Tämä siirtolaisten ”karavaani” provosoi Trumpia ja aiheutti väärinymmärryksiä: ”Hän haluaa iskeä meitä ydinaseilla” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä siirtolaisten ”karavaani” provosoi Trumpia ja aiheutti väärinymmärryksiä: ”Hän haluaa iskeä meitä ydinaseilla”

Trumpin vaatimus Meksikon rajamuurista on käynnistänyt erikoisen näytelmän, jonka keskipisteessä ovat keskiamerikkalaiset siirtolaiset.

5.4.2018 9:07

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on viime sunnuntaista lähtien ottanut Twitter-viesteissään tähtäimeensä keskiamerikkalaisten pakolaisten ”karavaanit”, jotka hänen mukaansa suuntaavat täysin vapaasti Meksikon läpi tavoitteenaan ylittää Yhdysvaltain heikosti valvottu eteläraja.

Kyseessä on Trumpin uusin yritys kiristää maansa pakolaispolitiikkaa ja kiinnittää huomio haluamaansa Meksikon rajamuuriin sekä laittomien siirtolaisten virtaan, joka hänen mukaansa uhkaa Yhdysvaltain turvallisuutta.

Myöhään keskiviikkona Trump allekirjoitti lisäksi määräyksen lähettää Kansalliskaartin sotilaat rajalle varmistamaan sen pitävyyttä. Tarkoituksena on laajemminkin padota ihmisvirtaa, koska Trump ei ole saanut täyttä rahoitusta Meksikon muurilleen.

Ihmiset ovat osoittaneet mieltään Donald Trumpia vastaan Matias Romerossa.

Trumpin lausunnot ovat hämmentäneet paitsi Washingtonissa myös pienessä meksikolaisessa Matias Romeron kaupungissa eteläisessä Oaxacan osavaltiossa, jossa oleskelee arviolta tuhat keskiamerikkalaista, pääosin Hondurasista kotoisin olevaa siirtolaista. Heidän tavoitteenaan on suunnata kohti pohjoista ja hakea turvapaikkaa tai parempaa elämää Yhdysvalloista.

Trumpin twiitit eivät ole jääneet huomaamatta heidänkään joukossaan. Kansainvälisen median haastatteluissa he ovat purkaneet ihmetystään ja kauhistustaan siitä, että maailman mahtavin mies näyttää ottaneen juuri heidät tähtäimeensä.

– Minusta se on jotain todella surullista. En ymmärrä, miten tämän ikäinen lapsi voi tehdä asiat hänelle vaikeaksi, sanoi 27-vuotias Gabriela Hernandez Washington Postille.

Siirtolaisten majoituspaikkana on paikallinen urheilupuisto.

Raskaana olevalla naisella on 2- ja 6-vuotiaat pojat, joita hän kaitsi paikallisessa urheilupuistossa. Pölyinen ja kuuma keskus on viikonlopusta lähtien toiminut siirtolaisryhmän majapaikkana samalla kun Meksikon viranomaiset ovat kirjanneet ylös heidän henkilötietojaan.

– Mitä järkeä tässä on, jos he eivät anna meidän jäädä. Ruokaa ei ole, lapseni eivät ole syöneet eilisen jälkeen, sanoi 23-vuotias kahden lapsen äiti, elsalvadorilainen Elizabeth Avalos Reutersille.

Tästä on kyse

Siirtolaisvirta Keski-Amerikasta kohti Yhdysvaltoja ei ole mikään uusi ilmiö, vaan se on jatkunut jo useamman vuoden vilkkaana. Monet amerikkalaismedian haastattelemista kertovat pakenevansa rikollisia, jotka ovat uhanneet heidän henkeään jengien hallitsemilla köyhien asuinalueilla.

Siirtolaisryhmään kuuluu ihmisiä useista Keski-Amerikan maista. Raporttien mukaan enemmistö on Hondurasista.

Trumpin siirtolaispurkaus käynnistyi ilmeisesti konservatiivisen Fox-kanavan aamuohjelman raportista, joita presidentin tiedetään seuraavan tarkasti. Siinä käytettiin ilmaisua ”karavaani”, ja presidentti yltyi sättimään Yhdysvaltain rajavalvontalakeja ja vaati muuttamaan niitä pikavauhtia.

Jupakan irvokkain väärinymmärrys – joko tahallinen tai tahaton – syntyi Trumpin käyttämästä ilmaisusta ”nuclear option”. Sillä hän tarkoitti Yhdysvaltain lainsäädännön muotoseikkaa, jossa republikaanit voisivat säätää lakeja yksinkertaisella enemmistöllään kongressissa. ”Nuclear option” voidaan asiayhteydestä irrotettuna ymmärtää myös vihjailuna ydinaseiden käytöstä.

– Olemme peloissamme, aivan kuten tekin. Nyt presidentti Donald Trump on sanonut, että hän haluaa iskeä meitä vastaan ydinaseilla, julisti siirtolaisjoukon koordinaattorina toimiva Irineo Mujica Washington Postin mukaan kovaäänisten avulla ihmisille tiistaina.

Moni siirtolaisista on sanonut haluavansa jäädä Meksikoon.

Jupakan muista väärinymmärryksistä on vastannut Trump, todennäköisesti tarkoituksellisesti.

Hän on Twitter-viesteissään vetänyt jupakkaan mukaan Obaman aikaisen DACA-ohjelman, jonka puitteissa lapsina Yhdysvaltoihin laittomasti tulleet ovat voineet opiskella ja työskennellä. Trumpin mukaan ”karavaanit” haluavat käyttää tätä hyväkseen.

Tämä ei ole mahdollista, sillä DACA-ohjelma on koskenut vain ennen vuotta 2012 Yhdysvaltoihin tulleita lapsia. Trump ja demokraatit ovat kiistelleet olemassa olevan DACA-ohjelman kohtalosta jo puoli vuotta sen jälkeen, kun Trump ilmoitti lopettavansa sen.

Sekä Trump että konservatiivinen amerikkalaismedia ovat viime päivinä maalanneet kuvaa ”pakolaisten virroista” ikään kuin tilanne olisi poikkeuksellinen. Se ei pidä täysin paikkaansa, sillä vuonna 2017 rajalla napattiin kiinni 26 prosenttia vähemmän laittomia rajanylittäjiä kuin edellisvuonna. Alkuvuonna 2018 pidätykset ovat kuitenkin olleet taas kasvussa.

Siirtolaiset odottivat ruoka-apua meksikolaisviranomaisilta.

Meksiko ja Honduras varpaillaan

Trump on karavaanipuheidensa lisäksi syyttänyt Meksikoa pakolaisten auttamisesta ja uhannut parhaillaan neuvoteltavana olevan NAFTA-vapaakauppasopimuksen mutkistuvan.

– Hondurasilaisten iso karavaani... on syytä pysäyttää, ennen kuin se pääsee tänne, Trump kirjoitti.

Siirtolaisvirtojen huippukausi ajoittuu vuosittain kevääseen.

Myös Hondurasia Trump on uhannut avustusrahojen menetyksellä. Meksiko on Trumpia tyynnytelläkseen pyrkinyt pysäyttämään ainakin osan siirtolaisista. Maan hallitus taiteilee nuoralla, sillä siirtolaisiin suhtaudutaan Meksikossa positiivisesti ja Trumpin puolestaan negatiivisesti.

Todennäköisin motiivi Trumpin kampanjalle on kuitenkin sisäpoliittinen. Hän ei saanut äskettäisessä liittovaltion budjettisovussa Meksikon muurille kuin aloitusrahat, ja nyt hän yrittänee uudestaan painostaa kongressia asiassa. Kansalliskaartin lähettäminen rajavalvontaan ei ole ennenkuulumatonta, mutta se on kuitenkin poikkeuksellinen toimi, joka kiristää välejä Meksikoon.

Trumpin kaavaileman Meksikon muurin prototyyppejä on esillä Kaliforniassa.

– Hän ei saa rahoitusta muurilleen, joten hän käyttää vastuuttomasti sotilaitamme pelastaakseen kasvonsa, kritisoi newyorkilaisen siirtolaisinstituutin johtaja Kevin Appleby New York Timesissa.

Trumpin motiivina on myös tyynnyttää kannattajiensa huolia kasvavasta siirtolaisuudesta. Trump ei toistaiseksi ole onnistunut kiristämään merkittävästi maahanmuuttolakeja, mikä oli yksi hänen vaalikampanjansa pääteemoista.

Kohti pohjoista pienissä ryhmissä

Kaikesta päätellen Trump ei kuitenkaan onnistu pysäyttämään ”karavaania” kokonaan, sillä monet ihmisistä ovat uhonneet jatkavansa joka tapauksessa matkaa.

Lapset leikkivät pinatalla siirtolaisten majapaikassa.

Siirtolaisten olosuhteet Etelä-Meksikossa ovat huonontuneet ”karavaanin” pysähdyttyä. Avustustarpeet ovat vähissä, ja majapaikkana on toiminut muun muassa jalkapallokenttä. Kuivunutta uima-allasta on käytetty vessana.

– Täällä ei ole turvallista lapsille, kommentoi lastaan rintaruokkinut Delmi Castro Lopez, 21, Washington Postille.

Siirtolaiset uhoavat jatkavansa matkaa kohti Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain rajalle on vielä liki 1 500 kilometriä. Meksikolaisviranomaiset ovat myöntäneet siirtolaisille 20 päivän läpikulkuoikeuksia, jos nämä ovat ilmoittaneet sellaista haluavansa. Jotkut siirtolaisista ovat myös halunneet jäädä Meksikoon.

Siirtolaiset ovat kertoneet toimittajille, että meksikolaisviranomaiset haluaisivat ison ihmisjoukon hajoavan pienemmiksi, jolloin mediahuomio sitä kohtaan kaikkoaisi. Uusin suunnitelma on, että ”karavaani” jatkaa Meksikon pääkaupunkiin asti, ja sieltä ihmiset jatkavat omillaan.

– Jos saavumme rajalle yli tuhannen ihmisen joukkona, emme selviä yli. Menemme pienempinä ryhminä, ja sitten nähdään, kenellä todella on oikeus turvapaikkaan, Irineo Mujica selitti.

Trumpin kuuluisaksi tekemään ”karavaaniin” kuuluva hondurasilaisnainen lapsineen poseerasi kuvaajalle Meksikon Matias Romerossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?