Kemerovon tragedia: Moni asia meni vikaan, kun moderni ostoskeskus muuttui tulipätsiksi: ”Hälytystä ei kuulunut” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kemerovon tragedia: Moni asia meni vikaan, kun moderni ostoskeskus muuttui tulipätsiksi: ”Hälytystä ei kuulunut”

Valtaosa Siperian kauppakeskuksen kymmenistä tulipalossa menehtyneistä oli lapsia.

27.3.2018 8:41

Kauppakeskuksessa Kemerovon kaupungissa Siperiassa sunnuntaina iltapäivällä syttynyt tuhoisa tulipalo vaati kymmeniä kuolonuhreja. Maanantai-iltana puhuttiin 64 uhrista.

Kemerovo sijaitsee Siperian keskiosassa. Tulipalosta tuli katastrofi, jonka synkät yksityiskohdat alkoivat selvitä vähitellen maanantaina.

IS listasi 10 avainasiaa suuronnettomuudesta.

1. Valtaosa uhreista lapsia

Hyvin pian kävi ilmi, että valtaosa uhreista on lapsia. Palossa kuoli mahdollisesti kokonainen koululuokka. Uhrien määrä oli maanantaina iltaan mennessä Tassin tietojen mukaan 64. Lisäksi kateissa oli noin kaksikymmentä ihmistä. Viranomaiset kertoivat maanantai-iltana, että terrori-iskua ei pidetä mahdollisena palon syynä.

Tapaus järkytti suuresti Kemerovossa, etenkin kun suurin osa menehtyneistä oli lapsia.­

2. Loman alku kääntyi yhteiseksi suruksi

RIA Novostin mukaan ostoskeskukseen oli saapunut muualta koululaisia opettajineen juhlistamaan loman alkua.

3. Poistumisteissä ja rakenteissa ongelmia?

Tulipalon uskotaan saaneen alkunsa nelikerroksisen rakennuksen ylimmästä kerroksesta. Kahden elokuvateatterin salin katot romahtivat. Näin kertoo tulipalon tutkimuskomitea. Lasten trampoliinihuoneessa oli ollut BBC:n mukaan sytyttimellä leikkinyt lapsi. Pehmusteena olleet vaahtomuovit olivat syttyneet tuleen. BBC perustaa tietonsa alueen varakuvernöörin lausuntoon.

4. Eivätkö hälytykset kuuluneet?

Eho Moskvy -radiokanavan mukaan palovaroittimet eivät soineet. RIA Novosti kertoo, että monet lähellä olleet eivät kuulleet palon alkaessa palohälytystä.

Palossa tuhoutunut kauppakeskus oli varsin uusi, se oli valmistunut 2013. Paloturvallisuus osoittautui silti heikoksi.­

5. Liekkimerestä syntyi pätsi

Tass kertoo, että tulipalosta pelastettiin 200 henkilöä. Venäjän hätätilaministeriön paikallisen edustajan mukaan se oli hyvin vaikeaa, sillä liekkien roihu nielaisi räjähdysmäisen nopeasti 1 500 neliömetrin alueen. Hätätilaministeriö vastaa Venäjällä palo- ja pelastustoiminnasta ja siviilikriisinhallinnasta.

Lämpötila teki liekkien roihusta pätsin. Pelastajien oli vaikea päästä sammuttamaan kohdetta.

6. Rakennuksesta ei päästy pois

Ne, jotka kuulivat hälytyksen, eivät ilmeisesti ymmärtäneet, miten vakavasta tilanteesta oli kyse.

– Jossain elokuvanäytöksen keskivaiheilla ovi avautui, ja kuului huuto: Tulipalo! Näytöstä ei keskeytetty, eikä saliin sytytetty valoja. Hälytystä ei kuulunut. Väki tungeksi ulos kapeiden ovien kautta. RIA Novosti kertoo kaaosmaisesta tilanteesta Instagram-kirjoitukseen perustuen.

7. Oman onnen nojaan?

Rossija 24:n haastattelema silminnäkijä kertoo, että tilanteesta ei ilmoitettu ensin mitään. Kauppakeskuksen asiakkaat jäivät oman onnensa nojaan.

– Ihmiset yksinkertaisesti juoksivat uloskäynnille. Alkoi haista palaneelta kumilta. Alettiin ymmärtää, että kysymys ei ole harjoituksesta.

Palon sammuttaminen oli hidasta.­

8. Paikkakuntalaiset alkoivat vaatia selitystä

Gazeta Kemerova -lehti kertoo, että paikkakuntalaiset alkoivat vaatia selvitystä, mikseivät turvallisuusjärjestelmät toimineet, vaikka vuonna 2013 ovensa avanneen kauppakeskuksen piti olla moderni.

Vapaaehtoiset jonottivat maanantaina luovuttamaan verta tulipalon uhreille Kemerovossa.­

9. Kukkien meri syntyi

Kemerovolaiset alkoivat kantaa kukkia keskustan tuntumaan. Paikkakunnalle alkoi syntyä muistomerkki kuin itsestään maanantaina.

Kauppakeskuksen eteen syntyi kukka- ja kynttilämeri.­

10. Tuhoisimpia yli sataan vuoteen

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Kemerovon palo on yksi seitsemästä tuhoisimmasta Venäjällä sataan vuoteen. Tätä tuhoisampi palo syttyi Permissä vuonna 2009, kun yökerhopalossa kuoli yli 150 ihmistä.

Mustanmeren alueella Kubanissa Kamyshevskajan kylässä syttyi palo vuonna 2007 vanhainkodissa. Palossa kuoli 63 ihmistä. Samarassa virastorakennuksen palossa kuoli 57 ihmistä vuonna 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?