Putinin trollitehtaalle ujuttautunut toimittaja varoittaa: Venäjä yrittää vaikuttaa Ruotsin vaaleihin

Venäjän propaganda on jo vaikuttanut ruotsalaisten mielipiteisiin, varoittaa Putinin trollitehdasta tutkinut toimittaja.

8.4.2018 20:25

Freelance-toimittaja Ludmila Savchuk työskenteli Pietarissa toimivassa ”propagandatehtaassa” kaksi kuukautta selvittääkseen sen toimintatavat.

– Meidät pakotettiin luomaan valeväitteitä ja -uutisia. Tehtävämme oli levittää Putinin viestiä ja nostattaa vihaa amerikkalaisia, eurooppalaisia ja ukrainalaisia kohtaan, kertoi Savchuk Business Insider Nordicin haastattelussa.

Savchuk haluaa nyt varoittaa etenkin Ruotsia, jossa käydään syyskuussa parlamenttivaalit.

– Ruotsin täytyy pitää tarkoin silmällä kaikkia vaikutusyrityksiä vaalien suhteen. Putinin propaganda on jo vaikuttanut ruotsalaisiin. Ruotsissa on ihmisiä, jotka todella, todella rakastavat Putinia. Etenkin venäjänkielisten ruotsalaisyhteisöjen keskuudessa, Savchuk varoittaa.

Savchuk oli mukana My District -lehden tutkivan journalismin hankkeessa, jossa haluttiin paljastaa Pietarissa toimivan Internet Research -trollitehtaan toimintaa. Hän ujuttautui yhtiöön työntekijäksi kahden kuukauden ajaksi.

– Minulle tarjoutui mahdollisuus nähdä, miten Kremlin propagandakoneisto käytännössä toimii.

– Jo ensimmäisenä työpäivänä opin, että trolleja oli kielletty kirjoittamasta mistään oikeista aiheista Venäjällä.

Netissä levitettävän propagandan tarkoituksena oli antaa Venäjästä kuva vahvana ja luotettavana voimana kun länsi on matkalla tuhoon.

Internet Research -yhtiössä normityöpäivän rutiinit luovat mielikuvan orwellilaisesti toimivasta väärien uutisten tehtaasta.

– Jo töihin tullessa sinulle määrättiin tuotettavaksi tietty määrä kommentteja, postauksia ja kuvia päivän aikana. Valvontakamerat tarkkailivat joka paikassa.

Aiemmin tällä viikolla Facebook ilmoitti poistaneensa Internet Researchin perustamia tilejä Facebookista ja Instagramista, sekä laitoksen hallinnoimia Facebook-sivuja.

Savchuk on julkaissut jo osan aineistosta, jonka ehti kerätä trollitehtaalla. Seurauksena on tullut uhkauksia ja loukkauksia trolleilta ja perinteiseltä medialta. Hän aikoo silti jatkaa selvitystyötään.

– Olen peloissani joka päivä. Pelkään, kun poistun kotoani, ja kun kävelen kaduilla. Median minusta kirjoittamat valheet tuntuvat myös hyvin raskailta. Mutta eniten pelkään sitä, että en voisi enää tarjota kotimaalleni mahdollisuutta parempaan, kahden lapsen äiti Savchuk kertoo Business Insiderille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?