Venäjä pysäytti Syyrian kaasuiskun tutkinnan YK:ssa – USA:n lähettiläs: ”Valitsi hirviön suojelemisen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä pysäytti Syyrian kaasuiskun tutkinnan YK:ssa – USA:n lähettiläs: ”Valitsi hirviön suojelemisen”

Julkaistu: 11.4.2018 10:19

Kyseessä oli 12. kerta, kun Venäjä on käyttänyt veto-oikeutta estääkseen Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.

Venäjä on estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan päätöslauselman, jolla olisi valtuutettu Syyrian epäillyn kaasuiskun tutkinta.

Äänestyksessä oli Yhdysvaltojen ajama päätöslauselmaluonnos. Yhdysvallat vaati selvitystä kemiallisten aseiden epäillystä käytöstä Syyriassa.

– Tämä tullaan muistamaan päivänä, jolloin Venäjä valitsi hirviön suojelemisen, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley viittasi oletukseen, jonka mukaan kaasuiskun olisi tehnyt Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus.

Tämä oli 12. kerta, kun Venäjä on käyttänyt veto-oikeutta estääkseen liittolaiseensa Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.

– Venäjä on heittänyt menemään turvallisuusneuvoston uskottavuuden ja muuttanut sen irvikuvaksi, Haley luonnehti.

Äänestykseen tuli myös Venäjän kilpaileva Syyria-ehdotus, joka sekin kaatui turvallisuusneuvostossa. Ehdotuksessa tuettiin Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijaryhmän lähettämistä Syyriaan.

Järjestöllä ei ole mandaattia selvittää mahdollisen kaasuiskun syyllisiä. Diplomaatit kertoivat aiemmin, että Syyria halunnee maahan tutkijaryhmän, koska sen katsotaan vähentävän lännen iskun uhkaa.

YK-lähettiläät sanasodassa

Ennen äänestystä Haley sanoi, että Yhdysvaltain ajama päätöslauselmaluonnos on vähintä, mitä neuvosto voi tehdä vastatakseen epäiltyyn kaasuiskuun.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja puolestaan syytti Yhdysvaltoja siitä, että päätöslauselmaluonnoksellaan Yhdysvallat haki vain tekosyytä oikeuttaa sotatoimet Syyrian hallitusta vastaan.

Yhdysvaltain luonnosta äänestyksessä tuki 15 neuvoston jäsenmaata, kuten Ranska, Britannia, Afrikan maat ja Kuwait. Bolivia sen sijaan äänesti ehdotelmaa vastaan ja Kiina pidättäytyi äänestämästä. Neuvoston pysyvänä jäsenenä Venäjällä oli kuitenkin valta torpata päätöslauselmaluonnos käyttämällä veto-oikeutta.

Venäjän päätöslauselmaluonnosta vastaan puolestaan äänestivät muun muassa Yhdysvallat, Ranska ja Britannia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?