Ulkomaat

Puolet EU-maista karkottaa venäläisdiplomaatteja vastalauseena Salisburyn hermomyrkkyiskulle

Julkaistu:

Hermomyrkkyisku
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan 14 EU-maata on päättänyt karkottaa venäläisdiplomaatteja vastalauseena Salisburyn hermomyrkkyhyökkäykselle.
Iso osa EU-maista on päättänyt karkottaa venäläisdiplomaatteja vastalauseena Salisburyn hermomyrkkyhyökkäykselle. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan maita on 14.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin Ranska on karkottamassa neljä diplomaattia ja Tanska kaksi. Saksan ulkoministeriö puolestaan vahvistaa Twitter-tilillään, että maa on karkottanut neljä venäläisdiplomaattia. Myös muun muassa Liettua, Puola ja Ukraina ovat ilmoittaneet karkotuksista.

Tusk kertoi EU-maiden koordinoidusta vastauksesta iltapäivällä Bulgarian Varnassa.

EU-maiden johtajat totesivat viime viikolla yhdessä, että Venäjä on todennäköisesti vastuussa hermomyrkkyiskusta entistä venäläisagenttia ja hänen tytärtään vastaan. Muuta todennäköistä selitystä ei EU-maiden mukaan ole. EU kutsuu Moskovan-lähettilään kotiin neuvonpitoa varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettisista vastatoimista maat päättävät ainakin toistaiseksi itsenäisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi perjantaina Brysselissä, että Suomen ulkopoliittinen johto keskustelee Suomen osallistumisesta vastatoimiin tällä viikolla. Päätös edellyttää hänen mukaansa vakavan harkintaprosessin.

– Tapahtumat on tuomittu, se on selvä asia Suomessa kuin EU:ssakin. Siitä ei ole epäselvyyttä, mutta siihen, mitkä ovat jatkotoimet, on eri maissa hyvin erilaiset tilanteet, Sipilä vastasi perjantaina STT:lle.

Yhdysvallat on puolestaan karkottamassa 60 venäläistä diplomaattia, joita epäillään vakoojiksi. Britannia on itse karkottanut 23 venäläisdiplomaattia.

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti ja kaksoisagentti Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata myrkyllä maaliskuun alussa. Useat maat sanovat uskovansa Venäjän olleen iskun takana.