Serbipoliitikko sai kymmenen vuoden tuomion, ei joudu vankilaan – ”Olen ylpeä rikoksistani ja valmis toistamaan ne tulevaisuudessa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Serbipoliitikko sai kymmenen vuoden tuomion, ei joudu vankilaan – ”Olen ylpeä rikoksistani ja valmis toistamaan ne tulevaisuudessa”

Äärikansallisen radikaalipuolueen puheenjohtaja Vojislav Seselj ei osoittanut katuvansa rikoksiaan, vaan päinvastoin sanoi olevansa ylpeä teoista, joista hänet tuomittiin.

Julkaistu: 11.4.2018 20:43

Vojislav Seselj ei joudu vankilaan kärsimään rangaistustaan, sillä hän ehti olla noin 12 vuotta vangittuna odottamassa oikeudenkäynnin tulosta.

Haagin sotarikostuomioistuin tuomitsi keskiviikkona serbipoliitikko Vojislav Seseljin kymmeneksi vuodeksi vankilaan rikoksista ihmisyyttä vastaan Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla. Seselj ei kuitenkaan joudu vankilaan kärsimään rangaistustaan, sillä hän ehti olla noin 12 vuotta vangittuna odottamassa oikeudenkäynnin tulosta.

Seseljiä vastaan oli nostettu yhdeksän syytettä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Seseljin tapaus oli nyt jo toista kertaa oikeuden käsittelyssä. Maaliskuussa 2016 oikeus hylkäsi kaikki häntä vastaan nostetut syytteet, sillä oikeuden mukaan syyttäjä ei pystynyt näyttämään syytteitä toteen. Ratkaisu sai tuolloin runsaasti kritiikkiä osakseen, ja syyttäjät valittivat siitä.

Suur-Serbian pääpropagandisti

Tuomareiden puheenjohtaja Theodor Meron selitti tuomion muuttumista sillä, että vuoden 2016 päätöksessä suuri osa relevantista todistusaineistosta jätettiin vaille huomiota. Seseljiä syytettiin muun muassa kiihkonationalististen puheiden pitämisestä Jugoslavian hajoamissotien yhteydessä. Syyttäjät pitivät Seseljiä Suur-Serbian pääpropagandistina ja hänen puheidensa katsottiin edistäneen muun muassa kroaattien ja Bosnian muslimien vainoa sotien aikana.

Seseljin kerrottiin muun muassa varoittaneen, että veriset joet virtaavat Bosniassa, jos Suur-Serbiaa ryhdytään vastustamaan.

Serbiassa asuva Seselj ei saapunut keskiviikkona Hollannin Haagiin kuulemaan oikeuden tuomiota. Hän ei myöskään osoittanut katuvansa rikoksiaan, vaan päinvastoin sanoi olevansa ylpeä teoista, joista hänet tuomittiin.

– Olen ylpeä kaikista rikoksista joista minua syytettiin ja olen valmis toistamaan ne tulevaisuudessa, Seselj sanoi Belgradissa.

Seselj on Serbian parlamentin jäsen ja äärikansallisen radikaalipuolueen puheenjohtaja. Hänen mukaansa radikaalipuolue kannattaa edelleen ajatusta Suur-Serbiasta ja pyrkii yhdistämään kaikki serbien asuttamat alueet yhdeksi valtioksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?