Ulkomaat

Venäjä aloittaa keskiviikkona poikkeuksellisen ohjus­harjoituksen Itämerellä – miksi laivasto tulee lähes Ruotsin rannikolle?

Julkaistu:

Itämeri
Asiantuntijan mukaan syitä harjoitusalueen valinnalle voi toistaiseksi vain spekuloida.
Venäjän Itämeren laivasto aloittaa keskiviikkona poikkeukselliset, perjantaihin asti kestävät ohjusharjoitukset Itämerellä. Vaikka Venäjän valitsema harjoitusalue sijaitsee kansainvälisillä vesillä, se on tavallista kauempana lännessä.

Harjoitusalueen sijainti Tanskan Bornholmin saaren koillispuolella, lähellä Ruotsin Karlskronaa on herättänyt huolta.

Venäläismedian mukaan harjoitus keskittyy ilmapuolustukseen. Ruotsalaismedian haastattelemat asiantuntijat taas uskovat, että testialue voi olla ballistisen Iskander-ohjuksen maalialue.

Vaara-alue ulottuu aina 18 000 metrin korkeuteen. Venäjä teki harjoituksestaan asianmukaisen ilmoituksen muun muassa Ruotsin ilmailuviranomaisille, joiden lennonjohtoalueella harjoitus pidetään.


Ruotsalaisten mukaan alueella ei ole aiemmin järjestetty harjoituksia. Sijaintinsa vuoksi harjoitus on poikkeuksellinen, toteaa myös Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Petteri Lalu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäläiseen sotataitoon erikoistunut professori ei kuitenkaan usko, että Venäjä ampuu alueelle Iskandereja.

– Olen nähnyt tämän ajatuksen, että ohjuksia ammuttaisiin jostain muualta. Mahdollisuus on, mutta en usko, että siitä on kysymys. En näe siinä järkeä, että he ampuisivat Iskandereja vesialueelle. Se tuntuu käsittämättömältä, Lalu sanoo IS:lle.

Yleensä Venäjän Iskander-ammunnat on järjestetty Etelä-Venäjällä Kapustin Yarissa. Esimerkiksi nyt Kaliningradissa päivystävä Iskander-yksikkö harjoitteli siellä ennen asemapaikalleen sijoittamista.

 

Olen nähnyt tämän ajatuksen, että ohjuksia ammuttaisiin jostain muualta. Mahdollisuus on, mutta en usko, että siitä on kysymys.


Miksi Venäjä sitten harjoittelee niin lähellä Ruotsia?

Lalu spekuloi asialla ja toteaa, että on olemassa monta mahdollista syytä.

– Jos harjoitukseen liittyy sukellusvenetoimintaa, niin ehkä alueella on siihen soveltuvia syvänteitä. Muutenhan Itämeri on varsin matala. Se voisi olla yksi peruste poikkeavalle aluevaraukselle. Syy voi olla yhtä hyvin se, että testataan ruotsalaisten tai joidenkin muiden reaktioita tässä asiassa.

Lisäksi Venäjän harjoituksille on ylipäätään samanlaiset syyt kuin minkä tahansa muunkin valtion asevoimien harjoituksille: joukkojen koulutus ja signaalin lähettäminen.

 

Jos harjoitukseen liittyy sukellusvenetoimintaa, niin ehkä alueella on siihen soveltuvia syvänteitä. Muutenhan Itämeri on varsin matala.

– Venäjällä on tälläkin viikolla ollut useita harjoituksia. Täytyy katsoa, missä kohtaa venäläisten varusmiesten koulutuskausi menee. Nyt harjoituksissa ovat todennäköisesti ne, jotka astuivat palvelukseen syksyllä. Kyse on heidän ensimmäisistä harjoituksistaan.

Signaalin lähettämisellä Lalu tarkoittaa sitä, että harjoitus on aina myös jonkinlaista voimannäyttöä.

– Samalla tavalla Suomessakin uutisoidaan kun meillä harjoitellaan. Se on joko voimannäyttöä tai osoitus siitä, että Suomi puolustaa omaa aluettaan. Samalla tavalla Venäjä osoittaa omien intressiensä puolustamista. Sitä ei voi kumittaa pois harjoituksista, että niillä lähetetään aina signaali.