Tältä näyttää jätteiden tuhoamilla suosikkirannoilla – Kaakkois-Aasian maissa suljetaan jo rantoja turisteilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää jätteiden tuhoamilla suosikkirannoilla – Kaakkois-Aasian maissa suljetaan jo rantoja turisteilta

Merien saastuminen jätteistä ja muoviroskista on johtanut suomalaisillekin tuttujen lomarantojen sulkemiseen.

6.4.2018 15:14

Tällä viikolla Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte määräsi maan tunnetuimman lomasaaren Boracayn suljettavaksi enintään puolen vuoden ajaksi. Presidentin mukaan saaren hotellit ja ravintolat päästävät jätevetensä puhdistamattomina mereen muuttaen sen ”likakaivoksi”.

Boracaylla käy vuosittain jopa kaksi miljoonaa turistia, ja se tuo maalle liki miljardin dollarin verran matkailutuloja.

Suosikkikohteessa Balilla on julistettu ns. jätehätätila roskaisimmille rannoille.

Kedonganan Beach Balilla.

Turistit kävelevät roskavuorien keskellä Kuta-beachillä. Merivirtojen ja aaltojen myötä rantaan ajautuu roskaa merellä kelluvista jäteryppäistä.

Marraskuussa alkaneen puhdistuskampanjan aikana Balin rannoilta on poistettu satoja tonneja jätettä. Enimmäkseen rannoille huuhtoutuu muoviroskaa.

Ongelmaisimmalla alueella sijaitsevat turistien suosimat Jimbaranin, Kutan ja Seminyakin rannat.

Balin Kuta-beach sellaisena, kun turistit sen haluavat.

Kuta-beach on Balin suosituimpia rantoja.

Myös Thaimaassa on havahduttu ongelmaan. Esimerkiksi Phuketin lomakohteessa turistit toivoivat kyselyn mukaan näkevänsä eniten ”luonnollisia, rakentamattomia rantoja”. Toiseksi merkittävintä oli rantojen puhtaus.

Traagisin esimerkki on Phuketin lähellä Phi Phillä sijaitseva Maya Bay, jota pidetään jopa yhtenä maailman kauneimmista rannoista. Se joudutaan sulkemaan turisteilta ensi kesänä ainakin kolmeksi kuukaudeksi kunnostustöiden vuoksi.

Rannan teki tunnetuksi Leonardo DiCaprion hittileffa The Beach.

Sen houkuttelemina käy pienellä rannalla päivittäin jopa 5 000 turistia ihastelemassa näkymiä. Alueen vesistön korallit ja ekosysteemi eivät kuitenkaan kestä turistimassoja, joiden myötä tulee myös kasoittain roskia ja jätettä.

Rantojen väliaikaista sulkemista on aiemmin käytetty muissakin Thaimaan suosikkikohteissa, kuten Similanin ja Surinin saaristoissa.

– Rantojen tilapäinen sulkeminen auttaa tiettyyn rajaan saakka. Paras vaihtoehto olisi sulkea ne lopullisesti, mutta se näytä mahdolliselta, koska taloutemme on niin turismista riippuvaista, huomauttaa meriekologi Thon Thamrongnawasawat Bangkokin Kasetsartin yliopistosta Telegraphille.

Tutkimuksen mukaan 72 prosenttia Thaimaan koralliriutoista on vahingoittunut. Vuosikymmen sitten luku oli 30 prosenttia. Korallia vahingoittavat rantahotellien mereen laskemat jätevedet, muovijäte sekä turistiveneiden ankkuroinnit.

Thaimaan turismi on suorastaan räjähtänyt viime vuosikymmeninä. Vuonna 1998 maassa kävi noin 7,8 miljoonaa turistia kun viime vuonna turistimäärä oli noussut liki 35 miljoonaan.

Thaimaan Koh Tarutao on julistettu kansallispuistoksi. Siitä huolimatta tämän vielä massaturismilta säästyneen saaren rannat ovat mereltä ajautuneen roskan peittämiä.

Ko Lanta kauniine rantoineen on Thaimaan suosituimpia lomakohteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?