Ulkomaat

Dubaissa kadonnut Tiina Jauhiainen puhui kokemuksistaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Detained in Dubai -järjestö tiedottaa maaliskuussa suurta huomiota saaneesta tapauksesta. Suomalainen Tiina Jauhiainen kertoi kokemuksistaan.
Britanniassa toimivan Detained in Dubai -järjestön järjestämä lehdistötilaisuus koski maaliskuussa tapahtunutta Dubain hallitsijan tyttären sheikha Latifa al-Maktoumin tapausta, jonka yhteydessä katosi myös Dubaissa asunut suomalainen Tiina Jauhiainen, 41.

Lehdistötilaisuudessa olivat paikalla itse Tiina sekä ranskalainen ex-vakooja Hervé Jaubert, joka niin ikään katosi samassa yhteydessä. Sheikha Latifa on edelleen kateissa.

Tallenteen Tiina Jauhiaisen lausunnoista näet yllä olevalta videolta.
  • IS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Seurantaa voit lukea alla.

Päätapahtumat

Lehdistötilaisuus päättyy

Toimittajilla kysymysvuoro

"Latifalla oikeus poistua maasta"

Radha Stirling puhuu

Ensimmäinen avunpyyntö Latifalta tuli jo kahdeksan vuotta sitten

Näytä lisää(1 kpl)

Lehdistötilaisuus päättyy

Cadman kiittää tapahtumaan osallistuneita. Hänen mukaansa tapauksen etenemisestä tullaan tiedottamaan lisää, kun uutta ilmenee.

IS kiittää seurannassa mukana olleita.

Intialaisten osuus esille

Intian viranomaisten osuus nousee esille. Strilingin mukaan intialaiset rynnäköivät alukselle ensimmäisenä. Hän muistuttaa, että Intia saattoi saada etua Arabiemiraattien avustamisesta, sillä mailla on läheiset välit.

Mediassa on spekuloitu sillä, että Arabiemiraatit olisi luovuttanut Intiaan Mumbain terrori-iskuista epäillyn miehen vain pari päivää kolmikon katoamisen jälkeen.

FBI tietoinen tapauksesta

Stirlingin mukaan Latifan, Jauhiaisen ja Jaubertin tapauksesta ovat tietoisia Suomen viranomaisten lisäksi myös Yhdysvaltain hallinto ja maan keskusrikospoliisi FBI, joka ilmeisesti selvittää asiaa jollakin tavoin.

Yksi toimittajista tiedustelee Stirlingiltä järjestön toimista.

Stirling kertoo työnsä alkaneen kymmenen vuotta sitten, kun hän auttoi Dubaissa vaikeuksiin joutunutta kollegaansa. Kyseessä oli hänen mukaansa yksi ensimmäisistä kerroista, kun emiraattiin kohdistui negatiivista julkisuutta.

Ensimmäisen tapauksen jälkeen hän alkoi saada runsaasti yhteydenottoja. Koska hänen nimensä oli liitetty jo negatiivisessa mielessä Dubaihin, hän päätti jatkaa työtä auttamalla muita.

Jauhiaisen mukaan jo kerran aiemmin pakoa yrittänyt Latifa oli häpeissään menneisyydestään. Nainen oli varautunut, ja kesti kauan, ennen kuin hän uskaltautui kertomaan vankeudesta ja muista tapahtumista Jauhiaiselle.

David Haighin mukaan järjestöön on kohdistunut painostusta ja jopa häirintää jo aiemmissa tapauksissa.

Cadmanin mukaan Yhdysvaltain Abu Dhabin -konsulaatti oli yrittänyt olla yhteydessä Jaubertiin tämän ollessa vangittuna. Yhteydenotto tapahtui sen jälkeen, kun Detained in Dubai oli ollut yhteydessä Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Jaubert on myös Yhdysvaltain kansalainen.

Toimittajilla kysymysvuoro

Paikalla olevat toimittajat saavat nyt esittää kysymyksiä tilaisuudessa puhuneille. Jauhiainen vastaa kysymykseen Latifan isosisaresta.

Jauhiaisen mukaan on yleinen käytäntö Dubaissa, että hankalaksi katsottuja ihmisiä pidetään huumattuna. Hänen mukaansa Latifan isosisaren tilanne on tämä, ja naiselta poistettiin pari vuotta sitten myös kännykkä, kun hän oli ollut yhteydessä brittitoimittajaan.

Äänihäiriöitä lähetyksessä

Suoran lähetyksen äänentoistossa on ongelmia, IS pahoittelee tilannetta.

Cadman painottaa, että Latifan katoamiselle on oltava laillisia seurauksia, kuten muillekin samankaltaisille tapauksille. Hänen mukaansa Jauhiaisella ja Jaubertilla on täysi oikeus viedä asiansa oikeuteen kotimaissaan.

Asiasta on toimitettu vetoomuksia useille YK:n tahoille. Cadmanin mukaan myös Suomen viranomaisiin on oltu yhteydessä asiaan liittyen.

Britanniasta siepatun sisaren tapaus uudelleen selvitykseen

Stirlingin mukaan myös Latifan isosiskon Britanniassa takavuosina tapahtunut sieppaus tullaan tutkimaan uudelleen, koska nyt on ilmennyt uusia todisteita.

Isosisaren tapauksesta voit lukea lisää täältä.

"Latifalla oikeus poistua maasta"

Stirling painottaa, että Latifalla oli oikeus poistua maasta. Hänen mukaansa Dubai ei voi esiintyä vapaamielisenä ja naisten tasa-arvoon panostavana yhteiskuntana niin kauan, kuin edes hallitsijan tyttärellä ei ole vapautta.

Stirling muistuttaa myös, että Latifa oli isänsä käskystä teini-ikäisenä vankilassa kolme vuotta, minkä vuoksi hänen halunsa paeta maasta voidaan ymmärtää. Stirlingin mukaan myöskään Jauhiaista ja Jaubertia ei olisi päästetty pois maasta ilman mediahuomiota.

Latifa kertoi paostaan heti Instagramissa

Stirling kertoo olleensa epäuskoinen saatuaan ensimmäisen yhteydenoton Latifalta, sillä naisen tarina kuulosti uskomattomalta. Tilanne kuitenkin muuttui, ja Latifan tapaus otettiin vakavasti.

Stirlingin mukaan Latifa kertoi paosta heti lähdettyään avoimesti Instagramissa. Hänen tilinsä kuitenkin katosi pian verkosta.

Stirlingin mukaan Dubain hallinto pyrki peittelemään pakoa.

Stirlingin mukaan Dubaissa ja muissa naapuriemiraateissa asioiden on muututtava paljon, että maahan matkustamista voi suositella. Hän sanoo, että esimerkiksi Britannian kansalaisille Dubai on tilastojen mukaan se paikka, jossa he joutuvat todennäköisimmin pidätetyksi.

Radha Stirling puhuu

Radha Stirling kertoo työskennelleensä Dubain ihmisoikeuskysymysten parissa kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa tapaus on varsin tyypillinen, vaikka se vaikuttaa shokeeraavalta.

Stirlingin mukaan Dubain media on tiukasti hallinnon kontrollissa, ja verrattaen nuoren maan lainsäädäntö edelleen lapsenkengissä, mikä on osasyynä ihmisoikeusrikkomuksiin.

Hän kertoo, että useissa tapauksissa on esiintynyt muun muassa kidutusta. Stirlingin mukaan maassa tapahtuvissa ulkomaalaisten pidätyksissä on nähtävissä tietynlainen kaava.

Median paine on usein auttanut Dubaissa pulaan joutuneiden pelastamisessa, Stirling sanoo.

Haigh kritisoi Dubain ihmisoikeustilannetta, joka on paha siitä huolimatta, että maa on suosittu turistikohde.

Haigh kuvailee selvittelyitä, joiden kautta järjestö löysi Jauhiaisen ja Jaubertin perheet ja sai hahmotettua kokonaiskuvaa siitä, ketkä kaikki olivat kadonneet ja miten.

David Haigh puhuu

Puheenvuoron saa Detained in Dubain edustaja, asianajaja David Haigh, joka on itsekin kertonut joutuneensa kidutetuksi Dubaissa vuosia sitten.

Hän kertoo yhteydenotosta, jonka järjestö sai Latifalta ennen tämän pakoa. Haighin mukaan hän sai Dubain-kontaktiensa kautta varmistettua naisen henkilöllisyyden.

Haighin mukaan Latifa koki, että hänen ainoa turvansa oli video, jolla hän esitti rajuja syytöksiä isänsä toimista. Hän halusi, että se julkaistaan katoamisen tai kuoleman tapahtuessa.

"Latifa halusi mieluummin paistaa hampurilaisia kuin elää rikkaana Arabiemiraateissa"

Jaubertia syytettiin kuulusteluissa Latifan kaappaamisesta. Hän kuitenkin painottaa, että kyseessä oli naisen oma tahto.

Jaubertin mukaan Latifa kertoi paistavansa mieluummin hampurilaisia Yhdysvalloissa kuin jatkaisi elämistä rikkaana Arabiemiraateissa. Nainen puhui vuosia aiemmin pakoa yrittäneestä isosiskostaan, jota hän oli yrittänyt auttaa.

Jaubertin mukaan Latifa halusi kuitenkin paeta itsekin, koska oli menettänyt toivonsa sisarensa suhteen. Julkaisemallaan videolla Latifa kertoi sisarensa olevan jatkuvasti huumattuna ja valvonnan alaisena.

Ensimmäinen avunpyyntö Latifalta tuli jo kahdeksan vuotta sitten

Kun Jaubert päästettiin vapaaksi, hänet vietiin alukselleen. Intiaan hän ei halunnut enää seilata, joten hän pakeni Sri Lankaan.

Hän kertoo pelänneensä 13 päivän matkan ajan, että hänen veneensä räjäytetään.

Jaubert kertoo tutustuneensa Latifaan jo kahdeksan vuotta sitten. Tänä aikana nainen pyysi apua Dubaista pakenemiseen toistuvasti.

"Mediahuomio pelasti todennäköisesti henkiä"

Myös Jaubertin mukaan Intian rannikkovartiosto saattoi alusta ainakin puoliväliin matkalla takaisin Arabiemiraatteihin. Hän kertoo luulleensa, että hän kuolee, minkä vuoksi hän suunnitteli jopa veteen hyppäämistä matkalla.

Myös Jaubertia pidettiin yksinään sellissä Dubaissa. Myös hänet pakotettiin allekirjoittamaan arabiankielinen tunnustus.

Jaubertin mukaan tapauksen saama mediahuomio todennäköisesti pelasti Jauhiaisen ja hänet. Dubaissa miestä pyydettiin muuttamaan medialle kertomaansa tarinaa, koska mediahuomiosta oli tullut ongelma viranomaisille.