Lentoyhtiöitä varoitettu vaarasta Välimeren itäosassa – ohjusisku mahdollinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lentoyhtiöitä varoitettu vaarasta Välimeren itäosassa – ohjusisku mahdollinen

Julkaistu: 11.4.2018 3:34, Päivitetty 11.4.2018 20:05

Eurocontrol on antanut varoituksen lentoyhtiöille mahdollisesta ilmaiskusta Syyriaan.

Ilmatilan turvallisuutta varmistava monikansallinen laitos Eurocontrol pitää ilmaiskua Syyriaan mahdollisena seuraavien 72 tunnin sisällä. Tämän vuoksi laitos on päättänyt kehottaa itäisen Välimeren ilmatilassa operoivia lentoyhtiöitä varovaisuuteen.

– Itäisen Välimeren/Nikosian FIR-alueella tapahtuvan lentotoiminnan suunnitteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota, Eurocontrol ohjeistaa verkkosivustollaan.

Eurocontrol pitää mahdollisena, että Syyriaan isketään ilmasta-maahan-ohjuksilla tai risteilyohjuksilla seuraavien kolmen vuorokauden aikana. Myös radiolaitteiden ja navigointijärjestelmien häirintää pidetään mahdollisena.

Eurocontrol ei ole täsmentänyt uhan mahdollista alkuperää.

Jo aikaisemmin Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa toimivat ilmailuviranomaiset ovat varoittaneet lentoyhtiöitä, jotka operoivat Syyrian ilmatilassa. Eurocontrollin nyt antama varoitus kattaa kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan huomaavasti laajemman alueen.

Yhdysvallat länsiliittolaisineen on puntaroinut sotilaallista iskua Syyriaan viime viikonloppuna Doumassa tapahtuneen epäillyn kaasuiskun vuoksi. Alueella toimivien järjestöjen mukaan iskussa kuoli ainakin 60 ihmistä ja jopa yli 1 000 loukkaantui. Uhrien joukossa oli lapsia.

Venäjä käytti tiistaina veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa ja tyrmäsi Yhdysvaltojen ehdotuksen Syyrian kaasuiskun tutkimisesta YK:ssa. Kyseessä oli jo 12. kerta, kun Venäjä on käyttänyt veto-oikeutta estääkseen liittolaiseensa Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.

Venäjä ilmoitti aiemmin tiistaina tukevansa Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijoiden lähettämistä Doumaan. Ehdotus kaatui YK:n turvallisuusneuvostossa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestöllä (OPCW) ei ole mandaattia selvittää mahdolliseen kaasuiskuun syyllisiä.

Ilmatilan lennonjohto- ja varmistuspalvelujen suunnittelusta vastaavaan Eurocontroliin kuuluu 41 jäsenvaltiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?