”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

15 vuotta sitten Chilestä löydettyä ”alien”-luurankoa pidettiin jopa mahdollisena todisteena Maan ulkopuolisesta elämästä. Nyt sen salaisuus on selvinnyt.

Kyseessä ei ole avaruusolio vaan pieni tyttö.

23.3.2018 3:31

Hylätystä kaivoskaupungista Atacaman aavikolta löydettiin 15 vuotta sitten muumioitunut pienikokoinen ”humanoidi”, joka oli niin omituinen, että jotkut eivät uskoneet sen olevan edes tästä maailmasta. Lopulta se päätyi yksityiselle keräilijälle Espanjaan.

Se kiehtoi ufojen metsästäjiä ja Maan ulkopuolisen elämän tutkijoita, jotka uskoivat luiden olevan todiste jostakin suuresta ja merkittävästä.

Nyt amerikkalainen tutkijaryhmä on selvittänyt sen salaisuuden. Muumion luut ja dna paljastivat traagisen tarinan.

Kyseessä ei ole avaruusolio, vaan pieni tyttö, joka nyt tunnetaan nimellä Ata. Hän joko syntyi kuolleena, tai kuoli pian syntymänsä jälkeen. Hänellä oli vakavia mutaatioita, joiden vuoksi hän näytti erikoiselta.

Ata oli vain reilut 15 senttiä pitkä, mutta tutkijoiden mukaan hänen luissaan oli 6-8-vuotiaan lapsen piirteitä. Normaalin 12 kylkiluuparin sijaan Atalla oli niitä vain kymmenen paria. Lisäksi hänen kallonsa oli pitkulaisen muotoinen.

Kalifornialaisen Stanfordin yliopiston mikrobiologian professori Garry Nolan tutki muumiota. Jo vuonna 2013 hän kumosi hurjimpia kuvitelmia ja oli vakuuttunut siitä, että Ata on ihminen. Mutta syitä dramaattisiin epämuodostumiin hän ei pystynyt tuolloin selittämään.

Nyt hänen tutkijaryhmänsä on julkaissut lopullisen analyysinsä Atan geneettisestä rakenteesta. Tulokset julkaistiin tiedejulkaisu Genome Researchissa. Analyysin mukaan Ata oli tyttö, jolla oli mutaatioita ainakin seitsemässä geenissä. Ne aiheuttivat mittavia epämuodostumia sekä vauhdittivat luuston kehitystä.

Nolanin mukaan Atan luustosta löydetyt mutaatiot voivat tulevaisuudessa mahdollisesti auttaa luusto-ongelmista kärsiviä potilaita.

– Tämän prosessin ymmärtäminen voi auttaa kehittämään hoitoja tai lääkkeitä, jotka auttavat luuston paranemisessa esimerkiksi pahan auto-onnettomuuden jälkeen, Nolan sanoo brittilehti Guardianin mukaan.

Atan jäänteet löydettiin vuonna 2003 La Norian hylätystä kaivoskaupungista Chilestä. Nolan uskoo, että Ata syntyi noin 40 vuotta ennen kuin hänet löydettiin.

Hän muistuttaa, että kaiken Atan aiheuttaman kiinnostuksen ja ufo-teorioiden takana traaginen ihmiskohtalo.

– Vaikka tämä tarina alkoi alienista, josta tuli kansainvälisesti tunnettu, se on silti todellisuudessa traaginen ihmiskohtalo. Nainen saa epämuodostuneen lapsen, joka säilyy hyvin, sitten se myydään ikään kuin erikoisena esineenä. Se osoittautuu ihmiseksi, jolla on kiehtova geneettinen tarina, josta me voimme oppia jotakin merkittävää auttaaksemme muita tulevaisuudessa. Levätköön hän rauhassa, Nolan sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?