Emma, David, Cameron ja Samantha: Parklandin joukkomurhan selviytyjät ovat USA:n nuorison uudet, karismaattiset kasvot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Emma, David, Cameron ja Samantha: Parklandin joukkomurhan selviytyjät ovat USA:n nuorison uudet, karismaattiset kasvot

Parklandin joukkomurhan nuorista selviytyjistä kasvoi lyhyessä ajassa aseväkivallan merkittävimpiä vastustajia.

Marjorie Stoneman Douglasin lukion oppilaat saivat seurakseen huikeat 800 000 ihmistä March for our Lives -mielenosoitukseen Washingtonissa.­

8.4.2018 9:18

Yhdysvaltain aseväkivallan vastustajilla on uudet, nuoret kasvot.

Lyhyessä ajassa sen jälkeen kun asemies 14. helmikuuta surmasi 17 ihmistä ja haavoitti 17:ää Marjorie Stoneman Douglasin lukiossa Floridan Parklandissa, kourallinen verilöylystä selvinneitä teinejä on noussut näkyvästi julkisuuteen ajamaan aserajoituksia.

Osa heistä oli isossa roolissa toissa viikolla Washingtonissa järjestetyssä March for our Lives -mielenosoituksessa, joka keräsi 800 000 osanottajaa. Muiden kaupunkien rinnakkaistapahtumien kanssa kaduilla oli jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Kongressirakennus siinsi tapahtumalavan takana Washingtonin hallintokeskuksessa järjestetyssä mielenosoituksessa.­

Mielenilmaus luokiteltiin maan historian suurimpiin, mutta erikoisen siitä teki nimenomaan tapahtuman innoittajien nuoruus, sanavalmius ja uhmakkuus. Oikeus turvalliseen koulunkäyntiin on opiskelijoiden esiinmarssin myötä nostettu kansalaisoikeudeksi, jota tavoitellaan seuraavaksi 20. huhtikuuta ympäri maata järjestettävissä ulosmarsseissa kouluista.

Yhdysvaltain liberaalit vertaavat opiskelijoiden toimintaa jopa legendaariseen mustien kansalaisoikeustaistelijaan Martin Luther Kingiin, jonka salamurhasta tuli keskiviikkona kuluneeksi tasan 50 vuotta. March for our Lives -marssissa Washingtonissa nähtiinkin yhtenä puhujana Kingin vasta 9-vuotias pojantytär Yolanda Renee King, joka julisti isoisänsä kuuluisaa lausetta mukaillen:

– Minulla on unelma, että nyt riittää – ja tämän pitäisi olla aseeton maailma.

IS esittelee seuraavassa joitakin Parklandin opiskelijoina tunnetusta aktivistijoukosta.

Karismaattinen uhmaaja

Unohtumattomimman hetken Washingtonin mielenosoituksessa järjesti viimeinen puhuja, jo yli 1,5 miljoonaa seuraajaa Twitterissä kerännyt Emma Gonzalez, joka luki 17 surmansa saaneen koulukaverinsa nimet ja seisoi sen jälkeen hiljaa paikallaan useita pitkiä minuutteja.

Emma Gonzales vuodatti kyyneleitä dramaattisessa puheessaan asevastustajien mielenosoituksessa Washngtonissa viime viikolla.­

– Äänekkäin hiljaisuus Yhdysvaltain sosiaalisten protestien historiassa, kuvaili liberaalin Mother Jones -lehden toimittaja David Corn.

Koulunsa auditoriossa ampujaa piileskellyt Gonzalez, 18, sai ensimmäisen hetkensä maanlaajuisessa tv-lähetyksessä vain muutamaa päivää Parklandin joukkomurhan jälkeen, kun hän nappasi mikrofonin aseiden vastustajien mielenosoituksessa ja haukkui poliitikot ja aserajoituksia vastustavan kivääriliitto NRA:n ”paskanpuhujiksi”. Seuraavaksi hän pisti NRA:n edustajan tiukoille CNN:n keskustelutilaisuudessa ja sai lisää ihailijoita.

Gonzalesin siilitukka, kuubalaistausta, biseksuaalisuus ja ajoittain uhmakas esiintyminen ovat tuoneet lisäväriä hänen karismaansa. Hän itse on sanonut aiemman toimintansa seksuaalivähemmistöjen etujen ajajana auttaneen häntä uudessa roolissaan.

– Jos en olisi avoin itsestäni, en olisi koskaan kyennyt tähän, hän on sanonut.

Säikkymätön keulakuva

Parklandin opiskelijat ovat poliittisen aktiivisuutensa vuoksi saaneet osakseen myös paljon arvostelua vapaan aseenkanto-oikeuden puolustajien taholta. David Hoggin tapauksessa tämä on mennyt jopa suoranaiseksi parjaukseksi.

David Hogg on saanut aktivismistaan myös paljon kuraa niskaan.­

Hoggia, 18, haastateltiin CNN:lla joukkomurhan jälkeisenä päivänä, jolloin hän kääntyi katsomaan kameraan ja vetosi lainsäätäjiin vilunväristyksiä aiheuttaneella tavalla, että ”lisää lapsia kuolee”, jos poliitikot eivät ryhdy toimeen aselakien tiukentamiseksi.

Pian Hoggia syytettiin varta vasten paikalle järjestetyksi näyttelijäksi, ja netin salaliittoteoreetikot riemastuivat, kun kävi ilmi, että hänen isänsä on entinen liittovaltion poliisin FBI:n agentti. FBI puolestaan on ollut konservatiivien ja presidentti Donald Trumpin haukkujen kohteena Yhdysvaltain Venäjä-vaalisotkujen tutkinnan takia. Hoggin perhe alkoi saada tappouhkauksia.

Hogg osoitti kuitenkin osaavansa lyödä takaisin tarvittaessa ilkein keinoin. Kun konservatiivisen Fox-kanavan suosittu juontaja-kasvo Laura Ingraham ilkkui Twitterissä sille, että ”pillittävä” Hogg ei päässyt haluamiinsa yliopistoihin, Hogg julkaisi Ingrahamin show’n mainostajien luettelon ja kehotti amerikkalaiskuluttajia boikotoimaan niiden tuotteita. Yhtiöt pelästyivät ja alkoivat vetää mainoksiaan Ingrahamin show’sta, jolloin tämä taipui anteeksipyyntöön.

– Liian vähän, liian myöhään, Hogg kuittasi.

Etujärjestön perustaja

Parklandin opiskelijoiden virallisen organisoitumisen käynnisti 17-vuotias Cameron Kasky, joka etsi ensin pikkuveljensä ja odotti sitten tunnin ajan pelastajia lukionsa tiloissa joukkomurhan jälkeen. Yhdessä toveriensa Alex Windin ja Sofie Whitneyn kanssa Kasky perusti Never again MSD -järjestön. Kirjainyhdistelmä tarkoittaa heidän lukiotaan. Muut oppilaat liittyivät pian mukaan.

Kuolleiden luokkakaveri Cameron Kasky perusti Never again MSD -järjestön.­

Järjestön ensimmäinen voitto tuli jo viime kuussa, kun Floridan osavaltio päätti nostaa aseen oston ikärajaa 18 ikävuodesta 21:een ja lisätä koulujen turvatoimia. Tuore järjestö on kerännyt julkkisten tukea ja miljoonien edestä tukirahaa, jonka avulla aktivismia aiotaan jatkaa. Kasky oli myös yksi Washingtonin mielenosoituksen organisoijista ja sen ensimmäinen puhuja.

– Tervetuloa vallankumoukseen, nuori mies julisti kuulijoille.

Urhea selviytyjä

Yksi koskettavimmista lukioverilöylyn tarinoista on 18-vuotiaan Samantha Fuentesin, joka katsoi kuolemaa silmiin 14. helmikuuta. Hän sai puoliautomaattikiväärin luodin kumpaankin jalkaansa ja sirpaleita kasvoihinsa, mutta toipui seisomaan mielenosoituslavalla vajaat 6 viikkoa myöhemmin.

Jalkoihin ammuttu Samantha Fuentes toipui kuudessa viikossa seisomaan mielenosoituslavalla.­

Fuentesia jännitti niin paljon, että hän poistui kesken puheensa lavalta oksentamaan ja palasi jatkamaan loppuun. Fuentes puhui 17-vuotiaasta ystävästään Nicholas Dworetista, joka oli yksi surmansa saaneista.

– Lauantaina olisi ollut Nick Dworetin syntymäpäivä, mutta hänet murhattiin silmieni edessä, Fuentes lausui ennen kuin pyysi yleisöä yhtymään Happy Birthday -lauluunsa.

Fuentesin esiintyminen kirvoitti kommentin jopa Atlantin takaa:

– Häntä ammuttiin, hän näki ystäviensä kuolevan, hän seisoi miljoonien edessä, oksensi hermostuksissaan, nauroi sille, ja päätti sitten puheensa. Sam Fuentes, olen sanaton, twiittasi Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?