Kenet Trump erottaa seuraavaksi? – tässä ehdokaslista, josta presidentin on kerrottu itsekin vitsailleen

rac

Julkaistu:

Trumpin huhutaan suunnittelevan erikoissyyttäjä Robert Muellerin erottamista, mutta ensin hänen pitäisi päästä eroon oikeusministeristään.
Trump erottaa, Trump antaa potkut, Trump hyväksyy eronpyynnön.

Uutiset Valkoisesta talosta ovat viime viikkoina näyttäneet siltä kuin presidentin työpaikkana tunnettuun länsisiipeen olisi asennettu saluunan heiluriovet, joista henkilöstöä on saateltu ulos milloin turvamiesten saattelemana, milloin he ovat lähteneet itse ilman irtisanomisaikaa. Potkut ovat saaneet ulkoministeri Rex Tillerson, henkilökohtainen avustaja John McEntee ja henkilöstösihteeri Rob Porter, omasta aloitteestaan ovat eronneet talousneuvonantaja Gary Cohn, avustaja Hope Hicks ja apulaisviestintäpäällikkö Josh Raffel. Trumpin oman lähipiirin ulkopuolelta lähtemään on joutunut FBI:n apulaisjohtaja Andrew McCabe.


– Kuka on seuraava, Trumpin kerrotaan itsekin vitsailleen vaparesidentti Mike Pencelle pian Tillersonin potkujen jälkeen viime viikolla, kun mediassa oli spekuloitu seuraavaa lähtijää.


Trumpin 14 kuukautta kestäneen valtakauden aikana on käynyt ilmeiseksi, että hänen johtamistyylinään on luotsata luovaa kaaosta, jota hän itse ruokkii. Kun jostakusta tulee liian iso kivi kengässä, Trump hankkiutuu hänestä eroon.

Trump on itse nimittänyt Valkoisen talon ilmapiiriä ”energiseksi”. Arvostelijoiden mielestä kyseessä on epäterve pelolla johtaminen ja kuluttava sekasorto, joka vaikeuttaa asioiden hoitamista. Fakta on se, että Trumpin presidenttikaudella henkilöstövaihto on jo nyt lukemissa, joita on aiemmin totuttu näkemään kokonaisen presidenttikauden aikana.

Kaikki merkit viittaavat myös siihen, että sama meno jatkuu. Amerikkalaismedialle vuodettujen tietojen mukaan Trump olisi lähitulevaisuudessa vetämässä ruksit usean hallintonsa keskeisen nimen yli.


Tuorein spekulaatio liittyy Venäjä-tutkintaa vetävään Robert Muelleriin, joka ei kuitenkaan ole varsinaisesti hallinnon jäsen, vaan oikeusministeriön erityistehtävissä, eikä Trump edes pysty noin vain potkimaan häntä pois. Arvailut Muellerin ulossavustamisesta kiihtyivät, kun Trump ensi kertaa hyökkäsi henkilökohtaisesti tätä vastaan Twitterissä sunnuntaina. Maanantaina Trump nimitti jälleen Venäjä-tutkintaa ”noitavainoksi” ja poliittisesti vinoutuneeksi.

Seuraavassa katsaus erouhan alla oleviin ja siihen, miten Trump voisi lopulta päästä eroon myös Muellerista.

Oikeusministeri Jeff Sessions

Trump on tylyttänyt omaa oikeusministeriään poikkeuksellisella tavalla siitä, että tämä ei aloittanut oikeusministeriön ja liittovaltion poliisin toimien tutkintaa. Trump syyttää ilmeisen hatarin perustein niitä toimivaltuuksiensa ylittämisestä.

– Häpeällistä, Trump twiittasi Sessionsista helmikuussa, kun tämä lopulta oli ilmoittanut tutkinnan aloittamisesta, mutta Trumpin mielestä laittanut asialle väärät tutkijat.


Sessionsin suhteen presidenttiä nyppii lisäksi se, että tämä joutui jääväämään itsensä Venäjä-tutkinnan valvonnasta, kun paljastui, että Sessions ei ollut kertonut omista kontakteistaan venäläisiin. Trump on vihjannut, että ei olisi alun perinkään nimittänyt Sessionsia, jos olisi tiennyt tämän jääväävän itsensä. Trumpin uskotaan olevan pettynyt, että Sessions ei ole turvaamassa hänen selustaansa tutkinnassa.

Logiikka Sessionsin erottamisen taustalla voisi olla se, että uusi oikeusministeri ei olisi jäävi, jolloin tämä voisi ottaa ohjat ja päättää erikoissyyttäjä Muellerin tehtävän lopettamisesta. Tähän liittyy kuitenkin suuri riski oikeuden vastustamissyytteistä ja siitä, että myös republikaanit kääntyisivät Trumpia vastaan.

Sessions näyttää tehneen Trumpille palveluksen erottamalla perjantaina FBI:n apulaisjohtaja McCaben, jota Trump oli sättinyt kuukausia. Sessionsin korvaaminen voisi olla myös vaikeaa, koska uuden ministerin hyväksyntäprosessista tulisi senaatissa valtava Venäjä-tutkintaan keskittyvä uutistapahtuma. Seuraajaspekulaatioissa onkin esiintynyt ympäristövirasto EPA:n johtaja Scott Pruitt, jolla ei olisi mitään tekemistä Venäjän kanssa.

Turvallisuusneuvonantaja H.R. McMaster

Kansallisen turvallisuusneuvonantajan paikalle Michael Flynnin potkujen jälkeen hälytetyn McMasterin on arveltu olevan tulilinjalla, koska Trump valmistautuu kiristämään Iran-politiikkaansa ja irtautumaan ydinsopimuksesta. Reaalipoliitikoksi kuvaillun kenraali McMasterin arvellaan olleen jarruna myös muissa ulkopoliittisissa kysymyksissä, kuten uudessa Afganistan-strategiassa ja Venäjä-vaalijupakkaan suhtautumisessa.

– Kenraali McMaster unohti sanoa, että venäläiset eivät vaikuttaneet vuoden 2016 vaalien tuloksiin, Trump oikoi McMasteria helmikuussa, kun tämä oli ilmoittanut Venäjä ”kiistämättömästi” sekaantuneen vaaleihin.


Sisäisesti Trumpin väitetään kritisoineen sitä, että jäykän McMasterin presidentille antamat selonteot ovat liian pitkiä, kertoi Washington Post viime viikolla.

Valkoinen talo vakuuttaa, että McMaster jatkaa tehtävässään, mutta amerikkalaismedian lähteiden mukaan lähtö on vain ajasta ja seuraajaehdokkaan löytämisestä kiinni.

Trumpin on kerrottu tavanneen maan entisen YK-lähettilään John Boltonin, joka olisi ollut kiinnostunut McMasterin paikasta. Bolton herättää pidättyvän ulkopolitiikan kannattajissa vilunväreitä, sillä hän on aikanaan kannattanut sotatoimia sekä Irakia että Libyaa vastaan. Sittemmin Bolton on todennut kirjoituksissaan, että ainoa keino padota Iranin ja Pohjois-Korean ydinuhkaa on pommittaa niitä ennaltaehkäisevästi.

John Kelly

Trumpin henkilöstöpäälliköksi heinäkuussa siirtyneen ex-kenraali Kellyn on kehuttu tuoneen järjestystä Valkoiseen taloon, sikäli kuin se Trumpin tapauksessa on ylipäätään mahdollista. Samasta syystä Trumpin ja Kellyn on väitetty ajautuneen hankauksiin, kun Kelly on sanonut liian monta kertaa ei presidentin aikeille. Kelly myös haparoi Rob Porterin perheväkivaltasyytöksiin vastaamisessa, mikä johti epäedulliseen uutisointiin. Kellyn kerrotaan ajautuneen valtataisteluun Trumpin Ivanka-tyttären ja vävyn Jared Kushnerin kanssa, eikä Trumpin uskota missään olosuhteissa erottavan perheenjäseniään.


Trumpin ja Kellyn on väitetty saavuttaneen välirauhan viime viikolla ja naureskelleen sille, että Kelly oli päätynyt lähtöuhkalistalle mediassa. Valkoisessa talossa asiat tapahtuvat kuitenkin nopeasti, kuten John McEnteen tapaus osoittaa. Trumpin läheisimpiin avustajiin kuuluva McEntee ohjattiin ulos länsisiivestä turvamiesten välissä, kun hänen peliongelmansa oli tulkittu turvallisuusuhaksi.

Tillersonin lähtö oli tappio Kellylle, sillä miehet muodostivat yhdessä puolustusministeri James Mattisin kanssa kolmikon, jonka uskotaan tosiasiassa ohjailleen Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa käytännön tasolla. Kolmikon on vitsailtu muodostaneen ”aikuisten akselin”, joka on tasoitellut Trumpin twiittailun aiheuttamia huolia. Kellyn ja myös Mattisin asema voi siksi heikentyä, kun Tillerson on poissa.

David Shulkin

Ministerierot eivät ehkä jää Tillersoniin, sillä hiekan väitetään kuluvan pian loppuun useamman ministerin tiimalasissa.


Veteraaniasioiden ministeri David Shulkin lennätti viime vuonna vaimonsa mukaan työmatkalle Eurooppaan veronmaksajien piikkiin. Trumpia sanotaan hiertävän myös se, että Shulkinin ministeriön hallinnoimaa veteraanien terveydenhoitoa syytetään huonosta johtamisesta.

Ryan ZinkeSisäministerin asemaa epävakauttaa ministeriön rahankäyttö. Hänen toimistoonsa vaihdettiin ovet, ja lasku oli yli satatuhatta euroa.

Ben Carson


Asuntoministeri on takellellut selvityksissään, miksi hänen toimistoonsa tilattiin useiden tuhansien eurojen arvoinen pöytä ja ruokailuvälineistöä kokonaisuudessaan liki 30 000 eurolla.

Scott Pruitt


Vaikka Pruittin sanotaan tavoittelevan Jeff Sessionsin paikkaa, hänellä voi olla puolustamista omassaankin, sillä hän on lentänyt lukuisia työmatkojaan ykkösluokassa. Pruitt on luvannut vaihtaa turistiluokkaan.

Betsy DeVos


Miljardööriopetusministeri takelteli pahasti perusasioiden tietämyksessä kahdessa tuoreessa haastattelussa, mikä nostatti uudelleen syytöksiä hänen epäpätevyydestään ja yksityiskouluja suosivasta politiikastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt