Kammottava epäily Syyrian kemiallisesta iskusta: Kloorikaasulla peiteltiin sariinia

rac

Julkaistu:

Tämä Syyrian epäillystä kaasuiskusta tiedetään.
Haagissa toimiva Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW yrittää selvittää epäilyä, että Syyrian Itä-Ghoutassa olisi viime viikonloppuna käytetty useiden kemiallisten aseiden ”cocktailia”.

Viikonlopun epäillyssä kaasuiskussa Doumaan kuoli järjestöjen mukaan ainakin 60 ihmistä ja jopa yli 1 000 loukkaantui. Uhrien joukossa oli lapsia.

Douman uhrien on väitetty joutuneen kloorikaasun kohteiksi. Oireita tutkineiden lääkäreiden mukaan kyseessä saattoi silti todennäköisemmin olla hermomyrkky.

Uhreista otettuja videokuvia tarkastellut professori Raphael Pitti arvioi potilaiden kouristelun viittaavan tyypillisiin, sariini-hermomyrkyn aiheuttamiin myrkytysoireisiin.

– Kaikki viittaa siihen, että toisessa iskussa käytettiin kloorikaasua, jotta sillä voitiin peittää sariinin samanaikainen käyttö, Pitti kertoo Reutersin mukaan.

Potilaita paikan päällä hoitanut lääkäri kuvaili potilaiden myös yskineen verta, millaisia oireita ei aiemmissa kemiallisten aseiden iskuissa Syyriassa ole ilmennyt.

YK:n ja OPCW:n yhteisessä tutkimuksessa oli aiemmin todettu, että Syyrian hallinnon joukot ovat toistuvasti käyttäneet klooria ja sariinia sisällissodan aikana.

Sanaharkka Syyriassa viikonloppuna tehdystä epäillystä kaasuiskusta kiihtyy, kun myös Britannia on kertonut tutkivansa mahdollisia vastatoimia ja vaatinut Syyrian hallintoa tukevalta Venäjältä yhteistyötä tutkinnassa.

– Douman isku on tutkittava välittömästi ja kansainvälisen vastauksen on oltava voimakas, Britannian ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Venäjä puolestaan on kyseenalaistanut koko iskun.

– Sotilasasiantuntijamme ovat vierailleet tällä paikalla ... eivätkä he löytäneet mitään jälkiä kloorista tai muusta kemikaalista, joita olisi käytetty siviilejä vastaan, ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi maanantaina.

Venäjä kiisti aiemmin, että iskusta olisivat vastuussa presidentti Bashar al-Assadin joukot.

Yllä olevalla videolla kuvaa väitetyn kaasuiskun uhreista sairaalassa. Video saattaa järkyttää.

Kansainvälinen yhteisö on lähes yksimielisesti syyttänyt Syyrian hallintoa jälleen yhdestä myrkkyhyökkäyksestä siviilejä vastaan. Vuoden 2014 jälkeen on kyetty vahvistamaan ainakin neljä kaasuiskua, joista hallinnon joukot ovat vastuussa, ja Douman isku vaikuttaa toistavan samaa kaavaa.

Tämä iskusta tiedetään

Tiedot iskusta perustuvat avustusjärjestöjen raportteihin. Puolueettomat kansainväliset tutkijat eivät sotimisen takia pääse paikalle. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW kertoo selvittävänsä tapahtumia kaikkia mahdollisia kanavia hyväksi käyttäen.


Lääkintäapua kriisialueille tarjoavien järjestöjen yhteistyöelin UOSSM International arvioi maanantaina, että iskussa kuoli ainakin 60 ihmistä ja jopa 1 000 loukkaantui. Uhriluvun pelätään nousevan.

Kaasuiskun kerrotaan tapahtuneen lauantai-iltana Doumassa, joka on Syyrian pääkaupungin Damaskoksen vieressä sijaitseva, kapinallisten hallussa oleva kaupunki. Douma sijaitsee Itä-Ghoutan alueella, jota Syyrian hallinnon joukot ovat piirittäneet jo vuodesta 2013. Taistelut alueella ovat kiihtyneet, kun syyrialaisjoukot ovat tänä vuonna pyrkineet kukistamaan kapinalliset lopullisesti.


Siviileille on periaatteessa tarjottu poispääsy alueelta, mutta käytännössä evakuoinnit eivät ole onnistuneet laajassa mittakaavassa.

Iskun sanotaan tapahtuneen helikopterista pudotetulla tynnyripommilla paikalla, jossa sijaitsee pommisuoja, jonne kodeistaan lähteneitä ihmisiä oli majoittunut. Useilla uhreilla oli kuvailujen mukaan myrkytysoireita, kuten vaahdon muodostumista suuhun ja limakalvojen voimakasta ärsyyntymistä.

Paikalta on julkaistu sosiaalisessa mediassa kuvia, joiden aitoutta ei kuitenkaan voida pitävästi vahvistaa.

– Uhriluvut nousevat, kun avustustyöntekijät kamppailevat päästäkseen maanalaisiin tiloihin, jonne kaasu on päässyt, ja josta sadat perheet olivat hakeneet turvaa, UOSSM-järjestön lausunnossa todettiin maanantaina.


YK:n turvaneuvosto kokoontuu maanantaina käsittelemään iskua, mutta Venäjän vastustuksen takia YK on ollut aiemminkin voimaton puuttumaan asiaan. Venäjä syyttää siviilejä vastaan tehdyistä iskuista alueen kapinallisia, joita se kutsuu terroristeiksi.

Britannian hallitus kieltäytyi maanantaina vastaamasta kysymykseen, voisiko se osallistua mahdollisiin sotilaallisiin rankaisuiskuihin Syyriaan.

Yhdysvallat iski syyrialaiseen sotilastukikohtaan risteilyohjuksin viime vuonna, kun Syyrian hallintoa edellisen kerran syytettiin kaasuiskusta. Uuden ohjusiskun mahdollisuus on suuri, sillä presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä ”Eläin-Assadin” maksavan ”ison hinnan” iskusta.

Länsimaat ovat kiistäneet osallistuneensa syyrialaiseen lentotukikohtaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tehtyyn ohjusiskuun, josta Venäjä syyttää Israelia.