Keskeneräinen 220-metrinen tv-torni räjäytettiin MM-kisojen tieltä Venäjällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Keskeneräinen 220-metrinen tv-torni räjäytettiin MM-kisojen tieltä Venäjällä

Julkaistu: 24.3.2018 21:32

Venäjällä järjestettävien jalkapallon MM-kisojen töitä vauhditettiin Jekaterinburgissa räjäyttämällä asukkaille tärkeä maamerkki rakennustöiden tieltä.

Venäjällä on kiire saada jalkapallon vuoden 2018 MM-kisojen stadionit ja kisapaikat kuntoon, mutta valmistelut ovat osittain pahasti viivästyneet. Esimerkiksi Pietarin uuden jalkapallostadionin piti alun perin valmistua maaliskuussa 2009. Työt kestivät kuitenkin yli seitsemän vuotta pidempään. Kisastadioneita on yhteensä 12. Niistä kaksi on Moskovassa ja loput ovat ympäri maata. Yhteensä kisakaupunkeja on 11.

Jekaterinburg kuuluu Venäjällä järjestettävien jalkapallon MM-kisojen pelipaikkoihin. Kaupunki isännöi neljää alkulohkon peliä.

Jekaterinburgissa kisavalmisteluiden aikataulua on vauhditettu räjäytyksellä. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Jekaterinburg menetti lauantaina yhden kuuluisimmasta maamerkeistään, kun kaupungin valtava tv-torni räjäytettiin. Keskeneräiseksi jäänyt torni oli 220 metriä korkea. Se oli tarkoitus rakentaa 360 metrin korkuiseksi.

Räjäytyksen vastustajat pettyivät

Räjäytystä vastustava väki yritti estää räjäytystä Halatkaa tornia -kampanjalla. Kun torni on poissa, kaupungin väki voi enää vain kaihoisasti muistella torniaan.

– Minulle kerrotaan tarinoita, miten tornin juurella on solmittu elinikäisiä ihmissuhteita, toimittaja Alexander Tsarikov kertoo Reutersille.

Tornin muistoa on jo kunnioitettu laajoilla kampanjoilla sosiaalisessa mediassa. Instagramiin ja erilaisiin blogeihin on syntynyt tarinoita ja kuvagallerioita, joissa viranomaisten tuhoama torni on pääosassa.

Paikallinen yritys Tengo Interactive aikoo luoda muistoista videopelin, jossa pelaajat voivat kiivetä tornin huipulle ihailemaan maisemia.

Tornin rakennustyöt alkoivat Neuvostoliiton aikaan, mutta töitä ei saatu koskaan valmiiksi Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991. Torni jäi keskeneräisenäkin kaupunkilaisten iloksi Venäjälle. Laskuvarjoa käyttävät ns. base-hyppääjät ottivat tornin omakseen eikä vakavilta onnettomuuksilta ole vältytty.

TV-tornin räjäytys ei jää kaupungin ainoaksi murheeksi kisojen takia, sillä Jekaterinburg ei välty purkutöiltä myöskään kisojen jälkeen. Kaupungin 27 000 katsojan stadionin yleisökapasiteetti nostetaan 45 000 katsojaan siten, että päätykatsomot pystytetään varsinaisen stadionin ulkopuolelle. Päätykatsomot puretaan heti kisojen jälkeen.

Jekaterinburg sijaitsee Uralvuorten keskiosassa, Aasian puoleisella vuoristotasangolla. Kaupungin nimi oli Sverdlovsk vuoteen 1991 saakka.

Tuoreimmat osastosta