Ulkomaat

Kenraali huolestui Venäjän ja Kiinan yliääniaseista: ”Yhdysvalloilla ei ole mitään keinoa puolustautua”

Julkaistu:

Yhdysvaltojen strategisten joukkojen komentajan mukaan Venäjä ja Kiina kehittävät yliääniaseita, joita on vaikea torjua.
Suurvaltojen sanasota kiihtyy lähes kylmän sodan tasolle. Yhdysvallat on huolissaan siitä, että Venäjä ja Kiina kehittävät uusia aseita, joita vastaan on vaikea puolustautua.

– Kiinan ja Venäjän tavoittelevat aggressiivisesti ”hypersonisia” eli yliääniaseita. Yhdysvalloilla ei ole mitään keinoa puolustautua tällaisilta aseilta, Yhdysvaltojen strategisten joukkojen komentaja, kenraali John Hyten sanoo CNN:lle.

Yliääniase, esimerkiksi ydinkärkiä kuljettava lentokone, etenee 5–10-kertaista äänennopeutta eli 6 200–12 400 kilometriä tunnissa.

Hytenin mukaan Kiinan ja Venäjän ohjukset eivät ole ehkä vielä toimintakykyisiä, mutta niitä vastaan on varauduttava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venäjä ja Kiina ovat jo testanneet yliääniaseitaan, kuten mekin, Hyten kertoo CNN:lle.

Hytenin mukaan yliääniaseiden torjunta vaatii aivan erilaisia valmiuksia, kuin Yhdysvalloilla on nykyään.

– En halua kertoa, mikä maa voittaa kilpajuoksun yliääniaseiden kehittelyssä, mutta kilpajuoksu on jo menossa, Hyten sanoi toimittajille

Putin uhosi: ”Lentävää tikari” on mahdoton torjua

Presidenttikampanjansa aikana Vladimir Putin uhosi Venäjän aseiden ylivoimaisuudella. Putin kertoi Venäjän yli 20-kertaista äänennopeutta maaliinsa lentävästä taistelukärjestä, joka on hänen mukaansa immuuni kaikille tunnetuille ohjuspuolustusjärjestelmille. Putini nimitti asetta ”lentäväksi tikariksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän varapuolustusministeri Juri Borisov kertoi jo tammikuussa 2017 uutistoimisto TASS:ille, että maa kehittelee parhaillaan uusista materiaaleista rakennettavia yliääniaseita.

Venäjän ulkopolitiikka muuttui rajusti vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi samalla kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan koskemattomuutta. Länsimaat vastasivat talouspakottein Krimin miehitykseen ja Venäjän tukemaan Itä-Ukrainan ”separatistien” sotaan.