotta sitten, kun hän auttoi Dubaissa vaikeuksiin joutunutta kollegaansa. Kyseessä oli hänen mukaansa yksi ensimmäisistä kerroista, kun emiraattiin kohdistui negatiivista julkisuutta.

Ensimmäisen tapauksen jälkeen hän alkoi saada runsaasti yhteydenottoja. Koska hänen nimensä oli liitetty jo negatiivisessa mielessä Dubaihin, hän päätti jatkaa työtä auttamalla muita.

Jauhiaisen mukaan jo kerran aiemmin pakoa yrittänyt Latifa oli häpeissään menneisyydestään. Nainen oli varautunut, ja kesti kauan, ennen kuin hän uskaltautui kertomaan vankeudesta ja muista tapahtumista Jauhiaiselle.

David Haighin mukaan järjestöön on kohdistunut painostusta ja jopa häirintää jo aiemmissa tapauksissa.

Cadmanin mukaan Yhdysvaltain Abu Dhabin -konsulaatti oli yrittänyt olla yhteydessä Jaubertiin tämän ollessa vangittuna. Yhteydenotto tapahtui sen jälkeen, kun Detained in Dubai oli ollut yhteydessä Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Jaubert on myös Yhdysvaltain kansalainen.

Toimittajilla kysymysvuoro

Paikalla olevat toimittajat saavat nyt esittää kysymyksiä tilaisuudessa puhuneille. Jauhiainen vastaa kysymykseen Latifan isosisaresta.

Jauhiaisen mukaan on yleinen käytäntö Dubaissa, että hankalaksi katsottuja ihmisiä pidetään huumattuna. Hänen mukaansa Latifan isosisaren tilanne on tämä, ja naiselta poistettiin pari vuotta sitten myös kännykkä, kun hän oli ollut yhteydessä brittitoimittajaan.

Äänihäiriöitä lähetyksessä

Suoran lähetyksen äänentoistossa on ongelmia, IS pahoittelee tilannetta.

Cadman painottaa, että Latifan katoamiselle on oltava laillisia seurauksia, kuten muillekin samankaltaisille tapauksille. Hänen mukaansa Jauhiaisella ja Jaubertilla on täysi oikeus viedä asiansa oikeuteen kotimaissaan.

Asiasta on toimitettu vetoomuksia useille YK:n tahoille. Cadmanin mukaan myös Suomen viranomaisiin on oltu yhteydessä asiaan liittyen.

Britanniasta siepatun sisaren tapaus uudelleen selvitykseen

Stirlingin mukaan myös Latifan isosiskon Britanniassa takavuosina tapahtunut sieppaus tullaan tutkimaan uudelleen, koska nyt on ilmennyt uusia todisteita.

Isosisaren tapauksesta voit lukea lisää täältä.

"Latifalla oikeus poistua maasta"

Stirling painottaa, että Latifalla oli oikeus poistua maasta. Hänen mukaansa Dubai ei voi esiintyä vapaamielisenä ja naisten tasa-arvoon panostavana yhteiskuntana niin kauan, kuin edes hallitsijan tyttärellä ei ole vapautta.

Stirling muistuttaa myös, että Latifa oli isänsä käskystä teini-ikäisenä vankilassa kolme vuotta, minkä vuoksi hänen halunsa paeta maasta voidaan ymmärtää. Stirlingin mukaan myöskään Jauhiaista ja Jaubertia ei olisi päästetty pois maasta ilman mediahuomiota.

Latifa kertoi paostaan heti Instagramissa

Stirling kertoo olleensa epäuskoinen saatuaan ensimmäisen yhteydenoton Latifalta, sillä naisen tarina kuulosti uskomattomalta. Tilanne kuitenkin muuttui, ja Latifan tapaus otettiin vakavasti.

Stirlingin mukaan Latifa kertoi paosta heti lähdettyään avoimesti Instagramissa. Hänen tilinsä kuitenkin katosi pian verkosta.

Stirlingin mukaan Dubain hallinto pyrki peittelemään pakoa.

Stirlingin mukaan Dubaissa ja muissa naapuriemiraateissa asioiden on muututtava paljon, että maahan matkustamista voi suositella. Hän sanoo, että esimerkiksi Britannian kansalaisille Dubai on tilastojen mukaan se paikka, jossa he joutuvat todennäköisimmin pidätetyksi.

Radha Stirling puhuu

Radha Stirling kertoo työskennelleensä Dubain ihmisoikeuskysymysten parissa kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa tapaus on varsin tyypillinen, vaikka se vaikuttaa shokeeraavalta.

Stirlingin mukaan Dubain media on tiukasti hallinnon kontrollissa, ja verrattaen nuoren maan lainsäädäntö edelleen lapsenkengissä, mikä on osasyynä ihmisoikeusrikkomuksiin.

Hän kertoo, että useissa tapauksissa on esiintynyt muun muassa kidutusta. Stirlingin mukaan maassa tapahtuvissa ulkomaalaisten pidätyksissä on nähtävissä tietynlainen kaava.

Median paine on usein auttanut Dubaissa pulaan joutuneiden pelastamisessa, Stirling sanoo.

Haigh kritisoi Dubain ihmisoikeustilannetta, joka on paha siitä huolimatta, että maa on suosittu turistikohde.

Haigh kuvailee selvittelyitä, joiden kautta järjestö löysi Jauhiaisen ja Jaubertin perheet ja sai hahmotettua kokonaiskuvaa siitä, ketkä kaikki olivat kadonneet ja miten.

David Haigh puhuu

Puheenvuoron saa Detained in Dubain edustaja, asianajaja David Haigh, joka on itsekin kertonut joutuneensa kidutetuksi Dubaissa vuosia sitten.

Hän kertoo yhteydenotosta, jonka järjestö sai Latifalta ennen tämän pakoa. Haighin mukaan hän sai Dubain-kontaktiensa kautta varmistettua naisen henkilöllisyyden.

Haighin mukaan Latifa koki, että hänen ainoa turvansa oli video, jolla hän esitti rajuja syytöksiä isänsä toimista. Hän halusi, että se julkaistaan katoamisen tai kuoleman tapahtuessa.

"Latifa halusi mieluummin paistaa hampurilaisia kuin elää rikkaana Arabiemiraateissa"

Jaubertia syytettiin kuulusteluissa Latifan kaappaamisesta. Hän kuitenkin painottaa, että kyseessä oli naisen oma tahto.

Jaubertin mukaan Latifa kertoi paistavansa mieluummin hampurilaisia Yhdysvalloissa kuin jatkaisi elämistä rikkaana Arabiemiraateissa. Nainen puhui vuosia aiemmin pakoa yrittäneestä isosiskostaan, jota hän oli yrittänyt auttaa.

Jaubertin mukaan Latifa halusi kuitenkin paeta itsekin, koska oli menettänyt toivonsa sisarensa suhteen. Julkaisemallaan videolla Latifa kertoi sisarensa olevan jatkuvasti huumattuna ja valvonnan alaisena.

Ensimmäinen avunpyyntö Latifalta tuli jo kahdeksan vuotta sitten

Kun Jaubert päästettiin vapaaksi, hänet vietiin alukselleen. Intiaan hän ei halunnut enää seilata, joten hän pakeni Sri Lankaan.

Hän kertoo pelänneensä 13 päivän matkan ajan, että hänen veneensä räjäytetään.

Jaubert kertoo tutustuneensa Latifaan jo kahdeksan vuotta sitten. Tänä aikana nainen pyysi apua Dubaista pakenemiseen toistuvasti.

"Mediahuomio pelasti todennäköisesti henkiä"

Myös Jaubertin mukaan Intian rannikkovartiosto saattoi alusta ainakin puoliväliin matkalla takaisin Arabiemiraatteihin. Hän kertoo luulleensa, että hän kuolee, minkä vuoksi hän suunnitteli jopa veteen hyppäämistä matkalla.

Myös Jaubertia pidettiin yksinään sellissä Dubaissa. Myös hänet pakotettiin allekirjoittamaan arabiankielinen tunnustus.

Jaubertin mukaan tapauksen saama mediahuomio todennäköisesti pelasti Jauhiaisen ja hänet. Dubaissa miestä pyydettiin muuttamaan medialle kertomaansa tarinaa, koska mediahuomiosta oli tullut ongelma viranomaisille.

Hervé Jaubert puhuu

Hervé Jaubert kuvailee rynnäkköä, joka tapahtui suurella voimalla. Hän kertoo tienneensä siinä vaiheessa, että kolmikko oli vaikeuksissa.

"En voinut tehdä mitään."

Myös Jaubertia kohdeltiin kovakouraisesti. Hänen mukaansa häntä hakattiin muun muassa kasvoihin, eikä hän voinut huimaukseltaan kävellä jälkeenpäin.

Jaubertin mukaan tunkeutujat repivät Yhdysvaltain lipun aluksen perästä, mikä loukkasi häntä syvästi.

Rynnäkkö tapahtui kansainvälisillä vesillä

Cadman muistuttaa, että Yhdysvaltain lipun alla purjehtinut alus pysäytettiin kansain välisilllä aluevesillä, ja mukana oli intialaisviranomaisia.

Yksi kuulustelijoista soitti ja uhkaili

Jauhiainen kertoi vapautumisensa jälkeen saamistaan uhkaussoitoista, joissa häntä käskettiin puhumaan hiljaa tapahtuneesta. Hän kertoi tunnistaneensa soittajan äänen, joka kuului yhdelle häntä kuulustelleista miehistä.

Uhattiin kuolemantuomiolla

Jauhiainen ei ole nähnyt Latifaa aluksella tapahtuneen rynnäkön jälkeen. Seuraavana aamuna aluksen saattoivat Arabiemiraatteihin kaksi intialaisalusta.

Jauhiainen pantiin käsirautoihin ja hänen silmänsä sidottiin perillä. Hänelle tehtiin myös lääkärintarkastus.

Jauhiaiselle kerrottiin, että hän oli "puukottanut Dubain hallitsijaa selkään" auttamalla Latifaa. Häntä uhattiin kuolemantuomiolla tai "parhaassa tapauksessa" elinkautisella vankeudella.

Jauhiainen kuvaili kuulustelijoiden käytöstä aggressiiviseksi.

Jauhiainen pakotettiin kirjoittamaan arabiankielinen tunnustus. Hänet vapautettiin kahden viikon vankeuden jälkeen.

Jauhiainen kertoo seurueen olleen merellä kahdeksan päivää, kun alusta alettiin seurata. Kun alukseen tehtiin rynnäkkö, myös Jauhiaista uhattiin aseilla ja hänen kätensä sidottiin.

Pelottavimmaksi hetkekseen hän kuvaa tilannetta, jossa alukseen tulleet miehet painoivat hänen päätään yli kaiteen kohti vettä ja uhkasivat surmata hänet.

Tämän jälkeen hänet vietiin kannelle, jolla Latifa makasi sidottuna. Latifa kuitenkin puolusti Jauhiaista sanallisesti, kun hänet uhattiin jälleen ampua.

Ei epäröinyt auttaa Latifaa

Jauhiaisen mukaan sheikha Latifa pyysi häntä auttamaan paossa. Jauhiainen ei epäröinyt auttamisessa, koska pitää Latifaa kuin perheenjäsenenään.

Paon alkuvaiheessa Latifa oli Jauhiaisen mukaan iloinen vapaudestaan. Hän kuitenkin ahdistui pian, koska oli tietoinen siitä, mihin Dubain viranomaiset kykenevät.

Jauhiainen kuvailee sheikha Latifaa

Jauhiaisen mukaan al-Maktoum eli sheikha Latifa haki lohtua eläinten kanssa olemisesta oltuaan aiemmin vankilassa Dubaissa.

Naiset rupesivat harjoittamaan laskuvarjohyppyä vuonna 2012, jolloin myös al-Maktoumin ystäväpiiri laajeni. Jauhiainen kuvailee naista ystävälliseksi ja vaatimattomaksi ihmiseksi, joka jopa häpeili perheensä varallisuutta.

Tiina Jauhiainen puhuu

Cadmanin jälkeen puheenvuoron saa suomalainen Tiina Jauhiainen.

Jauhiaisen mukaan al-Maktoum on hänen paras ystävänsä. Jauhiainen haluaa kertoa tarinansa, jotta al-Maktoum pääsisi vapauteen.

Jauhiainen kertoo tutustuneensa al-Maktoumiin, kun hän ryhtyi opettamaan tälle brasilialaista kamppailulajia ja tanssia capoeiraa. Naiset tutustuivat ja ystävyys syventyi.

Toby Cadman aloittaa

Ensimmäisenä puhuu Guernica 37 -lakiasiantoimiston edustaja, asianajaja Toby Cadman. Hän aloittaa esittelemällä muut puhujat.

Cadman kehuu Detained in Dubain Stirlingiä ja Haighia heidän työstään, joka on pelastanut monia Dubaissa vaikeuksiin joutuneita.

Tilaisuus pääsi alkamaan lähes tunnin myöhässä

Lehdistötilaisuus käynnistyy. Puhujat asettuvat paikoilleen.

Paikat viidelle puhujalle

Tilaisuuden istumajärjestys näkyy pöydälle asetetuissa nimilapuissa. Pöydän taakse odotetaan istumaan vasemmalta oikealle -järjestyksessä Tiina Jauhiaista, David Haighia, Toby Cadmania, Radha Stirlingiä sekä Hervé Jaubertia.

Tilaisuus alkaa mahdollisesti kello 14.40

Lontoossa paikalla olevan IS:n toimittajan Riika Nykäsen mukaan tilaisuuden myöhästymiselle ei ole ilmoitettu syytä. Hetki sitten kuitenkin käytiin ilmoittamassa, että se käynnistyisi kello 14.40.

Tilaisuus myöhässä jo reilut 20 minuuttia

Lehdistötilaisuus ei ole edelleenkään alkanut, vaikka sen piti käynnistyä jo kello 14. Myöhästymisen syystä ei ole tietoa.

Lehdistötilaisuus alkamassa Lontoossa

Lehdistötilaisuuden odotetaan alkavan Lontoossa kello 14 Suomen aikaa. Detained in Dubai -järjestön mukaan tilaisuudessa puhuvat järjestön johtaja Radha Stirling, hänen yhteistyökumppaninsa, asianajaja David Haigh sekä Guernica 37 -lakiasiantoimiston edustaja Toby Cadman.

Lisäksi paikalla ovat maaliskuussa Latifa al-Maktoumin kanssa samassa yhteydessä kadonneet suomalainen Tiina Jauhiainen sekä ranskalais-yhdysvaltalainen ex-vakooja Hervé Jaubert.

Lehdistötilaisuudessa on tarkoitus muun muassa päivittää al-Maktoumin katoamisen selvittelyn tämänhetkistä tilannetta.

Tiivistelmän tapahtumien kulusta voit lukea täältä.