Yrjö, Jyrki

Ulkomaat

Venäjä varustautuu taisteluun luonnon­varoista – siirtää laivueen päätukikohtaa: ”Rakennamme Kaspianmerelle vahvan nyrkin”

Julkaistu:

Venäjä siirtää laivueensa päätukikohtaa ja varautuu sitä kautta taisteluun Kaspianmeren energiavaroista.
Itämeri ei ole ainoa ilmansuunta, jossa Venäjä kasvattaa parhaillaan sotilaallista näkyvyyttään ja kykyään.

Puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi maanantaina julkisuuteen uutisen, joka on ehtinyt herättää jo huolestunutta huomiota Venäjän eteläisissä naapurivaltioissa.

Kyse on Venäjän merivoimiin kuuluvasta Kaspianmeren laivueesta, jonka päätukikohta siirretään Shoigun mukaan Astrahanista noin neljäsataa kilometriä etelämmäksi Kaspijskiin.

– Meillä on siellä valtava rakennustyömaa: tulee satamalaitureita, palvelupisteitä, asuntoja. Upseerien ja asepalvelustaan suorittavien määrä tulee kasvamaan moninkertaisesti, Shoigu sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa.


Kaspijsk sijaitsee Venäjään kuuluvassa Dagestanin tasavallassa, jota pidetään Tshetshenian ohella yhtenä maan hankalimmista ja sisäisesti riitaisimmista alueista. Laivueen siirto Dagestaniin tarkoittaakin sitä, että emä-Venäjä ottaa samalla entistä tiukemman otteen koko Kaukasiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäläiskommentaattoreiden mukaan toinen syy siirtoon on ilmastollinen. Astrahan sijaitsee syvällä Volgan suistossa, jossa jäätyminen on iso ongelma talvisin. Etelämpänä Kaspijskissa ei tätä ongelmaa ole.

Tärkein syy siirtoon on kuitenkin strateginen: Venäjä haluaa tukikohdan etelämmäksi, jotta Kalibr-ohjuksilla varustettu laivue on tehokkaampi pelote sekä Lähi-idän että Aasian suuntaan.

Komsomolskaja Pravdan sotilaskommentaattorin, reservin everstin Viktor Baranetsin mukaan kyse on viime kädessä varautumisesta taisteluun Kaspianmeren alueen luonnonvaroista.

– Tästä alueesta on tulossa maailmanlaajuinen energiavarojen hallinnan taistelukenttä... Kaspianmeri on yhä jakamatta luonnonvarojen suhteen, joten kädenvääntö niiden hallinnasta tulee jatkumaan, Baranets sanoi.

 

Kaspianmeri on yhä jakamatta luonnonvarojen suhteen, joten kädenvääntö niiden hallinnasta tulee jatkumaan.

Kaspianmeren rantavaltiot – Venäjä, Kazakstan, Turkmenistan, Iran ja Azerbaidzhan – eivät ole päässeet lopulliseen sopimukseen alueen valtavien öljy- ja kaasuvarojen jakamisesta. Asiantuntijat ovatkin varoitelleet sotilaallisen konfliktin mahdollisuudesta alueella, sillä pelkästään öljyä arvellaan olevan siellä noin 48 miljardia barrelia.

Baranetsin mukaan Kaspianmeren luonnonvaroja eivät tavoittele kuitenkaan yksinomaan valtiot, vaan erilaiset terroristijärjestöt, Isis mukaan lukien.

– Terroristiset voimat alkavat kerääntyä tänne. Niitä ajetaan pois Syyriasta ja ne pyrkivät juuri tänne. Kyse on öljyn salakuljetuksesta, tuskin minun tarvitsee siitä teille edes kertoa.

– Venäjä varautuu ennakoiden tähän kaikkeen. Jotta voisimme reagoida operatiivisesti mihin tahansa aikeisiin, Kaspianmeren laivueen on päästävä nopeasti liikkeelle ja ratkaistava tehtävät, Baranets jatkoi Fan-sivuston mukaan.


Kaspianmeren laivue on osallistunut myös Syyrian sotatoimiin. Vuonna 2015 Venäjä hehkutti sen ampuneen tarkasti Kalibr-ohjuksia terroristien tukikohtiin Syyriassa, vaikka matka oli pitkä. Laivueen pääsataman siirrolla Venäjä tavoitteleekin lyhyempää ohjusten lentomatkaa myös Lähi-idän suuntaan.

Reservin amiraali Viktor Kravtshenko arvioi uutistoimisto Interfaxille, että Kaspijskin uusi tukikohta valmistunee kolmessa tai viidessä vuodessa. Myös uusia sotalaivoja ja muuta uutta tekniikkaa on laivueelle luvassa.

– Rakennamme Kaspianmerelle vahvan nyrkin, Kravtshenko hehkutti.

Kaspianmeren laivue järjesti omat ohjusharjoituksensa kuun vaihteessa, eli vain muutama päivää ennen Itämerellä keskiviikkona alkanutta harjoitusta.

Harjoituksessa testattiin horisontin yli näkevää Podsolnuh-tutkaa. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan tutka havaitsi maaliosaston onnistuneesti, minkä jälkeen Kaspianmeren sotalaivoilta laukaistiin Kalibr-risteilyohjuksia ja tuhottiin kohteet.

Venäjän median mukaan myös Kaliningradissa on jo Podsolnuh-tutka (suom. Auringonkukka), joten sen testaaminen saattaisi olla Itämerellä perjantaihin asti jatkuvien ohjusharjoitusten yksi tavoite.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 2. 2

  Hätäkeskustyöntekijä löi soittajille luurin korvaan tuhansia kertoja – ”Kellään ei ole aikaa tällaiseen, oikeasti”

 3. 3

  NHL:n suomalaistähti Mikko Rantanen oikoo virheellistä uutisointia: ”Se ei pidä paikkansa”

 4. 4

  Pakettiauto ajoi ihmisten päälle jalkakäytävällä Torontossa – ainakin kaksi kuollut

 5. 5

  Ensimmäiset kuvat pikkuprinssistä: Säteilevästi hymyilevä herttuatar Catherine poistui sairaalasta – synnytyksestä 7 tuntia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 2. 2

  Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

 3. 3

  Janne Kataja ja Ulla-vaimo: Avioero!

 4. 4

  Työtoiminnassa olevan Mintun, 29, oli pakko mennä oikeuteen todistamaan – Kela rankaisi tuen menetyksellä

 5. 5

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

 6. Näytä lisää