FT: Ainakin viisi EU-maata harkitsee venäläisdiplomaattien karkottamista – Suomi ja Ruotsi eivät ota vielä kantaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

FT: Ainakin viisi EU-maata harkitsee venäläisdiplomaattien karkottamista – Suomi ja Ruotsi eivät ota vielä kantaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite EU-huippukokouksessa Brysselissä. Molemmat maat harkitsevat Financial Timesin mukaan venäläisdiplomaattien karkottamista.

Julkaistu: 23.3.2018 3:46

EU-maiden johtajat ovat odotetusti koventaneet suhtautumistaan Venäjän vastuuseen Salisburyn hermomyrkkyiskussa.

EU-maat katsovat, että Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa iskusta entistä venäläisagenttia vastaan.

Kourallinen EU-maita myös harkitsee venäläisdiplomaattien karkottamista.

Entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Salisburyssa 4. maaliskuuta. Käytetty hermomyrkkytyyppi on kehitetty entisessä Neuvostoliitossa.

EU-maiden mukaan ei ole muuta todennäköistä selitystä kuin Venäjän vastuullisuus.

Kanta on selvästi suorasanaisempi kuin ulkoministereillä maanantaina. Ulkoministerit tyytyivät toteamaan vain, että ne ottavat äärimmäisen vakavasti Britannian arvion Venäjän vastuusta.

Linjan tiukkenemista osattiin odottaa, sillä osa maista piti kannanottoa liian löysänä. Britannian ohella muun muassa Saksa ja Ranska ovat olleet valmiimpia suorempaan puheeseen.

Yhteisessä kannanotossa EU-maat linjaavat, että ne tekevät johtopäätöksiä Venäjän antamien vastausten perusteella. Venäjä itse on kiistänyt syyllisyytensä.

Diplomaattien karkottamista harkitaan

Osa EU-maista on ryhtynyt toimeen jo ennen yhteistä päätöstä vastatoimista. Financial Timesin mukaan viisi maata – Ranska, Puola ja Baltian maat – harkitsevat venäläisdiplomaattien karkottamista.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite kertoi torstaina julkisesti, että maa tekee lähiaikoina mahdollisen päätöksen venäläisdiplomaattien karkottamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina päivällä, että vastatoimiin ryhtyminen vaatii vakavan harkinnan.

– Tapahtumat on tuomittu, se on selvä asia Suomessa kuin EU:ssakin. Siitä ei ole epäselvyyttä, mutta siihen mitkä ovat jatkotoimet, on eri maissa hyvin erilaiset tilanteet, Sipilä vastasi STT:lle ennen huippukokousta.

Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi, että asiaan on liian aikaista ottaa kantaa.

Sipilä kertoi suomalaistoimittajille kokouksen jälkeen, että Britannian pääministeri Theresa May toivoi kokouksessa EU-mailta tukea, mutta ei antanut tarkkaa ehdotusta vastatoimista.

May: Maailman johtavat tutkijat selvittäneet aineen

Pääministeri May tapasi EU-johtajia ennen huippukokousta myös pienemmissä ryhmissä.

May tapasi erikseen muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.

Maailman parhaat tutkijat Porton Downissa ovat Britannian mukaan tunnistaneet iskussa käytetyn aineen Novitshok-ryhmän hermomyrkyksi.

Venäjän tiedetään Britannian mukaan valmistaneen kyseistä ainetta. Lisäksi Mayn kerrotaan tuoneen esiin, että Venäjä on toteuttanut ennenkin palkkamurhia.

Britannia, Ranska ja Saksa tiedottivat tapaamisen jälkeen, että ne aikovat olla lähipäivinä tiiviissä yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?