Kevinin, 4, murhan tunnustaneet vapautettiin kaikista epäilyistä – poliisilla uusi teoria Ruotsia 20 vuotta sitten järkyttäneestä tapauksesta

Ruotsin poliisi käynnisti viime vuonna uudelleen tutkinnan Kevin Hjalmarssonin, 4, murhasta. Tiistaina syyttäjä ilmoitti tutkinnan päättyneen.

Robin Dahlén ja Christian Karlsson vapautettiin epäilyistä. Uudelleentutkintaa vauditti Ruotsin televisiossa esitetty SVT:n dokumentti Fallet Kevin.

Ruotsissa on vapautettu kaikista epäilyistä veljeskaksikko, joka tunnusti vuonna 1998 surmanneensa 4-vuotiaan Kevin Hjalmarssonin. Pikkupojan kuoleman aikaan veljekset Robin Dahlén ja Christian Karlsson olivat itsekin vain 5- ja 7-vuotiaita, ja heidän ikänsä vuoksi Ruotsia kuohuttaneesta tapauksesta ei koskaan käyty oikeutta.

IS uutisoi viime vuoden elokuussa tutkinnan uudesta käynnistymisestä. Tutkinnan uudesta käänteestä ja samalla sen lopettamisesta kertoi tiistaina Karlstadissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa syyttäjä Niclas Wargren.

Syyttäjä kertoi Aftonbladetin mukaan, että poliisilla on nyt uusi teoria siitä, miten Kevin kuoli.

– Ruumiin löytöpaikalla oli useita kuormalavoja, ja hänen vammansa sopivat yhteen niiden mittojen kanssa, syyttäjä Wargren kertoi lehden mukaan.

Kevin makasi löydettäessä kuormalavan päällä järvenrannassa Arvikan Dottervikin alueella. Wargrenin mukaan jonkin matkan päässä oli kaksi muuta kuormalavaa, jotka oli kiinnitetty toisiinsa köydellä.

Tutkinnan aikana poliisi teki rekonstruktion, jossa toinen kahdesta kuormalavasta ”kaadettiin” päin erillään ollutta kolmatta kuormalavaa.

– Kevinin ruumiin vammat, pistemäiset vuotohaavat, sopivat hyvin yhteen lavan mittoihin. Tämä on erittäin mahdollinen skenaario, syyttäjä sanoi.

Hänen mukaansa ei ole mahdollista vahvistaa, olivatko Kevinin vammat rikoksen vai onnettomuuden aiheuttamia.

– On äärimmäisen epävarmaa, oliko kyseessä rikos, Wargren jatkoi.

Kevinin isä: ”Olen saanut uuden totuuden”

Samalla syyttäjä kertoi lehdistötilaisuudessa, että Dahlénilla ja Karlssonilla on ”lähes vedenpitävä” alibi. Syyttäjän mukaan tuttavaperheen antamien tietojen perusteella veljeksille ei olisi jäänyt juurikaan aikaa Kevinin surmaamiseen.

Wargren myös kritisoi tapauksen aiempaa tutkintaa, jonka päätteeksi murhan kuulusteluissa tunnustaneet veljekset päätyivät psykiatriseen hoitoon ja erotettiin toisistaan.

Tapauksen uudelleentutkintaa vauhditti viime vuonna Ruotsin televisiossa esitetty SVT:n dokumentti Fallet Kevin (Tapaus Kevin), jossa kyseenalaistettiin muun muassa poliisin veljeksiin käyttämiä kuulustelutekniikoita. Ruotsin mediassa uutisoitiin tuolloin myös, että tunnustuksen vuoksi osa tapaukseen liittyneistä esineistä oli ilmeisesti jätetty tutkimatta.

– Meidät on vapautettu, ja se tuntuu hyvältä, Christian Karlsson totesi Aftonbladetille lehdistötilaisuuden jälkeen.

Myös Kevinin isä Patrik Skog kommentoi asiaa.

– Olen saanut uuden totuuden, johon sopeudun nyt. Jos poliisi olisi tehnyt työnsä vuonna 1998, emme olisi joutuneet tähän tuskalliseen tilanteeseen, Skog sanoi hämmentyneenä siitä, että hänen 20 vuoden ajan murhaksi uskomansa lapsen kuolema olikin todennäköisesti onnettomuuteen päätyneen leikin seuraus.

– Olen erittäin onnellinen heidän puolestaan. Tietenkään heitä ei pidä epäillä mistään, mitä he eivät ole tehneet, Skog jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?