Kiina ja Trump jatkoivat kauppasotauhoaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiina ja Trump jatkoivat kauppasotauhoaan

Trump valitti Maailman kauppajärjestöä ”epäreiluksi” Yhdysvalloille.

Trump uhkasi määrätä Kiinalle vielä lisää tulleja.

6.4.2018 20:36

Kauppasotauhittelu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ei näyttänyt perjantaina lientymisen merkkejä. Presidentti Donald Trump uhkasi määrätä Kiinan viennille vielä uusia tulleja 100 miljardin dollarin edestä sen jälkeen kun Kiina oli uhannut määrätä 25 prosentin tulleja, jotka koskisivat amerikkalaisia tuotteita 50 miljardin dollarin edestä. Kiinan tullit koskisivat muun muassa soijapapuja, autoja ja pienkoneita.

Toistaiseksi vain alumiinia ja terästä koskevat tullit ovat astuneet voimaan. Kiinalta alkavat tässä vaiheessa loppua mahdollisuudet vastata Trumpin uhitteluun, sillä sen tuonti Yhdysvalloista on selvästi vientiä pienempi. Trumpin uhkailut koskevat Kiinan vientiä 150 miljardin edestä, mutta Kiina tuo Yhdysvalloista vain 130 miljardin dollarin arvosta.

Jos Kiina määrää tulleja, voivat seuraukset olla tuskalliset Yhdysvaltojen taloudelle, muun muassa Trumpia vankasti kannattaneille soijapavun viljelijöille. Republikaanit ovat hermostuneita, koska pelkäävät tappioiden kostautuvan marraskuun välivaaleissa.

– En sano, etteikö se tekisi kipeää, mutta meistä tulee näin paljon vahvempia, Trump vakuutti radioasema WABC:lle.

Kiinaa pyytää tukea EU:lta

Kiina varoitti olevansa valmis vastaamaan samalla mitalla.

– Jos Yhdysvallat ohittaa Kiinan ja kansainvälisen yhteisön vastalauseet ja päättää jatkaa unilateralismia ja protektionismia, kiinalaiset ovat valmiita vastaamaan hinnalla millä hyvänsä. Emme halua kauppasotaa, mutta emme pelkää sen käymistä, sanoi Kiinan ulkomaankaupasta vastaavan ministeriö.

Kiina kehoitti myös EU:ta ottamaan kantaa Yhdysvaltojen protektionismia vastaan.

– On Kiinan ja EU:n yhteinen vastuu suojella sääntöpohjaista monenkeskistä kauppajärjestelmää ja pitää maailmantalous terveellä ja kestävällä pohjalla, sanoi Kiinan EU-edustuston päällikkö Zhang Ming.

EU vääntää parhaillaan Yhdysvaltojen kanssa alumiini- ja terästulleista, jotka on nyt jäädytetty EU:n osalta vappuun asti.

Trump otti kantaa kauppajärjestelmään tviittaamalla, että Maailman kauppajärjestö WTO on "epäreilu" Yhdysvalloille.

Baijerin nahkapöksyt käryävät

Jos Kiina toteuttaa uhkauksensa ja määrää Yhdysvalloista tulevalla autotuonnille tulleja, joutuisivat Yhdysvalloissa valmistavat saksalaiset autojätit kärsimään niistä eniten, ilmenee omaisuudenhoitoyhtiö AllianceBernsteinin tutkimuksesta.

BMW:n arvioidaan vievän tänä vuonna Yhdysvalloista Kiinaan lähes 90 000 autoa, Mercedes-Benzin noin 65 000.

Sähköautovalmistaja Teslan ennakoidaan vievän 15 prosenttia tuotannostaan Kiinaan tänä vuonna, mutta muut Yhdysvalloissa valmistettavat automerkit vievät kukin Kiinaan alle 10 000 autoa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?