Orban julistautui vaalivoittajaksi Unkarissa – äärioikeistopuolueen johtaja ilmoitti eroavansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Orban julistautui vaalivoittajaksi Unkarissa – äärioikeistopuolueen johtaja ilmoitti eroavansa

Jobbik-puolueen johtaja ilmoitti pitävänsä lupauksensa ja eroavansa.

Pääministeri Viktor Orban julisti puolueensa vaalivoittajaksi.­

9.4.2018 1:03

Unkarin pääministeri Viktor Orban on julistanut Fidesz-puolueensa voittaneen parlamenttivaalit, kertoo muun muassa Guardian. Orban puhui puolueensa päämajalla.

– Pystymme jatkossa puolustamaan kotimaatamme, Orban sanoi myös kiittäen kaikkia, jotka olivat rukoilleet hänen ja hänen puolueensa puolesta.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on puolestaan ilmoittanut eroavansa, Guardian kertoo. Samalla hän myönsi Orbanin Fidesz-puolueen voittaneen vaalit. Vona oli luvannut astua syrjään, jos puolue häviää vaalit.

Myös sosialistien johtaja Gergely Karacsony on myöntänyt Fideszin voiton.

– Tulos ei ole sitä, mitä toivoimme, mutta siitä huolimatta häviäjien on aina onniteltava voittajia. Mutta se on vaikeaa Unkarissa, hän sanoi.

Kun äänistä oli laskettu noin 70 prosenttia, oli Orbanin Fidesz ja puolueen kanssa koalition muodostava kristillisdemokraattinen kansanpuolue saamassa virallisten vaalisivujen mukaan 134 paikkaa parlamentissa. Unkarin parlamentti on 199-paikkainen.

Useat eurooppalaiset äärioikeistoedustajat ovat jo onnitelleet Orbania. Onnittelunsa ovat esittäneet muun muassa Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders, Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen ja Saksan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch.

Orban hoitanut pääministerin pestiä vuodesta 2010

EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Orban on ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia. Alkuvuonna maan tilaa käsittelevässä puheessa hän varoitti unkarilaisia Euroopasta, jonka muslimit ovat valloittaneet.

– Euroopan ylle kerääntyy synkkiä pilviä maahanmuuton takia. Valtiot lakkaavat olemasta, länsi luhistuu eikä Eurooppa edes ymmärrä, että se on valloitettu, Orban sanoi tuolloin.

Orbanin Unkari kuuluu samaan Brysselin valtaa vastustavaan rintamaan Puolan ja Tshekin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?