Ulkomaat

Sisähuvipuisto, 3 elokuvateatteria, luistinrata... Tällainen oli kymmenien surmanloukuksi muuttunut ostoskeskus Siperiassa

Julkaistu:

Ylimmässä kerroksessa, josta palo sai alkunsa, oli biljardisali, kahvila-baari, kuntosali, luistelurata, kolme elokuvateatteria sekä sisähuvipuisto.
Siperiassa Kemerovon kaupungissa useiden kymmenien ihmisten hengen vaatineen ostoskeskuspalon syttymissyytä ei vielä tarkkaan tiedetä. Uutistoimisto Tassin mukaan palon uhreja on ainakin 64 ihmistä ja useita ihmisiä on vielä kateissa. Uhrien joukossa on useita lapsia.

Palosta pelastuneet ovat kertoneet NTV:lle, etteivät kuulleet palohälytystä, eivätkä ostoskeskuskompleksin sammutusjärjestelmät toimineet. Kukaan ei myöskään kuuluttanut ostoskeskuksessa tulipalosta, joten osa ihmisistä havahtui paloon ja siitä leviäviin myrkyllisiin kaasuihin vasta, kun oli liian myöhäistä.

Tuli ehti levitä vuonna 2013 valmistuneessa rakennuksessa yli tuhannen neliömetrin alueelle. Silminnäkijöiden mukaan tuli levisi nopeasti. Tassin mukaan on mahdollisuus, että rakennus voi romahtaa.

Ylimmässä kerroksessa, jossa palo syttyi, oli biljardisali, kahvila-baari, kuntosali, lasten luistinrata, kolme elokuvateatteria sekä lasten sisähuvipuisto. Kaksi elokuvateatterin salia romahti neljännestä kerroksesta kolmanteen.


Kerroksessa oli kaksi hissiä: kahvilan vieressä sekä biljardisalin ja kuntosalin välissä. Portaikkoja kerroksessa oli havainnekuvan perusteella seitsemän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ostoskeskuksen verkkosivuilla kerrotaan, että kompleksissa oli mahdollisuus leikkiä koko perheen kesken tai juhlia syntymäpäiviä. Sivuilla oli esitelty myös tarjolla olleita huvittelumahdollisuuksia: luistinrata, pienten lasten autorata sekä pienikokoinen Top Spin -huvipuistolaite.


Pelastuneiden mukaan sisällä oli paniikki ja tungos, kun ihmiset pyrkivät ulos rakennuksesta. Osa pakkautui hisseihin, vaikka niitä ei saisi käyttää tulipalon aikana. Ihmisiä jäi loukkuun muun muassa yhteen elokuvasaliin, jonka varauloskäynnit olivat lukittuina.


Tulipalon syttymissyystä on erilaisia versioita.

Joidenkin arvioiden mukaan tulipalo olisi mahdollisesti syttynyt lasten leikkihuoneessa, jossa oli muun muassa trampoliineja, vaahtomuovipatjoja ja vaahtomuoviallas. On arveltu, että palo olisi saanut alkunsa lasten ymmärtämättömästä tulitikku- tai sytkärileikistä.

– Alustavan version mukaan jollakin lapsista oli mukanaan sytkäri. Liekit saivat alkunsa vaahtomuovialtaasta, joka syttyi kuin ruuti, Tshernov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan paloa tutkivat viranomaiset pitävät kuitenkin todennäköisimpänä syttymissyynä viallisia sähkölaitteita tai ylikuormittuneita sähköjohtoja.

Tuhoisan palon raunioita ei ole vielä päästy raivaamaan, sillä myrkylliset pakokaasut ovat vaikeuttaneet pelastajien työtä.