Asiantuntija luettelee Trumpin kolme vaihtoehtoa Syyriassa: ”Silloin tilanne etenee kohti laajaa yhteenottoa”

rac

Julkaistu:

Maailma odottaa Yhdysvaltain hallinnon päätöksiä, miten se vastaa epäiltyyn kaasuiskuun. UPI:n asiantuntija Mika Aaltolan mukaan Trumpilla on 3 vaihtoehtoa, kuinka toimia tilanteen edessä.
Presidentti Donald Trump vihjaili maanantaina jopa pikaisesta kostoiskusta Syyriaa vastaan. Trumpin mukaan Syyrian suhteen tehdään ”isoja päätöksiä” seuraavien 24–48 tunnin sisään.

– Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, Trump vastasi kysymykseen, millainen Yhdysvaltain sotilaallinen vastatoimi voisi tulla kyseeseen.

– He joutuvat maksamaan iskusta suuren hinnan, Trump uhkasi jo sunnuntaina Syyriaa.
  • Yllä olevalla videolla Trumpin lausunto Syyriasta ja muun muassa siitä, pitääkö hän Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastuullisena epäillystä iskusta.

Trump määräsi vuosi sitten huhtikuussa risteilyohjusiskun Syyrian lentotukikohtaan kostona Khan Sheikhouniin tehdystä sariinikaasuiskusta.

Nykyinen uhkailu on kuitenkin ristiriidassa Trumpin aiempien puheiden kanssa. Vielä maaliskuun lopulla Trump sanoi Yhdysvaltojen vetäytyvän Syyriasta ”hyvin pian”.

Trumpilla ja hänen kenraaleillaan on erilainen käsitys sodasta, huomauttaa Stephen Biddle ajatushautomo Council on Foreign Relationista.

– Trump ajattelee, että sotien pitäisi näyttää toiselta maailmansodalta. Hän hakee jonkinlaista suurta, dramaattista salamasotaa, Biddle kertoi The Hillille.


Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, dosentti Mika Aaltola sanoo, että Trumpin maaliskuiset puheet nopeasta vetäytymisestä saattoivat olla turhan huolimattomia.

– Sitä ovat kritisoineet useat Trumpin hallinnon sisällä olevat henkilöt, samoin kuin monet johtavat poliitikot.

Aaltolan mukaan Trumpin mielestä Yhdysvaltojen läsnäolon siellä, missä Yhdysvalloilla on intressejä, täytyy olla nopeaa ja pyrähdyksenomaista, mutta vaikutuksiltaan mahdollisimman vahvaa.


Aaltola esitteli IS:lle kolme skenaariota siitä, mitä Syyriassa saattaa lähiaikoina tapahtua.

1. Minimaalinen läsnäolo

Aaltolan mukaan Yhdysvallat on läsnä mahdollisimman pienin voimin, lähinnä tukien sotilaallisesti liittolaisiaan, jotka kykenevät toimimaan alueella ja ottamaan vetovastuuta Yhdysvalloilta.

– Täytyy muistaa, että siellä on monia alueellisia kriisejä yhtä aikaa, mikä sitoo esimerkiksi Saudi-Arabian resursseja. Kaikilla liittolaisilla on sopassa omat intressinsä. Esimerkiksi Israelin intressit voivat olla osin päällekkäisiä Yhdysvaltojen kanssa.

2. Vetäytyminen

Trump saattaa myös delegoida likaisen työn muille osapuolille.

– Yhdysvallat liittolaisineen vetäytyvät alueelta ja jättävät Syyrian Assadin hallinnon, Iranin ja Venäjän varaan. Tällöin sisällissotaa käytäisiin enemmän Assadin hallinnon ehdoilla. Lisäksi Turkilla on omat intressinsä Pohjois-Syyrian kurdialueella, minkä vuoksi Venäjä on ottanut Turkkia yhä enemmän neuvotteluihin mukaan.

3. Laajamittainen yhteenotto

Kolmantena skenaariona voi pitää luisumista kohti alueellisten konfliktien Lähi-itää.

– Silloin tilanne etenee kohti laajamittaista yhteenottoa, josta Yhdysvallat ei kykene irrottautumaan. Libanon on myös hyvin haavoittuvassa tilassa. Se vetäisi mukaan Israelin. Myös Saudi-Arabian ja Iranin suorempi yhteenotto uhkaisi.