Siperian ostoskeskuspalo vei Igorilta vaimon, siskon ja 3 lasta: ”Perhettäni ei enää ole” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Siperian ostoskeskuspalo vei Igorilta vaimon, siskon ja 3 lasta: ”Perhettäni ei enää ole”

Siperian Kemerovossa surtiin tiistaina ostoskeskuspalon uhreja ja vaadittiin Vladimir Putinin eroa. Putinin mukaan palon syynä oli rikollinen piittaamattomuus

27.3.2018 20:17

Venäjällä siperialaisessa Kemerovon kaupungissa ihmiset purkivat tiistaina suruaan ja kiukkuaan viranomaisiin. Sunnuntaina tapahtuneessa tuhoisassa ostoskeskuksen palossa sai surmansa ainakin 64 ihmistä, joista 41 oli lapsia.

Kaupungin keskustaan oli BBC:n mukaan kokoontunut tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään. Ihmiset vaativat viranomaisten erottamista paloturvallisuusmääräysten puutteiden takia. Paikalla kuultiin myös huutoja, joissa vaadittiin presidentti Vladimir Putinin eroa.

Ihmiset kantoivat julisteita, joissa muun muassa kysyttiin, mikä on uhrien todellinen lukumäärä. Uhrien sukulaiset ovat sanoneet, että kateissa olisi vielä 67 ihmistä, kun taas Kemerovon viranomaiset ovat kertoneet 38 kadonneesta.

Ilmakuva palaneesta ostoskeskuksesta.­

– Minun perhettäni ei enää ole, kertoi Igor Vostrikov venäläisellä VKontakte-verkkosivustolla.

Palossa kuolivat Vostrikovin vaimo, sisar ja 2-, 5- ja 7-vuotiaat lapset.

– (Palosta) voi syyttää maamme hallintoa. Jokainen viranomaisen unelmoi varastamisesta kuten Putin. Jokainen valtion työntekijä kohtelee kansaa kuin likaa.

Kemerovon alueelle julistettiin tiistaina kolme päivän suruaika.

Tapahtumapaikalle on tuotu runsaasti kukkia. Presidentti Vladimir Putin vieraili kaupungissa tiistaina.­

Ovet lukossa, henkilökunta pakeni paikalta

Kemerovossa vierailleen Putinin mukaan tuhoisan palon syynä oli rikollinen piittaamattomuus.

– Mitä täällä tapahtuu? Nämä eivät ole aseellisia välikohtauksia. Tämä ei ole äkillinen metaanipurkaus. Ihmiset, lapset tulivat rentoutumaan. Puhumme väestötilastoista, mutta menetämme niin paljon ihmisiä. Minkä vuoksi? Rikollisen piittaamattomuuden ja epäjärjestyksen vuoksi, Putin jyrisi.

– Kun kuulee uhrien määrän, kuolleiden lapsien määrän, tekee mieli huutaa, ei itkeä, Putin jatkoi.

Viranomaisten mukaan uhrit paloivat tai tukehtuivat hengiltä, koska hätäuloskäynnit olivat lukossa esimerkiksi elokuvateatterissa, jossa lapset olivat katsomassa piirrettyjä elokuvia.

Palohälyttimet eivät toimineet, ja ostoskeskuksen henkilökunta ei noudattanut hätätilanteita varten laadittuja ohjeita. Osa henkilökunnasta pakeni paikalta, ja yhden opettajan kerrotiin jättäneen luokkansa pelihuoneeseen, jolloin kaikki oppilaat kuolivat.

Pohjapiirros ostoskeskuksesta, jossa palo syttyi.­

Kemerovon sijainti kartalla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?