Ulkomaat

Tytär löysi äitinsä salaamat valokuvat ullakolta 17 vuotta tämän kuoleman jälkeen – nyt maailmalle piirtyy vaikuttava kuva muistojen Leningradista

Julkaistu:

Masha Ivashintsova kuvasi koko ajan, muttei näyttänyt kuviaan 1960–80-lukujen Leningradista juuri kellekään.
Leningradilainen Masha Ivashintsova otti aina valokuvia, muttei yleensä edes kehittänyt negatiiveja kuviksi. Eikä ainakaan näyttänyt niitä kenellekään, ei edes perheelleen.

Kaupungin vaihtoehtopiireissä 1960–1980-luvuilla liikkunut Masha kirjoitti runoja ja esseitä. Ja ennen kaikkea valokuvasi, koko ajan.

Tuotoksiaan Masha ei näyttänyt juuri kenellekään. Hän seurusteli arvostettujen taiteilijoiden kanssa ja uskoi kalpenevansa näiden rinnalla.


Kun Masha kuoli syöpään 58-vuotiaana vuonna 2000, hänen tyttärensä Asja Ivashintsova-Melkumyan ei saanut käytyä läpi kaikkea äitinsä jäämistöä. Hän kantoi laatikot ullakolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

17 vuotta myöhemmin edessä oleva remontti kuitenkin pakotti Asjan puolisonsa kanssa siivoamaan ullakon. Sieltä löytyi 30 000 negatiivia ja Asja ymmärsi pian, mitä hänellä oli käsissään.


Nuorena Masha opiskeli balettia, mutta perheensä toiveesta jätti tanssin ja siirtyi teknilliseen yliopistoon. Luovaa itseilmaisua ei Neuvostoliitossa tuolloin arvostettu, vaan tärkeää oli hankkia ”oikea” ammatti, Asja kertoo IS:lle sähköpostitse.

Lopulta Masha työskenteli hissimekaanikkona, suunnitteluinsinöörinä, kirjastonhoitajana, teatterikriitikkona ja vartijana.


Ainakin joku tiesi Mashan lahjakkuudesta jo tämän eläessä.

Masha rakasti elämässään kolmea miestä: valokuvaaja Boris Smelovia, runoilija Viktor Krivulinia ja kielitieteilijä Melvar Melkumyania. Melkumyan on Asjan isä.

Mashan hautajaisten jälkeen runoilija Krivulin tarjoutui järjestämään näyttelyn Mashan valokuvista.

– Siitä olen nyt ymmärtänyt, että hän tiesi, ja arvosti äitini työtä, Asja sanoo.


Näyttelyä ei järjestetty, mutta nyt Asja on päättänyt näyttää kuvat maailmalle.

Apunaan hänellä on pieni joukko ystäviä, joiden avulla hän on luonut äidilleen kotisivut sekä tilit Instagramiin ja Twitteriin. Kaikkia kuvia ei ole vieläkään skannattu.