Oliko Dubaista kadonnut Tiina, 41, huvijahdilla prinsessan ja ex-vakoojan kanssa? Suomalaisnaisen perhe vetoaa hallitsijaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oliko Dubaista kadonnut Tiina, 41, huvijahdilla prinsessan ja ex-vakoojan kanssa? Suomalaisnaisen perhe vetoaa hallitsijaan

Kadonneeksi ilmoitetun suomalaisnaisen tapaukseen liittyy useita erikoisia piirteitä.

Kuvassa kuvakaappaus Escape from Dubai -Youtube-kanavan jakamalta videolta, jossa Sheikha Latifan väitetään esiintyvän.. IS ei ole saanut varmistusta videolla esiintyvän naisen henkilöllisyydestä tai hänen esittämiensä väitteiden todenperäisyydestä.

20.3.2018 15:17

Suomen ulkoministeriö ja keskusrikospoliisi ovat vahvistaneet tutkivansa Dubaista mahdollisesti kadonneen, vuonna 1976 syntyneen ja Iisalmesta lähtöisin olevan suomalaisnaisen katoamista.

Tapauksesta on tiedottanut yksityiskohtaisesti verkkosivuillaan Lontoossa toimiva Detained in Dubai -kansalaisjärjestö, joka auttaa Arabiemiraateissa viranomaisten kanssa ongelmiin joutuneita ulkomaalaisia sekä kertoo muun muassa konsultoivansa hallituksia maan lainsäädäntöä koskevissa asioissa.

Järjestö on kertonut saaneensa aiemmin avunpyynnön Sheikha Latifa Mohammed bin Rashid Al Maktoum -nimiseltä naiselta, joka väitti olevansa Dubain hallitsijan, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoumin, tytär. Prinsessaksi julkisuudessa esitetty nainen kertoi suunnittelevansa ”pakoa” Arabiemiraateista hakeakseen turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Tapauksen yksi erikoisista piirteistä on Escape from Dubai -Youtube-kanavan jakama video. IS ei ole saanut varmistusta videolla esiintyvän naisen henkilöllisyydestä tai hänen esittämiensä väitteiden todenperäisyydestä.

Youtubessa julkaisemallaan videolla nainen kertoi joutuneensa Dubaissa aiemmin vangituksi ja kidutetuksi. IS ei ole saanut varmistusta videolla esiintyvän naisen henkilöllisyydestä tai hänen esittämiensä väitteiden todenperäisyydestä.

Tukenaan hänellä oli avunpyyntöä esittäessään Ranskan ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen, entinen vakooja Hervé Jaubert. Mies tunnetaan vuonna 2009 julkaistusta kirjastaan Escape from Dubai (Pako Dubaista), jossa hän kertoo, kuinka pakeni maasta jouduttuaan ongelmiin viranomaisten kanssa.

Hätäpuhelu huvijahdilta

Järjestön mukaan Sheikha Latifa, Jaubert sekä Tiina-niminen suomalaisnainen ovat olleet kateissa 4. maaliskuuta lähtien. Tuolloin kolmikon väitetään liikkuneen Yhdysvaltoihin rekisteröidyllä huvijahdilla Intian Goan edustalla.

Detained in Dubai kertoo saaneensa samana päivänä hätäpuhelun, jossa Sheikha Latifa kertoi olevansa piilossa ystävänsä kanssa. Naisen mukaan ulkona oli tuntemattomia miehiä ja sieltä kuului laukauksia, eikä hän tiennyt, mistä oli kyse.

Järjestön verkkosivuilla on julkaistu myös kadonneeksi ilmoitetun suomalaisnaisen perheen lausunto asiasta. Naisen veli vahvisti IS:lle kirjoittaneensa lausunnon, mutta ei kommentoinut asiaa enempää.

Maanantaina julkaistussa lausunnossa perhe vetoaa Dubain hallitsijaan ja tämän poikaan eli kruununprinssiin, jotta he ”isänä ja veljenä” tutkisivat asiaa kiireisesti, olisivat yhteydessä Detained in Dubaihin ja antaisivat asiasta julkisen lausunnon.

Arabiemiraatit ei ole kommentoinut asiaa toistaiseksi virallisella tasolla.

– Perheemme on järkyttynyt siitä, että Tiina, hänen rakas ystävänsä Sheikha Latifa sekä monet muut ovat kadonneet olosuhteissa, jotka vaikuttavat karmeilta. Tämä viikko on ollut kuin helvetissä elämistä, kyseessä on jokaisen perheen pahin painajainen, veli kirjoittaa.

Laskuvarjohypyt yhdistivät

Veljen mukaan viimeinen yhteys naiseen saatiin 3. maaliskuuta. Reilua viikkoa myöhemmin tuli yhteydenotto ystävältä, joka kertoi Sheikha Latifan katoamista koskevista uutisista, joita etenkin brittilehdet olivat julkaisseet.

– Tiesimme, että Tiina ja Sheikha Latifa ovat läheisiä ystäviä, joten huolestuimme. Myöhemmin huomasimme, että Tiinan puhelin oli ollut yhteydessä verkkoon noin kymmenen minuuttia ennen Detained in Dubain tiedotteessaan mainitsemaa hätäpuhelua, jonka yhteydessä mainittiin nimi ”Tina”. Silloin huolestuimme todella.

Veljen mukaan Iisalmesta lähtöisin oleva nainen muutti Suomesta Lontooseen jo vuonna 1997, ja myöhemmin hän asettui Dubaihin työskennellen siellä kiinteistönvälityksen parissa sekä liikunta-alalla.

Naisen kerrotaan ystävystyneen Sheikha Latifan kanssa molemmille rakkaan laskuvarjohyppyharrastuksen yhteydessä. Detained in Dubai kertoo varmistaneensa järjestöltä apua pyytäneen naisen henkilöllisyyden useasta lähteestä.

Dubain hallitsijalla kerrotaan olevan lähteestä riippuen 20–30 useamman vaimon kanssa saatua lasta, joista ainakin kolmen kerrotaan olevan nimeltään Sheikha Latifa. Arabiemiraateissa ilmestyvä Emirates Woman -naistenlehti julkaisi tammikuussa artikkelin laskuvarjohyppyä harrastavasta kuningasperheen jäsenestä Sheikha Latifasta, joka artikkelin kuvissa muistuttaa hyvin paljon ulkoisesti Detained in Dubain kuvissa esiintyvää samannimistä naista.

”Suhtaudumme äärimmäisellä vakavuudella”

Konsuli Maria Vehviläinen Suomen Abu Dhabin -lähetystöstä kertoi IS:lle, että ulkoministeriö on aloittanut suomalaisnaisen mahdollisen katoamisen 12. maaliskuuta. Hän ei kommentoinut tapauksen yksityiskohtia, mutta kertoi, että Abu Dhabin lähetystön lisäksi myös Suomen Saudi-Arabian ja Intian-suurlähetystöt tekevät parhaillaan taustatyötä selvittämällä asiaa paikallisviranomaisten kanssa.

– Suhtaudumme asiaan luonnollisesti äärimmäisellä vakavuudella. Täytyy tietenkin myös muistaa, että tämän ikäisellä ja täysivaltaisella ihmisellä on myös oikeus olla ilmoittamatta itsestään niin halutessaan, Vehviläinen sanoi.

Myös KRP:n rikoskomisario Mikko Salminen kertoo, että asiaa selvitellään parhaillaan kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä.

– Yhdessä ulkoministeriön kanssa hoidetaan asiaa ja hyvässä koordinaatiossa. Tässä vaiheessa on vielä varsin vähän kerrottavaa, Salminen sanoi IS:lle tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?