Israel tunnusti ensi kertaa tuhonneensa ydinreaktorin Syyriassa 2007 – myönsi samalla valtavan tiedustelumokan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel tunnusti ensi kertaa tuhonneensa ydinreaktorin Syyriassa 2007 – myönsi samalla valtavan tiedustelumokan

Israelin mukaan Syyria oli rakentamassa pohjoiskorealaista reaktoria sen nenän alla. Julkistaminen on varoitus Iranille.

21.3.2018 12:41 | Päivitetty 22.3.2018 9:02

Hieman puolen yön jälkeen syyskuun 5. ja 6. päivän yönä vuonna 2007 yhteensä kahdeksan Israelin ilmavoimien F-16- ja F-15-hävittäjäkonetta nousi ilmaan Ramonin ja Hatzerimin lentotukikohdista ja suuntasi kohti itää ja uskaliasta operaatiota. Ennen Syyrian rajan ylittämistä käynnistettiin mittava elektroninen häirintä, jotta koneita ei havaittaisi, kun ne lensivät kohteeseensa kauas Syyrian toiselle laidalle lähelle Irakin rajaa.

Deir Ezzorin alueella hävittäjät ottivat tähtäimeensä ”Kuution”. Kukin kone pudotti kaksi täsmäpommia, yhteensä noin 16 tonnia räjähteitä, jotka muuttivat kuution muotoisen ison rakennuksen ympäristöineen tuhkaksi. Operaatio Orchard eli Al-Kibarin epäillyn ydinlaitoksen tuhoaminen oli suoritettu, ja koneet pakenivat paikalta onnistuneesti takaisin Israeliin.

Yllä olevalla videolla Israelin julkaisemaa hävittäjien lämpökamerakuvaa iskusta.

Reaktorin suojarakennus ennen iskua ja sen jälkeen. Hävittäjän lämpökamera tallensi kohteen ja itse räjähdyksen.­

Israelin armeijan papereihin lyötiin leima ”huippusalainen”. Silti tieto siitä tuli julki Yhdysvaltain julkaisemien satelliittikuvien kautta. Myös Ilta-Sanomat kertoi lokakuussa 2007 väitteistä, että kyseessä oli ydinlaitos, ja että Israel oli hyökännyt naapurivaltion alueelle eliminoidakseen uhan.

Ilta-Sanomien uutinen 27.10.2007.­

Tapausta on sittemminkin tutkittu ja käsitelty säännöllisesti. Keskiviikkona salaisuuden verho vedettiin lopullisesti syrjään, kun Israelin armeijalle oli annettu lupa operaation yksityiskohtien kertomiselle.

– Israelin koneet tuhosivat kehitteillä olleet ydinreaktorin, joka oli lähellä valmistumista, armeijan lausunnossa sanottiin.

Reaktorin suojarakennus ennen ja jälkeen.­

Syyria on kiistänyt, että kyseessä olisi ollut ydinreaktori. Israelilaismedian julkaisemien tietojen perusteella asiasta ei näytä olevan epäilystä.

Samalla on ilmeistä, että Israel oli tehdä Al-Kibarin suhteen vuosisadan munauksen. Yleensä huipputehokas tiedustelupalvelu Mossad oli antanut nenänsä edessä Syyrian valmistella laitosta, joka olisi Israelin mukaan kyennyt tuottamaan ydinasekelpoista plutoniumia. Virhettä on verrattu Israelissa jopa Jom Kippurin sodan valmisteluihin vuonna 1973, kun Israel päästi Egyptin ja Syyrian hyökkäämään alueelleen liki ilman varoitusta. Ydinreaktorin tapauksessa varoitus kuitekin saatiin riittävän ajoissa ennen sen toiminnan aloitusta.

Reaktori Pohjois-Koreasta

Israelilaisasiakirjojen mukaan maa oli herännyt ydinuhkaan vuonna 2003, kun paljastui, että Libya oli kehitellyt ydinlaitosta, mutta suostunut luopumaan projektista. Mossadissa alettiin kartoittaa, löytyisikö lähempääkin vastaavaa uhkaa.

Satelliittikuvien ansiosta tiedustelupalvelu kiinnitti lopulta huomiota ”Kuutioon”, keskellä aavikkoa tönöttävään yksittäiseen rakennukseen, jolla ei vaikuttanut olevan selkeää käyttötarkoitusta. Pikkuhiljaa löydettiin epäilyttäviä yksityiskohtia, kuten Eufrat-jokeen johtava putki, jolla reaktorille oli määrä tuoda jäähdytysvettä.

 

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan läpimurto tuli kuitenkin aivan toisaalta. Mossadin agentit murtautuivat Itävallan Wienissä Syyrian atominenergiakomission johtajan tietokoneelle. Tätä yksityiskohtaa ei Israel ole myöntänyt, vaan siitä on kerrottu ensi kertaa David Makovskyn tutkivassa artikkelissa New Yorkerissa 2012.

Tietokoneelta paljastui pysäyttäviä kuvia ”Kuution” sisältä: reaktori, joka näytti aivan samanlaiselta kuin Pohjois-Korean brittiläisen mallin mukaan kopioima reaktori, ja kuvissa näkyi jopa korealaisilta näyttäviä työntekijöitä. Mossadin johtopäätös oli, että roistovaltiona tunnettu Pohjois-Korea myi teknologiaansa rahoittaakseen omaa ydinohjelmaansa. Eikä kyseessä ollut mikään rauhanomainen energiahanke.

– Pystyimme sanomaan varmuudella: tämän reaktorin tarkoitus on tuottaa plutoniumia – ja pelkästään sotilaskäyttöön, Haaretz siteeraa Israelin sotilastiedustelun silloista johtajaa Amos Yadlinia.

Hälyttävää oli se, että reaktorin rakennus näytti olevan loppusuoralla.

Israelin armeijan julkaisema kuva kohteesta aavikolla.­

Johtopäätöksestä alkoi kuukausia kestänyt valmistelu ja konsultointi esimerkiksi Yhdysvaltain kanssa. Pelkona oli, että reaktorirakennuksen tuhoaminen johtaisi sotaan Syyrian kanssa. Presidentti George W. Bushin ja Israelin pääministerin Ehud Olmertin kerrotaan keskustelleen aiheesta, jolloin Olmert oli todennut:

– Jos te ette tee sitä, me teemme.

– Miehen pitää tehdä mitä miehen pitää tehdä, Bushin sanotaan kuitanneen texasilaistyyliinsä.

Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt että se olisi näyttänyt vihreää valoa iskulle, tai että Israel olisi sellaista edes pyytänyt.

Tämän kuvan sanotaan esittävän rakenteilla ollut pohjoiskorealaista reaktoria Syyrian aavikolla. Yhdysvallat julkisti kuvan jo vuonna 2008. Israelilaismedian mukaan kuva olisi varastettu Syyrian atomienergiakomission johtajalta alkuvuodesta 2007.­

Israelissa on julkaistu nyt myös iskussa mukana olleen lentäjän haastattelu, jossa tämä kuvailee operaatiota vihollisen ilmatilassa ja varsinaista pommitusta.

– Jokainen kone pudottaa pommia. Tunnet pientä tärinää siivissä, kun ne irtoavat ... Kaikki tapahtuu sekunneissa. Näen lämpökameroilla, että pommit iskevät rakenteisiin, ”eversti Amiriksi” kutsuttu mies kertoo.

”Viesti vihollisille”

Syyria ei iskun jälkeen reagoinut julkisesti aluksi mitenkään, mikä viimeistään vahvisti israelilaisten käsityksen, että Bashar al-Assadilla oli ollut käynnissä huippusalainen, huippuvaarallinen projekti, jota ei haluttu päivänvaloon.

Arkistokuva Israelin F-16-hävittäjästä, joka nousi ilmaan Ramonin lentotukikohdasta vuonna 2013.­

Israelin motiivi julkistaa tiedot nyt ilmiselvä.

Se liittyy kiihtyvään kiistaan Iranin ydinsopimuksesta, jolla pyritään saamaan toinen Israelia perinteisesti uhkaava valtio luopumaan ydinaseen kehittelystä. Israel ja Donald Trumpin hallinto pitävät Iran-sopimusta kehnona. Israel on huolissaan myös Iranin kasvavasta vaikutusvallasta Syyriassa, jossa se ottaa osaa maan sisällissotaan Assadin tukena.

Israelin kovan linjan ulkoministeri Avigdor Lieberman kommentoi vuoden 2007 tapahtumien julkistamista keskiviikkona ”viestiksi vihollisille”. Sen voi tulkita myös suoraksi varoitukseksi Iranille, että sen ei anneta kehittää ydinteknologiaansa, ja että Israel kykenee tarvittaessa uskaliaisiin operaatioihin ulkomailla:

– Vihollistemme motivaatio on kasvanut viime vuosina, mutta myös armeijamme, ilmavoimiemme ja tiedustelumme kyky on kasvanut verrattuna vuoden 2007 kykyihimme. Kaikkien Lähi-idässä on syytä ottaa huomioon tämä yhtälö, Lieberman sanoi.

Israelin armeijan julkaisemaa kuvaa operaation kulusta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?