Yhdysvallat määräsi uusia Venäjä-sanktioita – vakuuttaa yhä Trumpin ja Putinin tapaamisen toteutuvan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat määräsi uusia Venäjä-sanktioita – vakuuttaa yhä Trumpin ja Putinin tapaamisen toteutuvan

Venäjän ulkoministeriö kertoi perjantaina, että Venäjä tulee vastaamaan Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin voimakkaasti.

Yhdysvallat laajensi perjantaina venäläisiä koskevaa pakotelistaansa. Kuva Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystöltä.­

6.4.2018 23:01

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina laajentavansa venäläisiä koskevaa sanktiolistaansa lisäämällä sille seitsemän oligarkkia ja 17 korkea-arvoista virkamiestä. Sanktioita laajennettiin koskemaan myös 12 oligarkkien etupiirissä olevaa yhtiötä sekä yhtä valtio-omisteista aseiden vientiyhtiötä.

Toimia perusteltiin Venäjän hallituksen vaikuttamispyrkimyksillä ulkomailla.

– Venäjän hallitus jatkaa laajoja pahantahtoisia toimiaan ympäri maailman, miehittää edelleen Krimiä ja lietsoo väkivaltaa Itä-Ukrainassa, aseistaa Assadin hallintoa, pyrkii murentamaan läntisiä demokratioita ja syyllistyy pahansuopaan kybertoimintaan, sanoi valtiovarainministeri Steven Mnuchin lausunnossaan.

Myöhemmin perjantaina Valkoinen talo tiedotti, ettei sanktioiden laajentaminen vaikuta presidentti Donald Trumpin sekä Venäjän presidentti Vladimir Putinin suunnitellun tapaamisen valmisteluihin.

– Kuten presidentti on sanonut, hän haluaa hyvät suhteet Venäjään. Mutta se tulee riippumaan joistakin venäläisten toimista, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö julkaisi kuvakoosteen pakotelistalle asetetuista venäläisistä liikemiehistä ja virkamiehistä. Ylärivissä vasemmalta oikealle Oleg Deripaska, Vladimir Bogdanov, Suleiman Kerimov, Kirill Shamalov ja Viktor Vekselberg. Keskirivissä vasemmalta oikealle Mihail Fradkov, Sergei Fursenko, Aleksei Djumin, Vladimir Kolokoltsev ja Konstantin Kosatshev. Alarivissä vasemmalta oikealle Andrei Kostin, Aleksei Miller, Nikolai Patrushev, Vladimir Ustinov ja Viktor Zolotov.­

Venäjän Washingtonin suurlähetystö kommentoi uusia pakotteita Facebook-sivullaan kutsuen niitä ”iskuksi venäläis-amerikkalaisille suhteille”.

– Meille on kerrottu, että nämä toimenpiteet eivät ole suunnattu venäläisiä ihmisiä vastaan, mutta ne ovat, lähetystön päivityksessä sanottiin AFP:n mukaan.

Hieman myöhemmin asiaan tarttui myös Venäjän ulkoministeriö, joka kertoi RIA-uutistoimiston välityksellä julkaisemassaan lausunnossa, että Venäjä tulee vastaamaan uusiin pakotteisiin voimakkaasti.

Lausunnon mukaan Yhdysvaltain demokratia on ”rappeutumassa” ja että Washingtonin ”sanktioiden aallot toimivat markkinataloutta ja reilua kilpailua vastaan”.

– Te ette voi puhua meille sanktioiden kielellä, ulkoministeri totesi lausunnossaan.

Venäjän ulkoministeriön mukaan sanktiot vaikuttavat lähinnä niin, että ne edesauttavat venäläisen yhteiskunnan yhtenäisyyttä. Perjantaina julkaistut pakotteet perustuvat Yhdysvaltain kongressin viime vuoden puolella säätämään lakiin, eivätkä presidentti Trumpin tahtoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?